Linkuri accesibilitate

Salarii mai mari cu 150 de lei pentru 1 milion de bugetari. Ministrul Muncii explică „filozofia în a conduce când ești la guvernare”


Ministrul Muncii, Marius Budăi, și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la ședința de Guvern din 26 august 2022.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, la ședința de Guvern din 26 august 2022.

Guvernul României a aprobat, vineri, majorarea salariilor bugetarilor care nu obțin încă veniturile prevăzute în grila pe anul 2022. Banii vor fi acordați începând cu această lună.

Ministrul Muncii a anunțat, vineri, 26 august, adoptarea ordonanței de urgență care prevede majorarea salariilor bugetarilor, de la 1 august, cu 25% din diferența dintre salariile de bază existente în decembrie 2021 și cele prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022.

Marius Budăi a precizat că „în general majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei” pentru fiecare angajat la stat, dar că vor fi și bugetari care vor primi sub această sumă.

„Este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial la care ar fi trebuit să fi ajuns acei angajați în 2022”, a completat ministrul, într-o conferință de presă.

Acesta a mai spus că „în jur de 1 milion” de bugetari vor beneficia de majorările salariale, iar impactul bugetar până la finalul anului ar urma să fie de aproximativ 2,1 miliarde de lei.

„În jur de 1 milion, pentru că trebuie să scădem personalul medical și acele categorii de persoane care sunt deja la nivelul (salarial) din 2022”, a menționat el.

„Nu există un impact suplimentar (...) deoarece se face cu încadrarea cheltuielilor bugetare deja aprobate”, a subliniat Budăi.

Potrivit unei analize a Consiliului Fiscal, aparatul bugetar era format din 1.262.318 de angajați la nivelul lunii decembrie 2021.

Întrebat dacă Guvernul își permite o cheltuială de 2 miliarde de lei numai în acest an, în condițiile deficitului bugetar excesiv, Marius Budăi a răspuns că „este vorba de o filozofie în a conduce când ești la guvernare”.

„Într-o perioadă grea, ca acum, măsurile de austeritate sunt excluse. În 2010, măsurile de austeritate au adus numai lucruri negative, nu vom pica în aceeași capcană”, a mai spus ministrul Muncii.

Premierul anunțase anterior, în timpul ședinței de Guvern, că ordonanța de urgență a fost pusă pe ordinea de zi și că va fi adoptată, majorarea salariilor fiind „în concordanţă cu disponibilitatea bugetară”.

„Desigur, este o creştere în conformitate cu discuţiile pe care le-am avut cu partenerii noştri sociali şi, desigur, ca urmare a deciziei pe care am luat-o la nivelul coaliţiei”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Într-o primă fază, Guvernul intenționa să majoreze cu aproape jumătate salariile a doar o parte dintre bugetari, însă Ordonanța de Urgență a fost modificată după o obiecție a Consiliului Economic și Social, care a atenționat că măsura ar fi fost discriminatorie.

De asemenea, Guvernul a aprobat vineri o altă ordonanță de urgență, care prevede acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil, nu doar la primul nou-născut.

„S-a extins categoria de lucrători care beneficiază de acest drept și am majorat și perioada de acordare. Tații care au și cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal. Tații care nu au cursuri de puericultură vor avea zece zile de concediu, în loc de cinci”, a declarat Marius Budăi despre această modificare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG