Linkuri accesibilitate

Noi tensiuni în Cisiordania. Forțele israeliene au demolat casa unui palestinian implicat într-un atac mortal


Reprezentanții forțelor israeliene spun că demolarea a fost făcută în urma unei decizii judecătorești.
Reprezentanții forțelor israeliene spun că demolarea a fost făcută în urma unei decizii judecătorești.

Reprezentanții armatei israeliene spun că demolarea a fost făcută în urma unei decizii judecătorești. Este însă un gest menit să crească tensiunile israeliano-palestiniene intensificate în ultimele săptămâni.

Oficialii israelieni spun că demolările de case sunt menite să descurajeze viitorii atacatori. Criticii acestei politici sunt de părere însă că ele echivalează cu o pedeapsă colectivă împotriva familiilor atacatorilor și nu fac decât să agraveze tensiunile cu palestinienii.

În acest ultim caz este vorba despre atacatorul care a deschis anul trecut focul la intrarea într-o colonie israeliană din Cisiordania ocupată. El a ucis atunci un bărbat israelian și a rănit mai mulți civili. La rândul său a fost împușcat de un agent de securitate.

Tensiunilor deja existente s-a adăugat și o lege adoptată de Israel pe 15 februarie, care permite autorităților să ridice cetățenia persoanelor închise și care au primit fonduri palestiniene pentru acțiuni considerate terorism. Autoritatea Palestiniană spune că este vorba despre o lege rasistă.

2022 un an sângeros în Cisiordania și Ierusalim

Aproape 150 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania și Ierusalimul de Est în 2022, devenit astfel cel mai sângeros an din aceste teritorii din 2004, potrivit unui lider israelian pentru drepturile omului citat de Reuters.

În 2023 aproape 50 de palestinieni au fost uciși, pe fondul intensificării conflictelor, odată cu venirea la putere a guvernului Netanyahu care a adoptat o linie dură împotriva palestinienilor.

Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a autorizat duminică nouă avanposturi de coloni evrei în Cisiordania ocupată și a anunțat construirea masivă de noi case în coloniile deja stabilite. Măsura l-a făcut pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să spună că este „profund tulburat”.

Politica Israelului de colonizare în Cisiordania este puternic criticată de țări ca Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Aceste țări consideră că o asemenea politică împiedică procesul de pace israeliano-palestinian.

De altfel, potrivit unui document văzut de Reuters, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite analizează un proiect de rezoluție, care ar cere Israelului „încetarea imediată și completă a tuturor activităților de colonizare în teritoriul palestinian ocupat”.

Majoritatea statelor consideră ilegale așezările pe care Israelul le-a construit pe teritoriile pe care le-a capturat în timpul războiului din 1967. Israelul contestă însă acest lucru și citează legături biblice, istorice și politice cu Cisiordania, dar și interese de securitate.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG