Linkuri accesibilitate

Un fost ofițer de poliție rus, condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a vorbit cu prietenii despre războiul din Ucraina


Fostul ofițer de poliție Serghei Vedel, născut în Ucraina, a vorbit la telefon cu un prieten ucrainean al tatălui său, în vârstă de 67 de ani. Urmarea a fost că această convorbire a dus la incriminarea sa.
Fostul ofițer de poliție Serghei Vedel, născut în Ucraina, a vorbit la telefon cu un prieten ucrainean al tatălui său, în vârstă de 67 de ani. Urmarea a fost că această convorbire a dus la incriminarea sa.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe fostul ofițer de poliție Serghei Vedel, cunoscut drept Klokov, la șapte ani de închisoare sub acuzația de distribuire de „informații false” despre forțele armate ale Rusiei implicate în invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.

Vedel, condamnat pe 24 aprilie, a fost primul cetățean rus care s-a confruntat cu această acuzație anul trecut, imediat după ce Rusia a adoptat o lege care incriminează orice exprimare de opinie despre războiul din Ucraina care diferă de declarațiile oficiale ale Moscovei.

Legea a fost folosită de autorități pentru a înăbuși chiar și expresiile minore de disidență.

Avocatul lui Vedel, Daniil Berman, a insistat asupra faptului că acuzația este ilegală, pentru că provine din înregistrări ale unor conversații telefonice private pe care acesta le-a avut cu prieteni și colegi și, prin urmare, nu poate fi definită ca distribuire de informații.

Anchetatorii spun că Vedel, în cele trei discuții telefonice cu prietenii și colegii săi, a subliniat că pierderile de militari ruși în Ucraina au fost mult mai mari decât arătau statisticile oficiale.

De asemenea, el a spus că armata rusă ucide civili și că guvernul Ucrainei nu este nazist, așa cum au afirmat oficialii și propaganda rusă pentru a justifica războiul.

Vedel, care s-a născut și a crescut în orașul Irpin, în apropiere de Kiev, a fost arestat la 18 martie 2022, după ce conversația sa telefonică cu un ofițer de poliție ucrainean din Kiev, prieten al tatălui său, în vârstă de 67 de ani, a fost ascultată.

În timpul conversației, Vedel i-a cerut ofițerului de poliție din Kiev să obțină informații despre prietenii săi și familiile acestora care locuiesc în orașul Bucea, în apropiere de Kiev.

Vedel a recunoscut că a făcut declarațiile și și-a prezentat scuzele în fața instanței.

Trupele rusești au fost nevoite să părăsească Irpin și Bucea la sfârșitul lunii martie 2022, după ce nu au reușit să captureze capitala ucraineană, lăsând în urmă sute de cadavre de civili uciși pe străzile celor două orașe.

Kievul, grupurile de apărare a drepturilor și ONU au calificat acțiunile armatei ruse în Bucea, Irpin și în alte câteva orașe drept crime de război.

Rusia a negat că a vizat civili în atacurile sale asupra obiectivelor ucrainene și a negat în mod repetat că forțele sale au comis crime de război, chiar dacă există tot mai multe dovezi că a vizat spitale, zone rezidențiale, centre culturale și alte instalații nemilitare.

XS
SM
MD
LG