Linkuri accesibilitate

Rusia anunță finalizarea controversatei conducte de gaze Nord Stream 2


Specialiștii de pe nava rusească Fortuna, care au lucrat la finalizarea conductei în apele teritoriale ale Germaniei din Marea Baltică, s-au fotografiat în 6 septembrie, la finalizarea lucrărilor de aici.
Specialiștii de pe nava rusească Fortuna, care au lucrat la finalizarea conductei în apele teritoriale ale Germaniei din Marea Baltică, s-au fotografiat în 6 septembrie, la finalizarea lucrărilor de aici.

Rusia a anunțat că a finalizat construirea conductei de gaze naturale Nord Stream 2 la câteva luni de la ridicarea sancțiunilor impuse de SUA proiectului.

Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, compania de stat a Rusiei, a spus, vineri, că proiectul, care constă în două conducte paralele de o lungime de 1.230 de kilometri fiecare, a fost finalizat cu o întârziere de mai mult de un an, cauzată de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Nord Stream 2 va permite transportul de gaze până în Germania, pe sub Marea Baltică, cu ocolirea Ucrainei. Proiectul aduce Ucrainei pierderi în taxe de tranzit care se ridică la două miliarde de dolari anual.

Ucraina s-a opus vehement proiectului, pe care îl descrie drept o amenințare la adresa securității sale, dar nu a reușit să conving SUA sau Germania să îl blocheze. Interesată direct de accesul la gazele rusești, Germania a plasat conducta în topul temelor dezbătute cu SUA și a încercat să dea asigurări Ucrainei.

În ultima sa vizită la Kiev în calitate de cancelar, Angela Merkel a spus că dacă această conductă va deveni o „armă geopolitică”, așa cum spune președintele Ucrainei, vor fi avute în vedere sancțiuni la adresa Rusiei.

Cancelarul german Angela Merkel a asigurat puterea de la Kiev că Ucraina va rămâne o țară de tranzit pentru gazul natural și după completarea conductei Nord Stream 2.

Controversata conductă a născut critici și la adresa președintelui Joe Biden, acuzat că este prea îngăduitor cu Rusia, în încercarea de a face o serie de concesii Germaniei. Congresul SUA impusese în 2019 și 2020 sancțiuni care blocau finalizarea conductei. Administrația Biden a anulat o parte dintre acestea. Departamentul de Stat din SUA a anunțat, în mai, că nu va sancționa nici operatorul rus al conductei, Nord Stream 2, nici pe directorul Matthias Warnig (un aliat al lui Vladimir Putin).

Statele Unite și Germania au anunțat, în iulie, că au ajuns la un acord care permite finalizarea proiectului Nord Stream 2. Pentru a începe să fie folosită, conducta mai are nevoie de certificare, ceea ce ar putea dura până la patru luni de la finalizarea documentației.

În urma anunțului lui Alexei Miller, Ucraina a transmis că se va opune în continuare proiectului și o va face și după ce conducta va începe să funcționeze.

Nord Stream 2 va putea transporta anual în Germania 55 de miliarde m3 de gaz natural.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG