Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, la 19 ani de la aderarea României la NATO, că aceasta, precum și integrarea ulterioară în Uniunea Europeană și atragerea de investiții și bunăstare „s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenți în teatrele de operații”.
În mesajul transmis duminică, de Ziua NATO, Nicolae Ciucă amintește că „România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziției, dar a știut, prin voința copleșitoare a populației sale și luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democrației, libertății și vocației europene și occidentale a României”.
Nicolae Ciucă, care a făcut parte ca militar din forțele trimise de România în Irak și Afganistan, a depus, duminică, la București , un buchet de flori la Monumentul dedicat eroilor militari căzuţi la datorie și a aprins o lumânare.
„Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toții de cei care au luptat și unii chiar și-au dat viața pentru țara lor”, a spus Nicolae Ciucă.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, la rândul său, că rolul NATO este mai important ca oricând, în condițiile în care „continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”.
El menționează în mesajul de Ziua NATO că, în prezent, „România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie”, iar securitatea la Marea Neagră a devenit de importanță strategică pentru întreaga Alianță.
Și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat în mesajul transmis duminică provocările de securitate reprezentate de acțiunile Rusiei.
„Intervențiile Federației Ruse din Georgia, anexarea ilegală a Crimeei și declanșarea războiului de agresiune la adresa Ucrainei, concomitent cu încălcările repetate ale tratatelor încheiate și ordinii internaționale de către regimul de la Moscova, au afectat echilibrul de securitate în regiune”, amintește ministrul Apărării.
Potrivit unui sondaj de opinie Curs de luna trecută, mai puțin de jumătate dintre români (41%) ar avea încredere multă și foarte multă în NATO.
Aceasta este însă semnificativ mai mare decât în Guvern (9%) sau Parlament (7%). Uniunea Europeană se plasează la 34%. Pe primele locuri sunt pompierii, armata și biserica.