Giles Portman, noul ambasador al Marii Britanii și al Irlandei de Nord în România, a declarat într-o conferință de presă de marți, 23 ianuarie, că se va concentra pe apărare și securitate în timpul mandatului său.
„Sunt foarte determinat ca, în timpul pe care îl voi petrece aici, să oferim cât mai multă susținere posibilă către apărarea României și a securității Mării Negre. Asta înseamnă dislocarea de trupe, antrenamente, exerciții militare comune”, a spus el.
Diplomatul a anunțat că Royal Air Force (RAF) – forțele aeriene ale Regatului Unit – vor reveni în România în acest an pentru a desfășura o misiune de poliție aeriană.
Ambasadorul nu a putut oferi mai multe detalii despre desfășurarea antrenamentelor militare pe teritoriul României.
Giles Portman își propune creșterea comerțului dintre România și Marea Britanie.
„Cred că România este o piață promițătoare, al cărei potențial nu l-am realizat până acum. Este o țară educată, a cărei producție crește. Mâna de lucru este în mare parte vorbitoare de engleză, ceea ce reprezintă o ofertă competitivă în mediul afacerilor”, a declarat Portman.
La finalul anului 2022, schimburile comerciale dintre cele două țări au crescut cu aproape 48%, conform Camerei de Comerț Româno-Britanice.
Ambasadorul a mai menționat cooperarea dintre România și Marea Britanie în ceea ce privește lupta împotriva crimei organizate.
A dat ca exemplu un fond de peste un milion de lire sterline pentru anul 2024, care va susține organizațiile non-guvernamentale din ambele țări care se ocupă cu lupta împotriva traficului de persoane.
Portman a susținut că relațiile bune dintre cele două țări se datorează și celor peste un milion de români stabiliți în Marea Britanie.
„Orice aș face în timpul mandatului meu, știm că relațiile româno-britanice vor deveni din ce în ce mai puternice și strânse, deoarece legăturile făcute de oameni o să ne lege și mai mult”, a spus noul ambasador.
Cât despre studenții români interesați de universitățile britanice, Portman este conștient că, după Brexit, costurile ridicate ale studiilor au reprezentat un obstacol.
Dar, pe lângă universitățile care oferă burse de studiu pentru studenții străini, Portman va lucra la o altă soluție împreună cu Consiliul Britanic din România, pentru a crea parteneriate cu universități autohtone.
Astfel, studenții ar putea să primească o diplomă de studii superioare britanice trăind în continuare în România.
Ambasadorul spune că zece organizații educaționale au semnat deja acest parteneriat.
Giles Portman a devenit ambasador cu puteri depline pe 21 ianuarie 2024, după ce și-a depus scrisorile de acreditare la Palatul Cotroceni.
Actualul ambasador britanic a mai fost la București în urmă cu 20 de ani, în timpul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană.
Atunci era, prim secretarul al Reprezentanței Marii Britanii pe lângă UE.