„Pentru eforturile sale de a obține pacea și cooperarea internațională, în special pentru inițiativa decisivă de a rezolva conflictul de la graniță cu țara vecină Eritrea”, au spus reprezentanții Comitetul norvegian care acordă Nobelul pentru Pace.
Una dintre marile victorii ale premierului Abiy a fost acordul de pace, semnat în luna iulie 2018, care a pus capăt tensiunilor militare cu Eritrea, ca urmare a războiului din 1998-2000.
Asle Sveen, un istoric care a scris o serie de cărți despre Premiul Nobel pentru Pace, a explicat, pentru Reuters. că acordul l-a făcut pe Abiy exact tipul de candidat pe care Alfred Nobel și l-a imaginat pentru acest premiu.
„Acordul de pace a pus capăt unui conflict îndelungat cu Eritrea și se bucură de o mare popularitate pentru acest lucru, iar în plus, intern, face multe reforme”, a spus Asle Sveen.
Cu toate acestea, beneficiile de pe urma acordului de pace nu au fost de lungă durată. Granițele terestre s-au deschis în iulie, dar mai apoi au fost închise în luan decembrie, fără o explicație oficială.
„Apropierea de anul trecut pare să se fi datorat parțial faptului că președintele Eritreei crede că ascensiunea lui Abiy a marcat eclipsarea Tigray, partidul aflat la guvernare și principalul său opozant de mai bine de două decenii”, a precizat Will Davidson, un analist etiopian în cadrul organizației neguvernamentale Crisis Group.
Potrivit Comitetului norvegian, în Etiopia, chiar dacă mai este multă muncă de făcut, Abiy Ahmed a inițiat o serie de reforme importante care le oferă cetățenilor speranța unei vieți mai bune.
„Și-a petrecut primele 100 de zile în funcția de prim-ministru ridicând starea de urgență, oferind amnistie pentru mii de prizonieri politici, punând capăt cenzurii mediatice, legalizând grupurile de opoziție, concediind mai mulți militari și civili suspectați de corupție și a crescut semnificativ influența femeilor în viața politică și comunitară etiopiană. De asemenea, el s-a angajat să consolideze democrația prin organizarea de alegeri libere și corecte”, menționează Comitetul norvegian.
În afară de procesul de pace cu Eritrea, premierul Abiy s-a angajat în alte procese de pace și reconciliere în Africa de Est și de Nord-Est. În septembrie 2018, el și guvernul său au contribuit la normalizarea relațiilor diplomatice dintre Eritrea și Djibouti, după mulți ani de ostilitate politică. De asemenea, a încercat să medieze conflictul dintre Kenya și Somalia legat de drepturile asupra unei zone maritime. Acum există speranța unei rezoluții în acest conflict.
În Sudan, regimul militar și opoziția au revenit la masa negocierilor. Pe 17 august, au lansat un proiect comun al unei noi Constituții menit să asigure o tranziție pașnică la o guvernare civilă. Primul ministru Abiy a jucat un rol cheie în procesul care a dus la acest acord.
Facebook Forum