Linkuri accesibilitate

Nu, tehnologia 5G nu cauzează COVID-19 și nici nu facilitează transmiterea virusului


Lansarea rețelelor 5G este subiect de teorii conspiraționiste de ani buni deja, cu afirmații complet nefondate cum că ar provoca afecțiuni mintale sau cancer. Odată cu noul coronavirus, conspiraționiștii s-au adaptat rapid ca să combine și COVID-19 în ecuații la fel de nefondate.

Pe 20 mai, Biserica Ortodoxă din R. Moldova a lansat un apel către Executivul de la Chișinău în care cerea ca inocularea cu un eventual vaccin împotriva noului coronavirus să fie voluntară.

„Societățile din multe state europene protestează față de utilizarea obligatorie a vaccinurilor, cu precădere cele împotriva COVID-19, pentru că văd în ele o oportunitate ca sistemul global al anticriștilor să introducă microcipuri în corpul uman și să controleze oamenii prin tehnologia 5G”, se arată în documentul publicat.

Protest în Bulgaria împotriva 5G, organizat de un partid pro-rus
Protest în Bulgaria împotriva 5G, organizat de un partid pro-rus

Întregul apel este un cocktail de teorii conspiraționiste la modă, multe dintre ele având în centru dezvoltarea noii generații de conexiuni wireless denumită 5G. Iar Biserica din R. Moldova nu este singura instituție cu această atitudine.

Pe 2 mai, liderul regiunii Osetia de Nord (Rusia), Viaceslav Bitarov, a spus presei că vandalii care distruseseră un turn de comunicații celulare în satul Nogir au acționat de teama unei legături între tehnologia 5G și noul coronavirus.

„Mulți oameni spun că nu există acest coronavirus și că nu este niciun pericol, iar toată situația este organizată de forțe globale care vor să forțeze oamenii… în rezervații și să-i iradieze de la antene 5G ca să își piardă cunoștința și să le fie implantate microcipuri”, a declarat Bitarov citat de TASS.

Asemenea acuzații fără temei vin pe fundalul unui scepticism al publicului față de cum acționează guverne în domenii precum sănătatea și securitatea. Pericolul reprezentat de asemenea teorii este cu atât mai mare în actuala criză sanitară pentru că poate acoperi informația necesară și dovedită științific despre acest virus potențial mortal și despre modalitățile eficiente de a-l combate.

Orice legătură între tehnologia 5G și COVID-19 este „o nebunie totală”, a declarat pentru BBC Simon Clarke, profesior asociat de microbiologie la Universitatea Reading. Iar Stephen Powis, director medical al UK National Health Service a afirmat că această teorie este „cea mai joasă speță de fake news”.

Înapoi la origini

A cincea generație de rețele celulare (5G) și-a început dezvoltarea în 2019. Printre promisiunile noii tehnolgii se numără o bandă mai largă de comunicații și viteze mult mai mari de transfer de date, de circa 100 de ori mai mari decât actualele rețele 4G.

E drept însă că, pentru a atinge asemenea viteze, este nevoie de frecvențe radio mai înalte decât cele ale rețelelor 4G. Unele frecvențe aveau o rază de doar 1,6km și aveau probleme în a penetra anumite materiale de construcții. Așadar, rețelele 5G vor necesita o densitate mai mare de antene. Din aprilie 2019, operatori din 88 de țări au început să implementeze tehnologia 5G.

Aproape imediat, grupuri anti-5G au început să se formeze pe social media. Oamenii postau fotografii false cu indicatoare care, chipurile, avertizau față de radiațiile emise de antenele 5G, de pildă. O sumedenie de teorii false - dovedit false - au circulat apropo de ipoteze nefondate legate de cancer sau afecțiuni mintale provocate de 5G sau chiar de efecte închipuite asupra faunei, florei etc.

Iar mișcarea anti-5G a găsit imediat și aliați precum grupurile care se opun vaccinării. În multe state, cele două curente conspiraționiste au fuzionat practic, așa cum s-a întâmplat în România.

Un feature al cotidianului New York Times, publicat în mai 2019, nota că Russia Today din America publicase un singur material anti-5G în 2018, în schimb în primele luni ale lui 2019 numărul crescuse la șapte. Într-unul dintre materiale exista teoria cum că radiațiile 5G ar expune copiii la pericole de îmbolnăvire cu cancer sau alte maladii.

„Sute de bloguri și site-uri preiau aceste alerte anti-5G [ale RT], dar aproape niciodată nu menționează originea rusească a informației”, notează publicația. „Analiștii cataloghează [acest ecosistem] drept o ceață periculoasă”.

Comisia internațională pentru Protecția împotriva Radiației Nonionizante a derulat un studiu îndelungat, a cărui concluzie este că nu există efecte dăunătoare la adresa sănătății care să fie asociate cu tipurile de unde radio utilizate de 5G.

Și-apoi a apărut un nou coronavirus

Odată cu pandemia COVID-19, apărută la începutul anului, numeroase teorii conspiraționiste fără fundament științific au încercat să lege 5G de acest virus. Unele dintre ele spun că „radiațiile” 5G slăbesc sistemul imunitar, ceea ce i-ar vulnerabiliza pe oameni. Altele au mers și mai departe, cu afirmații potrivit cărora semnalele 5G propagă virusul. În fine, mai sunt și curentele care zic, cum e cazul Bisericii Ortodoxe din R. Moldova, că tehnologia 5G și un eventual vaccin împotriva noului coronavirus fac parte dintr-un complot masiv de a controla mințile oamenilor.

Din listă fac parte și celebrități: actorul Woody Harrelson, boxeur-ul Amir Khan, vedeta de televiziune Amanda Holden, care au publicat pe social media afirmații fără fundament. Una dintre afirmații a fost că noua bancnotă de 20 de lire sterline ar conține un simbol secret al unui turn 5G și al coronavirusului.

Graffiti în Londra
Graffiti în Londra

Astfel de dezinformări s-au propagat extrem de rapid. Compania suedeză Earhart Business Protection Agency a analizat 35 dintre cele mai „poplare” filme conspiraționiste apărute pe social media în ianuarie, și a descoperit că adunaseră 13 milioane de vizualizări. Studiul a descoperit și că platforma TikTok este „un mediu foarte puternic” pentru targetarea tinerilor.

StratCom, agenția Consiliului European pentru combaterea dezinformării în UE și vecinătatea sa, a concluzionat într-un raport propriu din aprilie că teoriile conspiraționiste au găsit „teren fertil în Balcanii de Vest, unde dezinformarea privind rețeaua 5G care ar fi cauza pandemiei [de coronavirus] s-a răspândit rapid pe social media și alte portaluri”.

Sindromul Cernobîl

Organizația Mondială a Sănătății, dar și alte instituții, au răspuns la dezinformări prin campanii active de contracarare. OMS a creat o pagină pe site-ul său care este dedicată exclusiv demantelării falsurilor legate de 5G. La fel au făcut și site-uri specializate în verificarea informațiilor.

Cu toate acestea, teoriile conspiraționiste prind deseori la un segment de public din cauza scăderii încrederii în guverne și instituții publice. Această stare este exploatată și de mișcările anti-vaccin.

Într-un interviu recent acordat Europei Libere, autoarea bielorusă Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel, pare să susțină ea însăși aceste teorii. „[Această pandemie] este cea mai mare provocare de la Cernobîl încoace. Rămâne de văzut dacă este într-adevăr [un fel de] gripă sau dacă 5G afectează sistemul imunitar uman. În opinia mea, oamenii de știință nu au un răspuns definitiv”, a spus aceasta.

Deși nu există niciun studiu științific care să confirme teoriile conspiraționiste despre 5G și coronavirus, comparația cu Cernobîl merită subliniată.

Tragedia din 1986 a devenit un exemplu de manual când vine vorba de indiferența unui guvern față de sănătatea publică - administrația sovietică a ascuns atunci magnitudinea dezastrului săptămâni la rând și și-a expus populația la efecte crunte asupra sănătății. Cernobîl este, de altfel, un exemplu citat des de conspiraționiștii 5G când argumentează că guvernele nu sunt demne de încredere.

Site-ul Full Fact argumentează că acțiunea de a șterge conținut online nu poate fi un răspuns adecvat într-o societate liberă și că șansele să funcționeze sunt reduse. Ba dimpotrivă, mai mare e riscul unui efect complet advers.

„Oamenii sunt speriați, stresați și confuzi și trebuie să ținem cont de asta în orice răspuns”, scrie echipa de la Full Fact. „Nu toți vor fi convinși, unora le plac teoriile conspiraționiste și nu se vor schimba în fața faptelor demonstrabile. Este treaba noastră să venim cu argumente clare, informație de bună calitate și să-i convingem pe cei care au întrebări sau îngrijorări, nu să-i catalogăm drept nesăbuiți”.

COVID-19 este o boală infecțioasă gravă, cauzată de un nou coronavirus descoperit, pentru prima dată, în Wuhan, China, la finele lui 2019. Virusul se transmite în principal prin particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale de la o persoană infectată.

Conform Centrului de Resurse al Universității Johns Hopkins, pe 27 mai, erau înregistrate 5,6 milioane de cazuri de infectare și peste 350.000 de decese.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG