Linkuri accesibilitate

Olaf Scholz a depus jurământul de cancelar al Germaniei. Era Merkel s-a încheiat după 16 ani


Social-democratul Olaf Scholz va conduce o coaliție fără precedent, de neimaginat cu ceva timp în urmă, alături de Verzii ecologisti și Liber-Democrați
Social-democratul Olaf Scholz va conduce o coaliție fără precedent, de neimaginat cu ceva timp în urmă, alături de Verzii ecologisti și Liber-Democrați

Parlamentarii germani l-au ales cancelar pe social-democratul Olaf Scholz, punând astfel capăt celor 16 ani de guvernare conservatoare sub Angela Merkel și deschizând calea unui guvern pro-european care a promis să stimuleze investițiile ecologice.

Olaf Scholz a fost votat miercuri de parlamentul german, Bundestag, unde coaliția sa de trei partide are o majoritate substanțială, fiind ovaționat în picioare.

Scholz, social-democrat, va conduce la nivel federal o coaliție fără precedent, de neimaginat cu ceva timp în urmă, alături de Verzii ecologisti - pro-cheltuieli și cu cei mai conservatori din punct de vedere fiscal - Liber-Democrați (FDP).

Olaf Scholz, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului
Olaf Scholz, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului

Purtând o mască neagră, Scholz a făcut semn cu mâna în timp ce a fost ovaționat în picioare de parlamentari și a primit buchete generoase de flori și chiar un coș cu mere de la liderii partidelor parlamentare.

Predarea puterii marchează și încheierea carierei politice de 31 de ani a fostului cancelar Angela Merkel, din care 16 în funcția de cancelar al Germaniei.

Scholz, în vârstă de 63 de ani, care în ultimii patru ani a ocupat funcția de vicecancelar și ministru de finanțe în coaliție cu Merkel, a obținut o majoritate clară de 395 de voturi de la parlamentari, a anunțat președintele Bundestag-ului, Baerbel Bas. Scholz i-a îndrumat pe social-democrați către victorie la sfârșitul lunii septembrie, poziționându-se ca un candidat al continuității din postura sa de vicecancelar al lui Merkel.

După ce-a fost ales de parlament, Scholz a fost numit oficial de președintele Frank-Walter Steinmeier în Palatul Bellevue din apropiere, înainte de a se întoarce în parlament pentru a depune jurământul în fața parlamentarilor și a deveni al nouălea cancelar al Germaniei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Scholz a jurat, printre altele, să-și dedice energiile pentru bunăstarea poporului german, dar nu a invocat ajutorul lui Dumnezeu, frază care este de obicei inclusă în jurământ și care a fost rostită de Merkel la învestire. Spre deosebire de predecesorul său, el a omis referința religioasă „așa să-mi ajute Dumnezeu”, remarcă BBC.

După votul din parlament, el a fost întrebat de președintele Bundestag-ului, Bärbel Bas, dacă a acceptat numirea și a spus „da”.

După-amiaza, Merkel va preda oficial cancelaria lui Scholz, în timp ce țara se confruntă cu un al patrulea val brutal de infecții cu coronavirus și provocări la adresa ordinii sale democratice din partea guvernelor autoritare.

Cine este noul cancelar

În maniera care l-a făcut celebru, de individ cu picioarele pe pământ, Scholz s-a poziționat ca succesor natural al lui Merkel, o pereche de mâini puternice care va trebui să conducă cea mai puternică economie a Europei și să o ajute să navigheze prin provocări deloc ușoare: de la abordarea crizei climatice până la a face față unei Rusii din ce în ce mai agresivă și unei Chine din ce în ce mai asertive, remarcă Reuters.

De la alegeri, partidul lui Scholz a lucrat cu Verzii și Democrații Liberi la un acord de coaliție, care a fost semnat în cele din urmă marți.

Configurația Bundestagului după alegerile din septembrie
Configurația Bundestagului după alegerile din septembrie

El a preluat mandatul de la Angela Merkel la ora locală 15:00 (14:00 GMT), la conducerea primului cabinet de 16 miniștri din Germania în care femeile și bărbații sunt la paritate. Internele, Externele și Apărarea vor fi conduse de femei.

Scholz este un negociator cu experiență și un politician versat care, în calitate de secretar general al SPD (social-democrat), din 2002 până în 2004, a apărat reformele controversate ale pieței muncii și reducerile de asistență socială sub fostul cancelar Gerhard Schroeder.

În calitate de ministru al Muncii în perioada 2007-2009, în prima coaliție de guvernământ a lui Merkel, Scholz a susținut o schemă generoasă de muncă cu normă redusă, care a ajutat la protejarea milioanelor de lucrători de consecințele crizei financiare globale.

După ce a fost primar al orașului-port nordic Hamburg, în perioada 2011-2018, Scholz s-a întors la Berlin ca ministru de finanțe în guvernul lui Merkel - poziție din care a scăpat de obiectivul echilibrării bugetelor și a permis împrumuturi record pentru a proteja companiile și angajații de impactul pandemiei de coronavirus.

La nivel european, el a lucrat îndeaproape cu Franța și a convins-o pe Merkel să susțină un Fond european de redresare finanțat din datorii, în valoare de 800 de miliarde de euro, pentru a ajuta statele membre UE cele mai afectate de Covid.

Planurile noului guvern

Noul guvern are planuri ambițioase de a lupta împotriva schimbărilor climatice prin eliminarea treptată a cărbunelui, concentrându-se pe energia regenerabilă, dar prioritatea va fi combaterea pandemiei de coronavirus.

Germania a înregistrat încă 69.601 de cazuri în ultimele 24 de ore și alte 527 de decese - cel mai mare număr din iarna trecută.

„Am spus „da”, a scris sec pe Twitter Olaf Scholz, la câteva momente după ce Bundestagul l-a ales cancelar.


Scholz nu este un novice este un chip cunoscut și de încredere în Berlin și Bruxelles. S-a prezentat alegătorilor drept un fel de Merkel numărul doi, în ciuda faptului că provine din alt partid politic.

Dar nu totul este despre continuitate, iar prietenii și partenerii comerciali ai acestei națiuni bogate și puternice vor urmări cu atenție.

Guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz este o căsătorie de conveniență nemaiîntâlnită până acum în Germania. Ceea ce îi unește, susțin ei, este hotărârea de a moderniza Germania, păstrând în același timp stabilitatea țării.

Provocările imediate pentru ei sunt:

  • Covid - Germania se află în mijlocul unui al patrulea val pernicios și are în vedere vaccinarea obligatorie
  • Amenințarea unei invazii rusești a Ucrainei.

Angela Merkel a fost acuzată că pune comerțul înaintea politicii. Echipa Scholz este de așteptat să fie ceva mai dură cu Moscova și Beijingul, în ciuda efectului negativ asupra afacerilor germane.

Totuși, relațiile cu Washingtonul se pot îmbunătăți, iar aceasta este o prioritate declarată a coaliției lui Olaf Scholz.

Prima sa călătorie în străinătate va fi vineri la Paris și Bruxelles. Împreună cu liderul Verzilor, Annalena Baerbock, care devine ministru de externe, vor trebui să răspundă temerilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina.

Deși Rusia a negat planurile de a-și invada vecinul, Angela Merkel a fost de acord cu președintele american Joe Biden și liderii Marii Britanii, Franței și Italiei marți seara pentru adoptarea unei strategii comune de răspuns prin impunerea „unui prejudiciu semnificativ și grav asupra economiei rusești".

O măsură economică evidentă ar fi legată de gazoductul Rusiei Nord Stream 2 către Germania, care a fost finalizat, dar încă așteaptă aprobarea autorității germane de reglementare a energiei.

Oficialii americani spun că au ajuns la o înțelegere cu Germania pentru închidirea conductei, ceea ce ar fi o intervenție semnificativă.

Într-un mesaj de felicitare pentru Olaf Scholz, președintele rus Vladimir Putin a spus că așteaptă cu nerăbdare un dialog constructiv și speră că Germania recunoaște că „nu există alternativă la dialog”.

„Fetița mea” și trădarea lui Kohl

Aleasă pentru prima dată în decembrie 1990, Angela Merkel a primit imediat un post de ministru în guvernul cancelarului Helmut Kohl, cel căruia îi este atribuită reunificarea Germaniei.

Kohl a fost mentorul ei politic, dar Angela Merkel, pe care o alinta „fetița mea”, n-a ezitat să-i ceară demisia atunci când el a fost prins cu conturi secrete şi finanţări ilegale, contribuind la înlăturarea sa, după care a devenit lider creștin-democrat (CDU) în 2000, înainte de a deveni ea însăși cancelar, în noiembrie 2005.

Fostul cancelar Helmut Kihl și protejata sa, Angela Merkel, la zece ani de la unificarea Germaniei - Berlin, 27 september 2000
Fostul cancelar Helmut Kihl și protejata sa, Angela Merkel, la zece ani de la unificarea Germaniei - Berlin, 27 september 2000

Merkel i-a fost recomandată lui Kohl chiar de ultimul premier RDG, avea 37 de ani și intrase în politică de doi ani, având profilul clasic al unui cercetător. Ea își construise o carieră academică, obținându-și doctoratul în chimie cuantică. Kohl a promovat-o în funcția de ministru pentru Problemele Familiei și Tineret și apoi pentru Mediu și Siguranță Nucleară, devenind cel mai tânăr membru al echipei sale.

Angela Merkel, 67 de ani, iubitoare de operă și de drumeții, în puținul timp liber pe care l-a avut în ultimii 16 ani, a dat puține indicii despre ce plănuiește să facă la pensie. Ea va avea, însă, în continuare un birou aproape de Bundestag, într-un apartament care a fost folosit cândva de Margot Honecker, numită cândva cea mai puternică femeie din Germania de Est comunistă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG