Papa Francisc se adresează pentru prima dată românilor.
- Adresez mulțumirile mele președintelui și soției sale pentru invitația de a vizita România
- Pe fratele meu Daniel țin să îl salut cu iubire frățească
- Îi salut cu drag pe episcopi, pe preoți pe monarhi și pe toți membrii Bisericii Catolice care vin să își exprime credința
- Este un moment potrivit pentru a arunca o privire de ansamblu asupra acestor 30 de ani de când Romania s-a eliberat de sub un regim care oprima libertatea religioasă
- România a făcut pași înainte pe acest drum. A eliberat forțele creatoare până atunci ținute captive și a dat mult avânt unor inițiative propulsând țara spre secolul XX
- Trebuie să recunoaștem că transformările generate de deschiderile asupra unei noi ere au atras și apariția unor inevitabile obstacole și a unor consecințe care nu sunt ușor de depășit. Mă refer, în primul rând, la problema emigrației care a determinat milioane de oameni să plece pentru a căuta o viață mai demnă
- Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente șia găsi puterea de a le pune în practică trebuie să se găsească puterea colaborării între diversele forțe politice și din societate
- A merge împreună este un mod de a construi istoria
- Cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor dezvanatajați, cu atât mai mult își dovedește gradul de civilizație. Asta trebuie să fie o direcție de mers care să nu fie impusă
- Biserica Catolică dorește să contribuie la edificarea societății
- Dorindu-i României prosperitate și pace, invoc asupra dumneavoastră și a celor prezenți și asupra locuitorilor țării belsugul prosperității divine. Dumnezeu să binecuvânteze România!
Klaus Iohannis a început discursul, după întâlnirea pe care a avut-o cu Suveranul Pontif.
- „Este o mare onoare pentru mine să vă primesc la București.(...) Veți putea cunoaște țara pe care Papa Ioan Paul al II-lea a denumit-o atât de frumos Grădina Maicii Domnului”.
- „Diplomația pontificală continuă să reprezintă un factor pacificator și de echilibru.”
- „Așa cum ați subliniat în diferite ocazii trebuie să avem grijă de casa noastră, Europa”
- „Cetățenii României au cunoscut direct tragica experiență a totalitarismului, lipsa libertății, înstrăinarea forțată de valorile creștine. Vizita dvs vine la un an de la aniversarea Centenarului”
- „Beatificarea celor șapte episcopi martiri este un omagiu adus celor care s-au sacrificat pentru credință”
- „Relațiile politico-diplomatice dintre România și Sfântul Scaun sunt foarte bune, bazate pe comunicare”
- „Vizita are loc la trei decenii de când ne-am regăsit prin jertfă libertatea. Azi, românii îl slăvesc pe cel de sus fără teamă”
- „Sanctitatea voastră, Europa are nevoie astăzi de modele de conviețuire pașnică, de dialog între culturi, care să ofere repere pentru consolidarea toleranței”
- „România este un exemplu de bună practică pentru modul în care asigură libertățile minorităților”
- „Misiunea pe care o desfășurați în lume e bine cunoscută și apreciată în țara noastră”
Klaus Iohannis și Suveranul Pontif au început vizita de curtoazie.
Înainte de a veni la București, Suveranul Pontif a adresat un mesaj românilor în care spunea că vine în România „țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate și le mulțumesc Președintelui și celorlalte Autorități ale națiunii pentru că m-au invitat și pentru deplina colaborare”.
Papa Francisc a amintit și de întâlnirea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române: „Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu Patriarhul și cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum și cu Păstorii și credincioșii catolici”.
Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni. Pe platoul din fața palatului, se intonează imnurile celor două state.
Șeful statului și soția sa l-au salutat pe Suveranul Pontif l-au salutat după protocolul laic, adică nu au făcut reverența și nu i-au sărutat mâna. Klaus Iohannis și Carmen Iohannis fac parte din altă confesiune, cea evanghelică.
Papa Francisc a salutat în limba română garda de onoare: „Bună ziua!”
Ceremonia de primire este la cel mai înalt grad. Suveranul Pontif este salutat de toți consilierii Administrației Prezidențiale și de reprezentanți ai clerului - episcopi catolici și greco-catolici.
Urmează apoi o întâlnire privată cu șeful statului. Ulterior, tot la Palatul Cotroceni, va avea o întâlnire și cu premierul Viorica Dăncilă.
Facebook Forum