Liturghia a ajuns la final. Papa Francisc a dăruit trandafirul de aur Fecioarei Maria de la Șumuleu Ciuc. Această ofrandă simbolică este un cadou rar făcut de Papă, prin care își arată atașamentul filial și respectul pentru Sfânta Fecioară.
Acesta este al cincilea trandafir de aur pe care Papa Francisc îl dăruiește în timpul mandatului său, din 2013 până în prezent. Cadourile simbolice au fost făcute de Papă altor sanctuare mariane din lume, în Mexic, Polonia, Portugalia și Brazilia.
Până în 1922, un astfel de trandafir se oferea şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar acelor locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, conform părintelui Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale.
Papa Francisc a ținut o predică în care a vorbit despre pelerinajul de la Șumuleu Ciuc ca de o „moștenire a Transilvaniei”, care „aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă”.
În România trăiește „un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii”, a spus Papa Francisc.
Papa a spus oamenilor că nu trebuie să lase „să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea”.
„Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă", a spus Suveranul Pontif.
În timpul turului făcut la București, vineri, de Papa Francisc, Sanctitatea Sa a primit un ceas făcut de un artist român, Augustin Matei, care l-a gravat pe cadran, în argint, pe Sfântul Francisc din Assisi, după o pictură a lui Giotto.
Ceasul a ajuns să fie dăruit Papei de Viorica Dăncilă. Cum s-a ajuns la acest deznodământ, precum și povestea artistului Augustin Matei, puteți afla într-un scurt interviu Europa Liberă cu acesta.
Slujba a început. Papa Francisc a fost întâmpinat de mai mulți clerici, printre care și episcopul greco-catolic de București, Prea Sfințitul Mihai Frățilă, și episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan.
Veștmântul Papei Francisc (cazula), țesut și pictat manual, a fost realizat special pentru această ceremonie de către o artistă din Satu Mare, Cristina Sabău-Trifu. Pe acest veștmânt se află Fecioara Maria de la Şumuleu Ciuc, din biserica Mănăstirii Franciscane, iar pe spate, logo-ul vizitei papale - „Să mergem împreună!”.
Predica pe care Papa Francisc o va rosti în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc este tradusă simultan în limbile română şi maghiară. Traducerea predicii va fi disponibilă şi pe frecvenţe radio, în română şi maghiară şi pe Internet în engleză, germană şi spaniolă.
Facebook Forum