Linkuri accesibilitate

Noul președinte al Taiwanului cere Chinei să își oprească amenințările și spune că pacea în regiune este singura soluție


Noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te (dreapta), în dreapta, și fosta președintă Tsai Ing-wen, salută în timpul ceremoniilor de inaugurare a lui Lai, în Taipei, Taiwan.. 20 mai 2024
Noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te (dreapta), în dreapta, și fosta președintă Tsai Ing-wen, salută în timpul ceremoniilor de inaugurare a lui Lai, în Taipei, Taiwan.. 20 mai 2024

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a cerut luni Chinei să înceteze amenințările militare și politice. Beijingul a transmis că președintele de la Taipei dă „semnale periculoase”.

În discursul de învestire de luni, 20 mai, președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a cerut Chinei să înceteze amenințările. El a adăugat că Beijingul trebuie să respecte alegerea poporului taiwanez, transmite Reuters.

China a replicat și a afirmat că Lai a trimis „semnale periculoase” care încearcă să submineze pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

China consideră insula Taiwan parte a propriului teritoriu și nu a exclus utilizarea forței pentru a o aduce sub controlul Beijingului.

Președintele Lai Ching-te a mai spus că pacea este singura opțiune.

„Vrem să declarăm acest lucru lumii: Taiwanul nu face concesii în ceea ce privește democrația și libertatea. Pacea este singura opțiune, iar prosperitatea este obiectivul nostru pentru pace și stabilitate pe termen lung”, a declarat noul președinte al Taiwanului.

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul a transmis într-un comunicat că afirmațiile lui Lai Ching-te „au expus pe deplin adevărata sa natură de militant pentru independența Taiwanului” și a avertizat că situația din Strâmtoarea Taiwan este „complicată și sumbră”.

„Independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea din Strâmtoarea Taiwan”, mai arată comunicatul chinez care adaugă: „indiferent cum se schimbă situația de pe insulă, indiferent cine este la putere, nu va schimba faptul că cele două părți aparțin aceleiași Chine”.

Elicopterele Forțelor Aeriene din Taiwan purtând steagul taiwanez survolează capitala Taipei în timpul ceremoniei de inaugurare a noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te.
Elicopterele Forțelor Aeriene din Taiwan purtând steagul taiwanez survolează capitala Taipei în timpul ceremoniei de inaugurare a noului președinte al Taiwanului, Lai Ching-te.

Autoritățile de la Beijing l-au numit în mod repetat pe Lai „separatist” care riscă un război în perioada premergătoare alegerii sale, în ianuarie.

Taiwanul s-a confruntat cu presiuni militare din partea Chinei de la victoria în alegeri a lui Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani.

Lai, fost vicepreședinte în ultimii patru ani, a declarat că oamenii trebuie să fie realiști cu privire la amenințare, iar Taiwanul trebuie să-și arate hotărârea de a se apăra.

„Înainte ca China să renunțe la folosirea forței pentru a invada Taiwanul, cetățenii trebuie să înțeleagă acest lucru: chiar dacă acceptăm toate pretențiile Chinei și renunțăm la suveranitatea noastră, ambiția Chinei de a anexa Taiwanul nu va dispărea”, a spus președintele..

Lai a primit aplauze puternice după ce a spus că Republica Chineză - numele oficial al Taiwanului - și Republica Populară Chineză „nu sunt subordonate una alteia”, continuând astfel politica predecesorului său în relația cu Beijing.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunțat că, în ultimele 24 de ore, șase aeronave chineze au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care a servit anterior ca graniță neoficială, nerecunoscută acum de China.


Cel puțin una dintre aeronave a ajuns la 80 km de orașul-port Keelung din nordul Taiwanului, potrivit unei hărți furnizate de minister. Astfel de incursiuni au devenit relativ frecvente în ultimii ani.

La ceremonia de învestire au participat foști oficiali americani trimiși de președintele Joe Biden, parlamentari din țări precum Japonia, Germania și Canada și lideri din unele dintre cele 12 țări care încă mențin legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, cum ar fi președintele Paraguayului, Santiago Pena.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, l-a felicitat pe Lai, spunând că Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el „pentru a promova interesele și valorile noastre comune”.

La ceremonia de inaugurare, președintele Lai Ching-te a primit sigilii simbolizând puterea sa prezidențială de la președintele parlamentului, inclusiv sigiliul Republicii Chineze și sigiliul de onoare.

Aceste sigilii au fost aduse în Taiwan după ce guvernul republican a fugit în 1949, în urma pierderii războiului civil în fața comuniștilor lui Mao Zedong.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG