Linkuri accesibilitate

„Abuz legislativ” | ONG-urile cer Avocatul Poporului să conteste PNDL 3 la Curtea Constituțională


Guvernul invocă nevoia investițiilor locale pentru adoptarea în regim de urgență a Programului „Anghel Saligny" (PNDL 3), un argument fals, arată organizațiile neguvernamentale. (Imagine generică)
Guvernul invocă nevoia investițiilor locale pentru adoptarea în regim de urgență a Programului „Anghel Saligny" (PNDL 3), un argument fals, arată organizațiile neguvernamentale. (Imagine generică)

20 de organizații neguvernamentale cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire modul în care a fost adoptat Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cunoscut ca PNDL 3, care acordă 50 de miliarde de lei autorităților locale pentru investiții.

Potrivit organizațiilor semnatare, informează Expert Forum, adoptarea Ordonanței de urgență încalcă articolului 115, alin. 4 din Constituție și articolul 141 al Legii fundamentale.

Constituția României:
Art. 115, alin. 4 - Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora;
Art. 141 - Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare.

Potrivit organizațiilor semnatare ale scrisorii către Avocatul Poporului, alocarea unor fonduri suplimentare autorităților locale nu avea un caracter de urgență care să justifice ocolirea procedurilor parlamentare, iar avizul Consiliul Economic și Social era obligatoriu, nu consultativ.

Considerăm că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice. Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare”, arată organizațiile semnatare.

Expert Forum (EFOR) și organizațiile care cer intervenția Avocatului Poporului demontează argumentele invocate de Guvern (în lipsa reprezentanților USR PLUS) inclusiv pe cele legate de asigurarea standardelor de viață pentru cetățeni prin investiții în infrastructură și acces la servicii.

„Lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”.

„Mită pentru primari”

Alocarea celor 50 de miliarde de lei autorităților locale înaintea Congresului PNL programat pentru 25 septembrie a fost asociată de comentatorii politici și de reprezentanți ai USR PLUS campaniei pe care și-o face premierul Florin Cîțu printre aleșii locali pentru a-i convinge pe aceștia să îl voteze pe el și nu pe actualul lider, Ludovic Orban.

Mai mult, programul este unul contestat cu mult înaintea campaniei interne din PNL, însăși structura sa fiind considerată „adaptată” la alocări pe criterii politice. Nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL”, spuneau luna trecută liderii USR PLUS, iar reprezentanții Expert Forum cereau o dezbatere publică înaintea adoptării unui program care nu face decât să încurajeze ineficiența și corupția locală.

În privința documentului aprobat vineri seara de Guvern și care a fost motivul invocat de premierul Cîțu pentru a-l demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion, cu încălcarea acordului de funcționare a coaliției, organizațiile neguvernamentale arată că este lipsită de conținutul fundamental și nu definește un program ca atare”. Ordonanței îi lipsesc elemente esențiale, precum:

  • obiective;
  • indicatori de program;
  • criterii de evaluare a programului;
  • criterii de alocare a fondurilor;

Acestea ar urma să fie stabilite prin normele de fundamentare, care, arată organizațiile, sunt deschise arbitrariului politic și nu vor fi subiectul dezbaterilor parlamentare.

Expert Forum a urmărit în ultimii ani traseul și urmările programelor similare noului „Anghel Saligny” și le integrează într-o așa-numită „Hartă a clientelismului”. Raportul din iunie 2021 al Organizației cu privire la Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) arată că:

  • proiectele sunt gestionate pe hârtie;
  • datele privind implementarea proiectelor lipsesc sau sunt obținute la mult timp după finalizarea acestora;
  • nu există controale eficiente și nici un audit de performanță pentru a arăta dacă PNDL 1 și 2 au fost sau nu un succes;
  • până în primăvara lui 2021 au fost implementate aproximativ jumătate din cele 12.000 proiecte finanțate, dar pentru unele nu s-au făcut încă deconturi deși au fost semnate încă din 2015 sau 2016;
  • unele proiecte au valori de zeci de milioane de lei.

Raportul mai arată ceea ce consemna și Curtea de Conturi, și anume lipsa capacității de a realiza achiziții publice, dar și lipsă de transparență în acest proces.

Scrisoarea transmisă luni Avocatului Poporului semnalează și faptul că Ordonanța de adoptare a Programului „Anghel Saligny”, încalcă recomandări ale Curții de Conturi și „riscă să creeze dezechilibre economice semnificative”.

Dacă vor neapărat să bugeteze acest program, să o facă pentru 2022 și să folosim lunile rămase pentru dezbaterea proiectului în Parlament. Acum e doar o ipocrizie, o promisiune pe care și primarii o pot ’flutura’ comunităților lor”, spune pentru Europa Liberă președintelui EFOR, Sorin Ioniță.

Sorin Ioniță a precizat că un nou program după sistemul PNDL ar trebui implementat după o analiză de impact a celor anterioare. „Și alte țări alocă bani pentru investiții locale, dar în România nu a interesat pe nimeni să facă un mecanism care să facă aceste alocări și eficiente. La noi, această prioritate a fost folosită mereu ca instrument de clientelizare politică și de cumpărat primari. Indiferent că s-a numit PNDL sau altfel. Aceste granturi de investiții au fost gândire de premieri doar ca mijloc de cumpărare a sprijinului partidului”, spune Sorin Ioniță.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG