Oana Gheorghiu spune că, la jumătatea lunii ianuarie, este în plan mutarea pacienților în noul sediu. De acum vorbim de un spital de stat gestionat de managementul Spitalului Marie Curie și finanțat de Casa Națională de Sănătate.
Practic, orice copil care ajunge aici va beneficia de servicii de sănătate gratuite. Totul datorită celor peste 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii.
Asociația Dăruiește Viață construiește o a doua clădire în care va muta în viitorul apropiat toate specialitățile pediatrice din Spitalul Marie Curie, unitate ce va deveni primul campus medical din România, cu echipamente, proceduri și protocoale de ultimă oră.
Iar etapa a treia a acestui proiect este ca vechea clădire a Spitalului Marie Curie, construită după cutremurul din ‘77, să fie consolidată și transformată în spații de cazare pentru părinți și copii.
„Ce nebunie să credem noi că o să reușim!”
„Pentru toate guvernele pe care România le-a avut a fost o provocare de netrecut să construiască un spital, dar, iată, pentru sutele de mii de donatori n-a fost la fel, ceea ce înseamnă că noi, oamenii, cetățenii, suntem un pic mai buni decât cei care ne conduc”, susține Oana Gheorghiu
„România e o companie care are un management foarte slab”.
Ce face diferența între guvernele care n-au reușit și ce a reușit Dăruiește Viață cu ajutorul donatorilor?
„Cred că e o chestie de asumare, de implicare și de competență și poate că unii ar mai zice și de corupție. Cred că avem un popor și o societate civilă care cresc și care vor face în următorii ani presiunea necesară, vor ajunge la masa critică necesară să împingă în sus și zona guvernamentală.”
Un spital construit împotriva vremurilor, spune Oana, pentru că totul în jur părea un obstacol, nimeni nu reușise: „Ce nebunie să credem noi că o să reușim!”.
E o palmă pe care Dăruiește Viață a dat-o clasei politice? „Eu sper să fie o palmă prietenoasă, de trezire, pe umăr, cumva, de încurajare și de: hai că poți și tu! Cam asta am vrea să-i transmitem statului român: poți și tu, statule român, iată, nu e imposibil!”.
Oana Gheorghiu spune că atât ea, cât și Carmen Uscatu, se simt privilegiate că au ajuns să facă asta și sunt recunoscătoare:
„Toate acele clipe dificile care vin oricum, orice ai face în viața ta, orice meserie ai avea, rămân undeva în spate, pentru că te uiți la ce a ieșit, te uiți la câte sute de mii de oameni au avut încredere în ceea ce ți-ai propus să faci și nu prea mai are importanță că a fost și greu.”
Cât privește felul în care sunt văzute de politicieni, Oana crede că foarte mulți politicieni se uită la ele ca la niște ciudățenii, le consideră imprevizibile și greu de anticipat:
„Unii se uită la noi și se gândesc că suntem ca ei și probabil că facem noi ceva, nu se poate. Și-am mai auzit des asta. Sigur aveți voi pe cineva. Da, și fac ele ceva, învârt ele banii, cum am face și noi, pentru că, în general, ai tendința să-i judeci pe oameni după felul în care tu acționezi. Cred că-i sperie genul ăsta de nebuni.”
„Șpaga e între doi oameni, însă spațiile schimbă comportamente”
Nu putem să nu ne întrebăm dacă în acest spital frumos, dotat ca în afară, n-o să mai avem șpagă. Medicii se vor implica diferit, pentru că au alte condiții? Se vor schimba și oamenii? Răspunsul Oanei Gheorghiu e simplu.
„Arhitecta acestui proiect, Raluca Șoaita, ne-a spus că spațiile schimbă comportamente. Când te muți dintr-o clădire veche în care nu aveai spațiu, nu aveai echipamente moderne, nu aveai tu, ca medic, un loc în care să stai, să studiezi, să te uiți pe analize, și te muți într-un loc luminos și cu foarte multe facilități, cu siguranță ceva acolo se va schimba.”
Nu crede că va fi spitalul perfect în următorul an, poate nici în următorii doi ani, dar în fiecare zi va fi un pic mai bine și asta depinde și de fiecare om care ajunge în spital, pentru că șpaga e un lucru care se întâmplă între doi oameni, spune Oana: „Este și medicul, este și pacientul. Cred că trebuie să lucrăm din ambele părți”.
E cert că pacienții copii vor veni într-un loc în care să se simtă fericiți, să aibă unde să se joace, să meargă la cinematograf, să vadă un film, să viziteze studioul de radio, să se ducă pe terasa interioară și să aibă senzația că au ieșit în parc, pentru că sunt copii care stau cu lunile și care nu văd exteriorul.
Ce le urează Oana Gheorghiu politicienilor în Noul An? „Fiți un pic mai îndrăzneți și mai preocupați de ce se întâmplă cu viitorul nostru, pentru că și voi aveți copii și voi aveți nepoți. Noi toți vom ajunge bătrâni și noi toți avem nevoie de un sistem de sănătate... sănătos.”
Și cetățenilor? „Putem să răzbatem în lupta asta. România e o țară în care am putea să trăim bine. Nu mai renunțați la primul obstacol. Resemnarea nu e o soluție. Cereți mai mult de la politicieni. Nu mai credeți în populism și în minciunile pe care ei le servesc. Noi toți trebuie să facem să se fure mai puțin, să se facă mai eficient lucruri, să nu se mai risipească banii și abia atunci vom putea spera.”