Linkuri accesibilitate

Omicron în Europa | Ce țări au introdus vaccinarea obligatorie


Rata de pozitivare în luna ianuarie 2022. Peste tot în lume ea depășește 4%.
Rata de pozitivare în luna ianuarie 2022. Peste tot în lume ea depășește 4%.

Răspândirea accelearată a tulpinii Omicron a coronavirusului a determinat țări din Europa să ia una dintre cele mai nepopulare măsuri: vaccinarea obligatorie. În acest timp, România, deși se confruntă cu una dintre cele mai accelerate rate de infectare, refuză certificatul verde.

Vaccinarea obligatorie a populației sau doar a anumitor categorii socio-profesionale nu a fost o decizie simplă în niciuna dintre țările care au adoptat-o. Autoritățile s-au confruntat mai peste tot cu ample proteste anti-restricții, tonul dezbaterilor politice a fost unul ridicat și, în general, atmosfera este una tensionată.

Normal, după doi ani de pandemie, de durere și speranță, populația a obosit. Curentul anti-vaccinist și anti-restricții a luat amploare și pe fondul deziluziei provocate de eficacitatea tot mai scăzută în fața noilor tulpini ale vaccinului. Cu toate acestea, ratele masive de vaccinare din majoritatea statelor europene arată că vaccinul este văzut în continuare ca singura protecție eficientă. Așadar, politicienii și autoritățile au avut nevoie de determinare atunci când au luat decizii atât de complicate.

Franța

În Franța, de exemplu, după o perioadă de polemici aprinse, parlamentul a votat duminică în Camera Deputaților, cu o largă majoritate - 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri - proiectul de lege care instituie obligativitatea certificatului de vaccinare pentru persoanele de peste 16 ani. Guvernul speră să îl introducă în jurul datei de 20 ianuarie.

Parlamentarii socialişti intenţionează însă să sesizeze Consiliul Constituţional pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale”, ceea ce ar putea amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege, conform AFP.

Chiar îmi doresc să îi enervez și vom continua să facem asta până la capăt.

Teoretic, începând din 20 ianuarie va fi necesară o schemă de vaccinare completă, care include și a treia doză booster, pentru a avea acces în baruri şi restaurante, târguri şi transporturi publice interregionale.

Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare. Minorii cu vârste între 12 şi 15 ani pot prezenta actualul certificat de vaccinare cu două doze.

Franța a înregistrat pe 16 ianuarie 278.128 infectări pe zi, în condițiile în care peste 79% din populație este vaccinată.

Situația evoluției Covid în Franța
Situația evoluției Covid în Franța

Italia

Din 8 ianuarie, în Italia a intrat în vigoare legea care introduce vaccinarea obligatorie a tuturor persoanelor de peste 50 de ani care nu lucrează, precum și deținerea unui certificat de vaccinare pentru toți cei peste această vârstă care lucrează. Măsura este valabilă și cetățenii străini.

Certificatul de vaccinare se obține în Italia numai după schema completă de vaccinare sau trecerea prin boală, deci legea este una de obligativitate a vaccinării pentru toți cei trecuți de 50 de ani.

Nevaccinați au primit o perioadă de grație până la finele lui ianuarie, dată după care însă vor fi amendați cu 100 de euro.

Începând cu 15 februarie, cei din categoria de vârstă peste 50 de ani vor trebui să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă.

Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro. Măsura este valabilă până la 15 iunie.

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, potrivit Institutului naţional de statistică (Istat).

La 29 decembrie, guvernul a decis să introducă, începând din 10 ianuarie, certificatul de vaccinare în transporturi, hoteluri, terase și restaurante, târguri şi congrese, precum şi la piscine şi săli de sport.

Certificatul de vaccinare era deja necesar pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, cel din învăţământ şi pentru forţele de ordine.

Italia a înregistrat o creștere accelerată a cazurilor de infectare cu Covid, în 16 ianuarie s-au înregistrat 157.465 de cazuri, media săptămânală fiind de 181.425 cazuri.

Situația evoluției Covid în Italia
Situația evoluției Covid în Italia

Austria

Guvernul din Austria discută încă de luna trecută introducerea obligatorie a vaccinării pentru toată populația de peste 18 ani, în etape începând din 1 februarie. Proiectul de lege urmează să fie votat în parlament în această săptămână.

Guvernul, condus de conservatori, încearcă să obțină o susținere cât mai largă pentru această măsură în condițiile în care protestele împotriva restricțiilor iau amploare.

Cancelarul Karl Nehammer a declarat că faza inițială a vaccinării obligatorii va dura până la jumătatea lunii martie și le va oferi oamenilor o altă șansă de a se vaccina fără a fi amendați. În faza a doua, oamenii vor primi mesaje de avertizare că trebuie să se vaccineze, iar în cea de-a treia vor primi invitații la programări pentru vaccinare care vor atrage sancțiuni dacă nu sunt onorate.

Cei care, totuși, nu se vaccinează riscă amenzi de 600 de euro (685 de dolari) pentru fiecare încălcare sau până la 3.600 de euro în total, dar nu și pedepse cu închisoarea.

Aproape 72% din populația Austriei are un certificat de vaccinare valabil. În 16 ianuarie s-au înregistrat 15. 419 cazuri pe zi.

Austria a trecut prin patru lockdown-uri de la începutul pandemiei, ultimul luna trecută.

Evoluția cazurilor de Covid în Austria
Evoluția cazurilor de Covid în Austria

Grecia

Grecia aplică începând de luni, 17 ianuarie, amenzi persoanelor de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate împotriva coronavirusului. Amenda este de 100 de euro pe lună, iar autorităţile sanitare vor transmite numele cetăţenilor nevaccinaţi autorităţilor financiare care vor aplica amenzile.

Măsura a fost anunțată încă din luna noiembrie anul trecut și s-a dovedit un succes: de atunci și până acum circa 217.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani s-au vaccinat, rata de vaccinare în rândul acestei grupe de vârstă ajungând la 90%.

În Grecia sunt valabile și alte restricții de la începutul anului: restaurantele și barurile se închid la miezul nopții, la o masă pot sta cel mult șase persoane, personalul din alimentația publică și toți cei care intră întră într-un supermarket sau călătoresc cu mijloacele de transport în comun trebuie să poate măști FFP2 sau două măști chirurgicale.

În 16 ianuarie, în Grecia s-au înregistrat 10.783 cazuri noi pe zi.

Evoluția Covid în Grecia
Evoluția Covid în Grecia

Germania

Un proiect legislativ care să prevadă vaccinarea obligatorie a întregii populații urmează să fie supus la vot în Bundestag în martie, cel mai devreme. Cel puțin teoretic, prima decizie va fi luată în camera inferioară în 14 martie, dar Bundesrat-ul, camera superioară, se va întruni de abia în 8 aprilie, deci legea va putea intra în vigoare în mai.

Deja parlamentul german a adoptat în decembrie o lege privind introducerea vaccinării obligatorii în cazul anumitor profesii, începând de la mijlocul lui martie. Este vorba de angajații care lucrează în spitale, aziluri şi centre sociale, precum și de angajații din clinici, ambulatorii, cabinete medicale, servicii de salvare şi centre social-educative.

Toți acești salariaţi vor avea la dispoziţie un răgaz până pe 15 martie pentru a prezenta dovada vaccinării cu schemă completă, în caz contrar riscând să nu mai poată să profeseze.

Statisticile arată că personalul medical din Germania este, în medie, vaccinat într-un procent de aproape 90%, în timp ce vaccinarea în rândul populației generale atinge 7o%.

În 16 ianuarie s-au înregistrat 33.129 de cazuri de infectare, iar media în ultima săptămână a fost de 66.799.

Situația Covid în Germania
Situația Covid în Germania

XS
SM
MD
LG