„România s-a angajat în construcția unui proiect democratic, prin dialog reciproc, pentru recunoașterea fundamentală a libertății religioase. E bine să recunoaștem numeroșii pași făcuți pe acest drum”, a spus Suveranul Pontif în fața a 1.000 de oficiali români care au participat la vizita Papei la Palatul Cotroceni. Papa nu a făcut nicio referire la problemele încă nesoluționate legate de retrocedarea bisericilor greco-catolice, care au trecut în patrimoniul BOR odată cu interzicerea acestei biserici în primii ani ai instaurării comunismului.
Un mesaj important a fost și cel referitor la diaspora română din Occidentul european. „Mă gândesc la fenomenul emigrației. Multe persoane și-au părăsit casa și patria pentru o viață mai bună”, a spus șeful Bisericii Catolice.
Dealtfel, în discursul președintelui Klaus Iohannis, acesta i-a mulțumit Papei Francisc pentru ajutorul acprdat de Biserica Catolică românilor plecați din țară. Este vorba despre sute de biserici catolice din Spania, Italia sau Franța care au fost puse la dispoziția diasporei. Acestea au fost cedate prin contracte de comodat comunităților de milioane de români, unde se oficiază slujbe ortodoxe, cu preoți trimiși de BOR în misiune.
”Mă gândesc la depopularea mai multor state. Mulți oameni au plecat din locul lor și toate acestea au consecințe asupra calității vieții în acele teritorii. Aduc un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice care cu munca lor au îmbogățit țările în care au emigrat. (…) Cei mai slabi și ce mai săraci sunt văzuți ca indezirabili, ca și cum mașina nu poate merge înainte.
Trebuie să îi vedem pe cei săraci ca pe frații noștri. Atunci când o societate ține, se preocupă de soarta celor mai puțini avantajați, abia atunci se poate numi o societate civilă, nu impusă de considerații tot mai extinsă a centrelor înaltei finanțe, ci de conștiința centralității persoanei umane, pentru dezvoltarea armonioasă sustenabilă nu e suficient să aducem la zi teoriile economice, și nici tehnicile și abilitățile profesionale.”, sunt mesaje ale suveranului pontif.
Papa a spus că există o problemă socială cu oamenii care își părăsesc țara pentru un trai mai bun și care trebuie să fie gestionată și să cunoască o soluție.
De remarcat că în numeroase dintre mesajele sale pontificale, Papa Francisc îndeamnă la primirea emigranților care vin spre Europa, refugiindu-se de războaiele din țările lor.
O parte importantă a discursului papal a fost dedicată, tot ca de obicei, și compasiunii pentru cei sărmani. Numele papei este Francisc, preluat după sfâtul din Assisi, modelul spiritual al lui Jorge Mario Bergoglio la momentul preluării Sfântului Scaun, cel care trăia în schmnicie și în sărăcie desăvârșită.
”Nu sunt suficiente teoriile și măsurile economice, precum nici avansul tehnologic pentru dezvoltarea societății, ci e nevoie de a vedea în sufletele fiecăruia”, a spus Suveranul Pontif la Palatul Cotroceni, o aluzie la dezbaterile contemporane care glisează între măsurile de austeritate și cele care reduc fondurile pentru ajutorarea celor săraci.
Acesta a condamnat, prin discursul său, oamenii care îi văd pe cei săraci și vulnerabili drept indezirabili pentru că împiedică un anumit mod de evoluție și integrare.
„Trebuie să îi vedem pe cei săraci ca pe frații noștri. Atunci când o societate ține, se preocupă de soarta celor mai puțini avantajați, abia atunci se poate numi o societate civilă, nu impusă de considerații tot mai extinsă a centrelor înaltei finanțe, ci de conștiința centralității persoanei umane, pentru dezvoltarea armonioasă sustenabilă nu e suficient să aducem la zi teoriile economice, și nici tehnicile și abilitățile profesionale”, a spus Papa Francisc.
Capul catolicismului l-a salutat „cu iubire frățească” pe Patriarhul BOR, Daniel, care s-a aflat la reuniunea de la Palatul Cotroceni, deși nu l-a așteptat pe Suveranul Pontif la aeroport. În cadrul vizitei Papei Francisc este prevăzută o întâlnire la Palatul patriarhal cu șeful BOR și cu membrii Sfântului Sinod. Important, există un moment al vizitei de trei zile al Papei Francisc cu simbolistică ecumenică - o rugăciune la Catedrala Mântuirii Neamului, unde este de urmărit dacă vor fi oficiate sacramentalii comune.
„Îi salut cu drag pe preoți, pe episcopi și pe cei din Biserica Catolică. Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră țară la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Este un moment potrivit pentru a arunca o privire de ansamblu asupra acestor 30 de ani de când România s-a eliberat de sub un regim oprimator”, a mai spus Papa Francisc.
Facebook Forum