Linkuri accesibilitate

Nivelul radiațiilor a crescut de până la 16 ori, după accidentul nuclear din nordul Rusiei


În Severodvinsk a avut loc în 2015 și un incident în care un submarin nuclear a luat foc.

Nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk, din nordul Rusiei, au crescut până la 16 ori, după accidentul care a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, conform autorităților ruse.

După ce autoritățile ruse au susținut inițial că nivelul radiațiilor nu a depășit limita maximă admisă, în urma exploziei care s-a petrecut în timpul testării unui motor de rachetă nuclear, pe o platformă maritimă din nordul Rusiei, oficialii au revenit.

Nivelul radiațiilor ar fi crescut între patru și 16 ori, în orașul Severodvinsk, conform agenției meteo a Rusiei, Rosgidromet, citată de agenția Tass.

Conform organizației de mediu Greenpeace, nivelul radiațiilor ar fi crescut chiar mai mult, până la de 20 de ori.

Cinci oameni de știință ruși și-au pierdut viața în urma acestei explozii, care a avut loc joi, pe 8 august. Accidentul a avut loc în timpul testării unui motor nuclear de rachetă balistică. Ar fi vorba de modelul Burevestnik, conform unor experți citați de agenția Reuters. Racheta face parte din arsenalul de noi arme strategice ale Rusiei.

Conform Rosatom, accidentul ar fi avut loc după ce combustibilul rachetei a luat foc.

Un oficial al institutului Rosatom a declarat că oamenii de știință lucrau la „surse de energie termică sau electrică, folosind materiale radioactive, inclusiv materiale de fisiune și radioizotopi”.

Orașul Sarov, situat la 400 de kilometri est de Moscova, a declarat două zile de doliu, pentru experții care au murit „lucrând la o misiune de importanță națională”, conform agenției RIA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG