Linkuri accesibilitate

Neplătite de luni de zile, zeci de companii cer insolvența combinatului siderurgic Liberty Galați


La patru luni de când 42 de companii cereau insolvența combinatului Liberty Galați, alte 37 au solicitat același lucru din cauză că scadența termenelor de plată a fost mult depășită
La patru luni de când 42 de companii cereau insolvența combinatului Liberty Galați, alte 37 au solicitat același lucru din cauză că scadența termenelor de plată a fost mult depășită

37 de companii cer în instanță insolvența combinatului siderurgic din Galați pentru datorii vechi și de aproape un an. În paralel, compania-mamă, Liberty Steel, se confruntă cu probleme la unitatea din Cehia, unde majoritatea angajaților au fost trimiși în șomaj tehnic.

Pe 19 decembrie 2023, un reprezentant al companiei Accesor SRL București înregistra o acțiune împotriva Liberty Galați, cel mai mare producător de oțel din sud-estul Europei.

Gestul companiei de accesorii pentru cablaje electrice avea să fie urmat de zeci de alte firme. În total, 32 dintre ele au termen de judecată marți, pe 16 aprilie, la Tribunalul Galați; cel puțin alte cinci sunt programate pe 24 septembrie 2024.

Cu obiecte de activitate diverse, firmele au un numitor comun: datoriile neplătite și de aproape un an de zile. Suma totală nu poate fi cunoscută, deoarece nu este vorba de un proces colectiv.

Compania de transport Binar Speed Exclusive, de exemplu, avea de recuperat aproximativ 400.000 de lei din primăvara anului 2023. Pe 12 ianuarie 2024 a înregistrat o solicitare de insolvență a Liberty Galați, în încercarea de a-și recupera banii.

„Au plătit integral” după solicitarea în instanță, a declarat luni pentru Europa Liberă Radu Cheșculescu, directorul general al Binar Speed Exclusive. A fost prima experiență pe care a avut-o cu combinatul și spune că nu știe dacă o va mai repeta.

Cu o cifră de afaceri de 226 milioane de lei (45 milioane euro) în anul 2022 și un profit de 21 de milioane lei (4,2 milioane euro), firma condusă de Cheșculescu are aproape 300 de angajați.

O sumă asemănătoare, de 400.000 de lei, avea de recuperat din primăvara anului trecut și Flintab, companie care se ocupă cu proiectarea, fabricarea și instalarea sistemelor electronice de cântărire.

Și în acest caz „au achitat datoria”, a spus pentru Europa Liberă Constanța Sandu, șefa serviciului comercial Flintab.

Cu o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei în 2022 și un milion de lei profit, această companie are aproximativ 30 de angajați.

Scenariu cu repetiție

În urmă cu doar patru luni, în decembrie 2023, 42 de companii cereau intrarea în insolvență a Liberty Galați.

Și atunci o parte dintre dosare au rămas fără obiect, datoriile fiind în cele din urmă stinse.

„Până anul trecut (2022, n.r.) au fost corecți, nu știu ce s-a întâmplat de s-a ajuns în situația asta”, declara pentru Europa Liberă Paula Bulgaru, administratorul companiei Firogal Galați, una dintre firmele care au solicitat insolvența.

Agentul economic se ocupa cu servicii de întreținere la Uzina de Aglomerare și Furnale și avea de recuperat - din ianuarie 2023 - aproximativ 100.000 de lei (20.000 euro). A primit banii abia la sfârșitul anului trecut, după ce a deschis procesul.

De când a apărut primul caz de cerere de insolvență și până la finalul lui 2023 se adunaseră peste 70 de cereri de insolvență. Lor li se adaugă cele aproape 40 de anul acesta.

Problemele internaționale

Contextul este acum diferit față de cel de la finalul anului trecut.

Pe 21 decembrie 2023, un tribunal ceh decidea să ofere protecţie combinatului Liberty Ostrava faţă de creditori, până în luna iunie 2024.

Confruntată cu probleme în aprovizionarea cu electricitate, căldură și aer comprimat, platforma siderurgică din Ostrava își reducea activitatea, iar majoritatea celor 6.000 de angajați erau trimiși în șomaj tehnic, conform Reuters.

Săptămâna trecută, guvernul ceh a cerut Liberty Steel să returneze datorii de aproximativ 400 de milioane de euro.

Prezent la o întâlnire cu principalul acționar al Liberty, Sanjeev Gupta, ministrul Industriei și Comerțului din Cehia, Jozef Sikela, a declarat că nu a primit răspunsuri la întrebările cabinetului cu privire la planurile magnatului pentru combinatul din Ostrava, conform Bloomberg.

„Întâlnirea cu miniștrii din Cehia și comentariile lor ulterioare au fost foarte dezamăgitoare. Miniștrii au demonstrat că nu înțeleg și nu doresc să aprofundeze situația care este complexă. Am respectat întotdeauna și în totalitate legile țării și că facem toate demersurile pentru a proteja compania, creditorii și angajații noștri, în pofida condițiilor de piață foarte dificile”, a declarat un purtător de cuvânt Liberty Steel Group pentru Europa Liberă.

În timp ce în Cehia problema pare dificil de soluționat, ea a găsit rezolvare la Londra.

Pe 28 martie 2024, Liberty Steel anunța în capitala Regatului Unit că a ajuns la un acord cu principalii creditori și a obținut o finanțare pentru restructurarea afacerilor sale britanice.

Reacția reprezentanților Liberty Galați

Contextul dificil internațional nu are nicio influență pe plan național, au declarat pentru Europa Liberă reprezentanții Liberty Galați.

„Situația de la Liberty Ostrava nu are niciun impact asupra operațiunilor Liberty Galați care - spre deosebire de compania din Cehia - a beneficiat de un sprijin constant din partea Guvernului României”, a declarat un purtător de cuvânt Liberty Steel Group.

Cât privește zecile de procese în care se cere insolvența companiei, conducerea combinatului susține că în majoritatea cazurilor s-a ajuns deja la un acord.

„Liberty Galați nu este o companie insolventă. Colaborăm cu furnizorii să găsim soluții avantajoase pentru ambele părți și să facem plățile în mod eficient, astfel încât să asigurăm atât stabilitatea companiei, cât și a partenerilor noștri pe termen mediu și lung. Cele mai multe solicitări au fost deja rezolvate pe cale amiabilă și așteaptă decizia instanței. Din păcate, avem o serie de cereri de insolvență nejustificate, inclusiv pentru servicii care nu au fost acordate companiei noastre conform contractelor încheiate, de aceea intenționăm să acționăm în justiție firmele care folosesc această procedură legală ca o măsură de presiune asupra companiei”, a transmis pentru Europa Liberă un reprezentant al companiei.

În decembrie 2023, când se confruntau cu o situație asemănătoare, reprezentanții combinatului susțineau că situația este sub control.

„Liberty Galați nu a fost și nu este în insolvență. Avem mii de furnizori și câteva cazuri care în prezent sunt apărate în instanță”, declara atunci pentru Europa Liberă un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Scurt istoric al Combinatului Siderurgic Galați
Inaugurat în 1966, Combinatul Siderurgic Galați (Sidex) a fost cumpărat de LNM Holdings NV în 2001, pentru 70 de milioane de dolari.
După fuziunea, în 2006, dintre Mittal Steel și Arcelor, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.
În 2019, Liberty House Group (parte a grupului GFG Alliance) a cumpărat de la ArcelorMittal combinatul siderurgic din Galați, la pachet cu alte șase unități europene, achitând pentru toate 740 de milioane euro.
Cu 5.066 angajați și o cifră de afaceri de 7,9 miliarde lei, combinatul de la Galați a avut în 2022 pierderi de 821 milioane lei.
În 2021, firma a avut o cifră de afaceri de 9,4 miliarde lei și un profit de 1,3 miliarde lei. În 2020, primul an după schimbarea acționariatului, cifra de afaceri era de 4,7 miliarde de lei, fiind consemnate pierderi de 51 de milioane.
Liberty Galați a ocupat în 2022 prima poziție din județ, după cifra de afaceri, și cea de-a 24-a la nivel național.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG