„Aceasta este a patruzeci și șasea contribuție și vom continua să ajutăm”, a spus Kosiniak-Kamysz, citat de presa poloneză, preluată de Kiev Independent.
Polonia a fost un aliat cheie al Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022, oferind ajutor militar extins, inclusiv tancuri, echipamente grele și muniție.
Anunțul ministrului polonez vine pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutor din partea SUA, care a fost cel mai mare susținător al Ucrainei din 2022, când Rusia a invadat total Ucraina.
Władysław Kosiniak-Kamysz nu a spus ce capacități va include noul pachet de ajutor militar al Poloniei, în afară de antrenament.
„Vom antrena armata ucraineană ”, a spus ministrul. „Din 80-90.000 de soldați antrenați de țările UE, Polonia a antrenat aproximativ o treime – 28.000 de soldați”.
Pe primul loc în procent din PIB alocat sprijinirii Ucrainei
Polonia se află pe primul loc, ca procent din PIB, dintre toate țările care s-au angajat să ajute Ucraina. Polonia este, de asemenea, una dintre țările care au primit cei mai mulți refugiați ucraineni.
„La începutul războiului, când era cu adevărat foarte greu să obții ajutor pentru Ucraina, când toată lumea era speriată și reticentă, germanii au dat căști, noi am dat tancuri”, spune președintele polonez Andrzej Duda pe pagina președinției poloneze.
„Dacă adunăm suma de bani cheltuită pentru sprijinirea Ucrainei și ajutorarea refugiaților ucraineni ca procent din produsul intern brut, Polonia se află pe primul loc între toate țările care ne-au ajutat vecinul”, mai spune Duda.
Polonia a alocat 4,91% din PIB pentru această asistență, cu 0,71% din PIB alocat pentru sprijinirea Ucrainei și 4,2% din PIB dedicat costului asistarii refugiaților ucraineni.
Cea mai mare cantitate de echipament greu dintre toți aliații
Polonia a furnizat cea mai mare cantitate de echipament greu dintre toți aliații, spune președinția poloneză, cuprinzând aproximativ o mie de piese în total, inclusiv tancuri și transportoare blindate.
Din cele aproape 800 de tancuri pe care le-a primit Ucraina, peste 350 au fost puse la dispoziție de Polonia.
Această cifră depășește suma totală transferată de Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Suedia, Norvegia și Spania.
Printre resursele care au mers în Ucraina, armata poloneză a furnizat Ucrainei 14 tancuri moderne Leopard 2A4 și 60 de modele mai vechi de tancuri PT-91, precum și 280 de tancuri T72M, T72M1 și T72M1R.
De asemenea, Polonia a mai oferit Ucrainei peste 250 de vehicule de luptă de infanterie BWP–1, 100 de transportoare blindate KTO Rosomak, nouă vehicule de recunoaștere BRDM 2, peste o sută de tunuri autopropulsate și peste 30 de lansatoare de rachete BM–21 Grad.
14 elicoptere MiG-29 și 12 Mi-24 au fost date Forțelor Aeriene Ucrainene pentru a-și spori puterea (doar Statele Unite au donat mai multe) și patru avioane de luptă.
Armata ucraineană avea deja în funcțiune astfel de echipamente, astfel încât piloții ucraineni au putut să le folosească imediat, fără pregătire suplimentară.
100 de milioane de cartușe
De asemenea, zeci de drone poloneze pentru recunoaștere atentă, sute de drone kamikaze și kituri antiaeriene și antirachete au fost, de asemenea, livrate de Polonia în Ucraina, inclusiv peste 100 de milioane de cartușe de muniție de diferite tipuri și calibre.
Având în vedere o lipsă acută de muniție pe prima linie în lunile succesive de război, președintele polonez și-a declarat aderarea la inițiativa cehă cu 100 de milioane de euro în sprijinul acestei inițiative.
Polonia a oferit, de asemenea, instruire și sprijin logistic pentru transferul aeronavelor F16. Instalațiile poloneze de întreținere și apărare deservesc tancurile Leopard, T–72 și Pt–91, precum și obuzierele cu tunuri Krab folosite de Ucraina pe front.
20.000 de unități Starlink au fost, de asemenea, livrate în Ucraina, cu finanțarea lor, pentru a sprijini conexiunea la internet. Routerele mobile, care permit utilizarea internetului, au fost esențiale mai ales în prima fază a războiului, când rușii au perturbat comunicațiile armatei ucrainene, limitându-le capacitatea de a se apăra.
Polonia a organizat sau co-organizat mai mult de jumătate din cele o mie de cursuri de pregătire pentru forțele armate ucrainene și a pregătit aproximativ 25.000 de militari ucraineni, dintre care 14.500 prin misiunea EUMAM.
În total, Polonia a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 3,23 miliarde de euro, potrivit site-ului președinției poloneze.
În ianuarie 2025, la Bydgoszcz s-a deschis Centrul de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina (JATEC), primul organism oficial NATO-Ucraina care va împărtăși experiența pe câmpul de luptă, condus de un polonez, generalul Wojciech Ozga.
JATEC este implementarea inițiativei prezentate de Președintele Republicii Polone la Summit-ul NATO de la Madrid ca unul dintre proiectele emblematice în sprijinul Ucrainei.
Luptând împotriva Rusiei, blocând imperialismul rus, Ucraina apără astăzi Europa, inclusiv pe noi - Andrzej Duda
„Sunt președintele Republicii Polone. Ceea ce mă interesează cel mai mult este securitatea compatrioților mei. Îmi pasă de securitatea Ucrainei pentru că este vecinul nostru și astăzi oprește potențiala agresiune rusă împotriva altor țări. Luptând împotriva Rusiei, blocând imperialismul rus, Ucraina apără astăzi Europa, inclusiv pe noi”, a spus președintele polonez Andrzej Duda.
Potrivit datelor UNHCR, în Polonia sunt 980.000 de refugiați ucraineni. La doar o lună de la izbucnirea războiului, parlamentul polonez a adoptat Legea privind asistența cetățenilor ucraineni în legătură cu conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei, care le-a regularizat reședința și le-a permis atribuirea unui număr PESEL, care acorda refugiaților dreptul de a beneficia de servicii publice, să primească alocații pentru familie și creșterea copiilor, să primească asistență financiară și să le permită accesul la îngrijiri medicale și psihologice gratuite.
În toate voievodatele au fost înființate puncte de primire, unde se acordă asistență persoanelor la trecerea frontierei, un loc de odihnă, îngrijiri medicale de bază și informații despre regulile de ședere în Polonia, formele de asistență disponibile și regulile de legalizare a șederii în Polonia. Mai sunt în funcțiune 14 astfel de centre.
Până pe 31 iulie 2024, acestea au deservit un total de peste 1,5 milioane de oameni.
Au fost organizate și locuri de cazare colectivă temporară, unde s-au asigurat masa pentru 538.664 cetățeni ucraineni.
Accesul la serviciile de transport în Polonia a fost facilitat. De asemenea, au fost introduse soluții pentru a permite vehiculelor sau convoaielor umanitare să circule gratuit pe drumurile cu taxă.
Guvernul polonez a cofinanțat cazare și hrană pentru refugiații ucraineni – până la 30 iunie 2024, peste două milioane de cetățeni ucraineni au beneficiat de acest aranjament.
77% dintre polonezi au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni
În paralel cu sprijinul statului, o mare majoritate a populației poloneze s-a implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina . Potrivit unui sondaj al Institutului Economic Polonez, PIE, 77% dintre polonezi au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni.
Această asistență a luat diferite forme – de la sprijin financiar și material, prin diverse tipuri de activități de voluntariat, până la furnizarea de locuințe și apartamente proprii celor aflați în nevoie. Aproximativ 7% dintre polonezi și-au deschis propriile case refugiaților.
Potrivit PIE Institute, în primele luni după izbucnirea războiului, polonezii au alocat un total de aproximativ 10 miliarde de zloți (1 zlot polonez = 0,2340 euro) din propriile buzunare pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni.
Polonia le-a oferit refugiaților ucraineni o casă, dar și locuri de muncă. Polonia are cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă pentru refugiații ucraineni dintre toate țările OCDE – până la 65%.
Proporția refugiaților care lucrează rămâne peste 40% în alte câteva țări europene: Regatul Unit, Suedia, Lituania și Republica Cehă. Pe de altă parte, Germania, Elveția și Italia au cele mai scăzute proporții de refugiați activi din punct de vedere economic.