În zilele următoare, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) vor aviza centrele de evaluare iar acestea vor încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale.
Medicii atrag însă atenția că deplasarea la aceste centre reprezintă un prilej pentru pacienți să circule fără supraveghere, amplificând riscul transmiterii virusului.
Ministerul Sănătății estimează că vor fi 230 de centre în întreaga țară și spune că pentru localizarea lor va exista o hartă interactivă, astfel încât pacienții să știe care e cel mai apropiat centru de evaluare.
După doi ani de pandemie, înființarea unor centre de evaluare a fost propusă pentru a nu mai aglomera UPU-urile și ambulatoriile de la spitale cu cazuri de Covid, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut. Hotărârea privind înființarea centrelor a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial, așa că avizarea lor are loc abia acum.
Pentru a putea plăti separat centrele, CNAS și Ministerul Sănătății au modificat ordinul pentru decontare a serviciilor medicale și au inclus și servicii obligatorii care trebuie acordate pacienților.
Pacientul care ajunge în centrul de evaluare este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, i se ia tensiunea, îi sunt evaluare simptomele. Pentru a fi avizat, centrul trebuie să aibă și serviciu de evaluare imagistică, adică posibilitatea de a face o radiografie pentru a stabili dacă există afectare pulmonară.
După evaluarea, medicul va prescrie tratamentul pe care pacientul îl va putea lua acasă. Cel mai scump serviciu medical va costa 677 de lei și va conține inclusiv administrarea de Favipiravir, potrivit autorităților.
Bolnavii vor merge singuri la centrele de evaluare
Hotărârea privind înființarea acestor centre prevede că bolnavii infectați cu Covid se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test RT-PCR, indiferent de statutul de asigurat.
„E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, declara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atunci când a anunțat înființarea acestor centre.
Medicii atrag atenția că deplasarea la centre poate fi un prilej pentru unii pacienți să se plimbe în voie sub pretextul că merg la centrul de evaluare și duce în derizoriu rigoarea anchetelor epidemiologice.
„Dacă pacientul nu se duce la centrul de evaluare cu trimitere de la medicul de familie, deci cu un document că e trimis acolo, atunci procedura privind ancheta epidemiologică și izolarea acestor pacienți devine o vorbă. Imaginați-vă că eu sunt pozitiv și dacă vreau să ies din casă și mă prinde Poliția spun că mă duc la centrul de evaluare”, spune medicul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, care susține că nu există nicio bază legală pentru pedepsirea celor care „se plimbă” spre centrul de evaluare.
În județul Iași vor fi nouă centre de evaluare, cu patru mai multe decât în valul 4. Pacienții pot fi programați online, printr-o aplicație, așa cum s-a întâmplat și în valul patru al pandemiei.
În Iași, „medicul de familie încarcă în aplicație cazul respectiv, centrul de evaluare vede, știe că-i vine pacientul la ora cutare. Dacă pacientul are mașină personală poate veni cu ea, dacă nu are, vine ambulanța și îl ia. Noua reglementare nu e foarte clară”, spune Vasile Cepoi.
În alte județe, de exemplu în Sibiu, există șapte centre afișate pe site-ul DSP, unde este afișat și programul de funcționare, unele sunt deschise până la ora 14:00 - 15:00.