Linkuri accesibilitate

Olanda a acceptat în sfârșit intrarea Bulgariei în Schengen


Olanda s-a opus până acum, inclusiv prin votul Parlamentului, intrării Bulgariei în Schengen.
Olanda s-a opus până acum, inclusiv prin votul Parlamentului, intrării Bulgariei în Schengen.

Ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, a anunțat că Parlamentul Olandei a votat în favoarea aderării țării de la sud de Dunăre la spațiul de liberă circulație Schengen. Olanda s-a opus până acum intrării Bulgariei în Schengen, în timp ce Austria încă nu acceptă aderarea României.

Presa din Bulgaria scrie că, după dezbateri care au durat ore întregi, Parlamentul Olandei a votat în noaptea de joi spre vineri, pe 22 decembrie, ca Bulgaria să poată intra în spațiul de liberă circulație european.

Mai mult, Parlamentul de la Haga a acceptat aderarea deplină a Bulgariei la Schengen. Asta înseamnă că aleșii olandezi sunt de acord cu eliminarea controalelor atât în aeroporturi, cât și la granițele terestre și navale.

În acest moment, doar Austria se mai opune extinderii spațiul Schengen.

Noua poziție a Olandei și cea a Austriei au efect atât asupra României, cât și a Bulgariei. Cele două țări au făcut cerere de aderare la Schengen, iar o decizie poate fi luată doar pentru ambele state ale Uniunii.

Până acum, România a arătat că este dispusă să accepte aderarea la Schengen chiar și parțial, în primă fază cu anularea controalelor în aeroporturi și naval, dar cu fixarea unei date certe și pentru eliminarea controalelor la granițele terestre.

Ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoianov, a declarat vineri, 22 decembrie, la Sofia, că în acest moment au loc discuții „foarte intense” între Bulgaria și Austria, dar și între România și Austria, pentru ca Viena să accepte și ea intrarea celor două țări în Schengen.

Ministrul de Interne al Bulgariei a mai spus că speră căa Austria va lua în următoarele zile o decizie favorabilă extinderii Schengen.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG