Premierul Ludovic Orban i-a cerut joi ministrului Sănătății Nelu Tătaru să nu permită revenirea directorului medical Mircea Macovei la conducerea spitalului județean din Suceava.
Orban i-a amintit ministrului că, în baza decretului de instituire a stării de urgență, deține toate pârghiile pentru a interveni asupra managementului spitalelor, aflate până acum în subordinea consiliilor județene.
„Nu pot să accept să revină în poziția de director medical la Suceava doctorul Macovei. Aveți, în baza decretului pentru instituirea stării de urgență, atribuții să luați decizii privind managementul oricărui spital. Nu pot să accept revenirea domnului Macovei”, a spus Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern de joi.
Solicitarea a fost făcută de Ludovic Orban în contextul discuției despre demiterea lui Adrian Streinu-Cercel de la șefia comisiei științifice din Ministerul Sănătății și i-a fost transmisă lui Tătaru, aflat la Timișoara, prin intermediul secretarului de stat Andrei Baciu, care a participat în locul lui Tătaru la ședința de guvern de joi.
„Salut demiterea. A durat cam mult. Puteam să ne mișcăm un pic mai repede”, a spus Orban cu privire la înlăturarea lui Streinu-Cercel din comisia ministerială, autor al unui plan controversat numit „Vacanța Mare”, care propunea separarea de familii, timp de trei luni, a persoanelor de peste 65 de ani și carantinarea lor izolată.
Directorul medical al Spitalului Județean din Suceava, Mircea Macovei, se întoarce joi la serviciu, după ce a fost retestat pentru coronavirus, iar testul a ieșit negativ.
Macovei este acuzat că a chemat medicii în masă la spital, indiferent dacă erau sau nu infectați, invocând un fals ordin de ministru. Astfel, au fost contaminați medici și pacienți, situația făcând acum obiectul unui dosar penal.
Ce declara Ionel Oprea despre revenirea lui Macovei:
Oprea este medic militar și secretar de stat în Ministerul Justiției, aflat la Suceava de la declanșarea crizei de coronavirus care a făcut din Suceava principalul focar de infecție din România.
„Mâine (joi-n.r.) vine la muncă şi directorul medical Mircea Macovei, a fost retestat şi e negativ. Din fericire a scăpat de boală. Dânsul nu a fost suspendat, este director medical, vine. Împreună cu cel care a fost împuternicit în perioada asta vor avea o perioadă în care îşi predau ce s-a făcut, la ce nivel am ajuns de soluţionare a problemelor legate de criza aceasta”, a declarat, pentru Mediafax, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
„Revenirea la serviciu a directorul medical este normală. Trebuie să disjungem niște aspecte. Este vorba de o abordare a societății civile, a opiniei publice, a mass-mediei, însă din punct de vedere legal, trebuie să iei în considerare faptele reale. Domnul doctor Macovei a ocupat postul în baza unui concurs, deci legal, a avut contract legal, iar absența dânsului a fost generată de incapacitatea temporară de muncă dată de boală. Neproducându-se nicio altă decizie legală, administrativă de înlocuire a dânsului, sau de suspendare din funcție, suntem obligați să îl reîncadrăm.
Există o cercetare penală care este în curs. Nu putem să facem o cercetare suplimentară. Cercetarea penală este in rem, nu a stabilit lucrurile pe care le susțin unii și alții. Trebuie să lăsăm justiția să își facă treaba.
Dânsul revine și va trebui să semneze un nou contract de administrare cu managerul interimar. Contract care va fi supus aprobării consiliului de administrație al spitalului, care are o structură cu largă reprezentare la nivelul societății din Suceava.
Deci, va aviza, sau nu va aviza. Poate să nu avizeze acest contract și în 10 zile domnul doctor Macovei își poate da demisia, sau, este medic ortoped, poate să meargă să își exercite profesia în spital. Totul trebuie făcut legal. Și dânsul are dreptul la apărare, la fel ca orice alt cetățean, chiar dacă spun mulți că a greșit. Poate că a greșit, dar sunt structuri care vor judeca.
Această revenire îl va pune în față cu echipa pe care poate a abuzat-o, spun unii și alții. Da, fiecare își poartă crucea, e responsabil pentru ceea ce a făcut. Poate a făcut și forțat de anumite condiții. Poate să demonstreze că nu este omul rău care poate că a părut în această circumstanță. Poate să vină să preia, ca să vadă care sunt noile condiții de lucru acum, pentru că a început să funcționeze echipa. Poate să își dea demisia. Este decizia dânsului și cred că va acționa. Noi îi dăm posibilitatea de a acționa așa cum dorește, în limite legale, însă. Și fără patimă, fără porniri. Trebuie să acționăm echilibrat, să dăm un semnal de stabilitate întregii echipe”, a mai declarat generalul Oprea.