Linkuri accesibilitate

Orban, despre planul lui Cercel: Sunt lucruri de o gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu zâmbet


Medicul Adrian Streinu-Cercel
Medicul Adrian Streinu-Cercel

Ludovic Orban a condamnat, joi, din nou planul de introducere în carantină a persoanelor vârstnice prezentat de Adrian Streinu-Cercel. Premierul a catalogat măsurile din programul intitulat „Vacanța Mare" drept unele de „o gravitate extremă" la care trebuie răspuns cu măsuri și nu cu „zâmbete".

Planul acela e o năstrușnicie, o stupiditate mai mare nu am văzut. Documentul ăla zici că e făcut în anii 50, la fiecare după nevoi, cu statul care se ocupă de tot, preia distribuția de energia electrică, de utilități, nu mai plătește nimeni taxe. E o nebunie nici nu trebuia luat în serios.

Chiar stau și mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu chestia cu carantinarea părinților și bunicilor.

Sunt lucruri de gravitate extremă, nu trebuie tratate doar cu un zâmbet, ci cu măsuri," a declarat Orban, întrebat de jurnaliști în timpul unei vizite de lucru la Institutul Cantacuzino.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

De altfel, și președintele Iohannis a condamnat, marți, în termeni duri idea lui Streinu-Cercel pe care a numit-o drept o măsură „aberantă, inacceptabilă și totalitară".

„A apărut o documentație de la un institut. Nu poate veni un institut, oricât de bine cotat, să spună ce și cum... A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci, stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane”, spunea Klaus Iohannis în urmă cu câteva zile.

Tot marți, premierul Ludovic Orban numea planul doctorului Streinu-Cercel, privind carantinarea vârstnicilor separat de famiile lor, este un act iresponsabil și a spus că nu a existat nicio intenție în acest sens a guvernului pe care-l conduce.

Reamintim că printre prevederile din planul managerului de Institutul Matei Balș se numără și propuneri controversate, precum izolarea la domiciliu a persoanelor peste 65 de ani pentru următoarele trei luni sau separarea acestora de familiile cu care împart același domiciliu și plasarea lor în alte locații.

Conform lui Cercel, grupele de risc la coronavirus ar trebui definite astfel: peste 65 de ani, 40-65 de ani; sub 40 de ani; persoane cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de peste 65 de ani, măsurile propuse de Streinu-Cercel sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”, conform documentului.

De asemenea, Streinu-Cercel propunea izolarea totală în categoria de vârstă 40 - 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”,

O figură extrem de cunoscută, dar și de controversată, medicul Adrian Streinu-Cercel a primit totul de la viața profesională - are titluri, funcții, bani și renume pe care puțini confrați ai săi au avut abilitatea să le obțină în carieră. Indiferent de controversele în care a fost implicat, Streinu-Cercel a rămas cu scaunul și conturile nezdruncinate.

XS
SM
MD
LG