Linkuri accesibilitate

Premierul Nicolae Ciucă: Sacrificiul militarilor a dus la intrarea în NATO și modernizarea României


Nicolae Ciucă a marcat 19 ani de la aderarea României la NATO, duminică, 2 aprilie 2023, la Monumentul dedicat eroilor căzuți la datorie. El spune că fără aceștia, România nu s-ar fi aflat pe calea euro-atlantică actuală.
Nicolae Ciucă a marcat 19 ani de la aderarea României la NATO, duminică, 2 aprilie 2023, la Monumentul dedicat eroilor căzuți la datorie. El spune că fără aceștia, România nu s-ar fi aflat pe calea euro-atlantică actuală.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, duminică, la 19 ani de la aderarea României la NATO, că aceasta, precum și integrarea ulterioară în Uniunea Europeană și atragerea de investiții și bunăstare „s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenți în teatrele de operații”.

În mesajul transmis duminică, de Ziua NATO, Nicolae Ciucă amintește că „România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziției, dar a știut, prin voința copleșitoare a populației sale și luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democrației, libertății și vocației europene și occidentale a României”.

Nicolae Ciucă, care a făcut parte ca militar din forțele trimise de România în Irak și Afganistan, a depus, duminică, la București , un buchet de flori la Monumentul dedicat eroilor militari căzuţi la datorie și a aprins o lumânare.

„Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toții de cei care au luptat și unii chiar și-au dat viața pentru țara lor”, a spus Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, la rândul său, că rolul NATO este mai important ca oricând, în condițiile în care „continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”.

El menționează în mesajul de Ziua NATO că, în prezent, „România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie”, iar securitatea la Marea Neagră a devenit de importanță strategică pentru întreaga Alianță.

Și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat în mesajul transmis duminică provocările de securitate reprezentate de acțiunile Rusiei.

„Intervențiile Federației Ruse din Georgia, anexarea ilegală a Crimeei și declanșarea războiului de agresiune la adresa Ucrainei, concomitent cu încălcările repetate ale tratatelor încheiate și ordinii internaționale de către regimul de la Moscova, au afectat echilibrul de securitate în regiune”, amintește ministrul Apărării.

Potrivit unui sondaj de opinie Curs de luna trecută, mai puțin de jumătate dintre români (41%) ar avea încredere multă și foarte multă în NATO.

Aceasta este însă semnificativ mai mare decât în Guvern (9%) sau Parlament (7%). Uniunea Europeană se plasează la 34%. Pe primele locuri sunt pompierii, armata și biserica.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG