Linkuri accesibilitate

OUG de cumpărare a vechimii în muncă, publicată în MO. Ce conține


Ordonanța de urgență care permite completarea stagiului de cotizare pentru dreptul la pensie a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit OUG 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionar şi care vor să îşi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale, scrie Ziarul Financiar, preluat de Mediafax.

Astfel, până la data de 1 septembrie 2021, aceste persoane pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa la ordonanƫă.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul va completa şi o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în acest contract, venit care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Perioadele pentru care persoanele prevăzute mai sus achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.

A doua prevedere introduce posibilitatea ca în situaţii excepţionale, în care carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 sa poată fi valorificate în baza informaţiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice, dacă acestea sunt complete.

Principala problemă ridicată de Ordonanța de urgență este termenul scurt până la care persoanele interesate pot plăti suma de 6696 de lei pe an (40.000 lei pe 6 ani) ținând cont că, probabil, acestea nu sunt bogate, din moment ce au fost nevoite, din diverse motive, să nu lucreze sau să lucreze la negru.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus pentru Europa liberă că așa se procedează și în alte țări din Europa.

Așa este în toată Europa, este o măsură cu termen limitat, pentru că nu se dorește încurajarea oamenilor să nu plătească, adică, trebuie să ai grijă să muncești cu contract legal și să-ți plătești contribuțiile. Dacă statul îți dă o asemenea măsură cu termen nelimitat, tendința este să te relaxezi și să-ți spui: voi mai strânge niște bani, o să plătesc la un moment dat. De aceea, astfel de măsuri s-au luat tot timpul pe câte un an, pe câte jumătate de an”.

XS
SM
MD
LG