Pe scena amenajată în fața Palatului Culturii din Iași, Papa Francisc ascultă mesajul episcopului Petru Gherghel, urmat de cel al unei tinere familii și al unui tânăr student informatician de 21 de ani.
La Iași s-au adunat circa 150.000 de pelerini, conform autorităților.
„Îmi doresc să mă pot realiza în țara mea fără să-mi caut împlinirea în alte colțuri ale lumii”, i-a spus tânărul student, Papei Francisc, el amintind că deseori tinerii sunt dați la o parte, lucru care îi face „să se închidă în ei”.
„Și familiile Diecezei noastre au dorit să vă întâlnească, multe dintre ele au văzut în această întâlnire o ocazie de a se întoarce din străinătate și pentru a vă mulțumi de grija pe care o purtați celor aflați departe de casa lor. Bine ați venit!”, a spus Episcopul Petru Gherghel.
Episcopul i-a oferit Papei o replică a icoanei Sfintei Fecioare Maria cu pruncul Isus de la Cacica.
Și o familie catolică, cu 28 de membri, din mai multe generații, venită dintr-un sat de lângă Iași, a cuvântat în fața Papei, povestind cum din cei 11 copii pe care îi au, șapte și-au întemeiat deja familii, iar patru au ales calea Domnului - doi preoți și două surori. Familia s-a reunit la Iași, pentru a-l întâmpina pe Papa Francisc, venind din Republica Moldova, din Belgia și din Italia.
„Azi ne-am adunat cu toții precum odinioară, când în fiecare duminică dimineață luam drumul spre biserica dedicată sfântului nostru ocrotitor Anton de Padova”, a spus Elisabeta, femeia care a cuvântat în fața Papei.
Papa Francisc și-a încheiat discursul ținut la Iași, în fața a 150.000 de oameni și pleacă, cu papamobilul, salutând mulțimea care îl așteaptă pe traseu. Papa a ales un traseu mai lung, pentru a se asigura că trece prin fața tuturor celor care l-au așteptat.
Papa Francisc s-a adresat tinerilor și familiilor din România.
„Aici, împreună cu voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi de cei mari. România este grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta. (...) Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă, pe care o putem oferi Mamei. Ei să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor şi al Bisericii”, și-a început Papa Francisc discursul.
„Pe măsură ce creşti - în toate privinţele: că devii puternic, mare, că îţi faci chiar un nume - să nu uiţi lucrurile frumoase şi preţioase pe care le-ai învăţat în familie. Aceasta este înţelepciunea pe care o dobândeşti cu trecerea anilor: odată ce creşti, să nu uiţi de mama ta şi de bunica ta şi de acea credinţă simplă şi robustă care le caracteriza şi le dădea putere şi perseverenţă pentru a merge mai departe, fără a se descuraja”, a spus Papa.
Papa Francisc l-a citat chiar pe Eminescu, la Iași:
„Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: 'fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele'. Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti. Pentru a merge împreună acolo unde eşti, să nu uiţi de ceea ce ai învăţat în familie”, a mai arătat Papa Francisc în mesajul său.
„Din această capitală istorică şi culturală a Ţării se pleca împreună - în Evul Mediu - ca pelerini, pe Calea Transilvaniei, spre Santiago de Compostela. Astăzi aici trăiesc mulţi studenţi din diferite părţi ale lumii. Îmi amintesc de o întâlnire virtuală, pe care am avut-o în martie cu Scholas Occurentes, în care îmi spuneau că acest oraş, anul acesta, este capitala naţională a tineretului. Două elemente foarte bune: un oraş care, din punct de vedere istoric, ştie să se deschidă şi să înceapă noi procese; un oraş care ştie să găzduiască tineri proveniţi din diferite părţi ale lumii, aşa cum este acum”, li s-a adresat Papa Francisc ieșenilor.
Papa Francisc a plecat de la Iași. El va zbura înapoi la București, cu avionul, și va înnopta în Capitală. Duminică, în a treia și ultima zi a vizitei Suveranului Pontif în România, Papa Francisc merge la Blaj, unde se va desfășura ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății. Tot la Blaj, Papa va merge în comunitatea de romi greco-catolici din cartierul „Barbu Lăutaru”.
Europa Liberă va relua acoperirea live a evenimentelor duminică dimineață.
Papa Francisc a aterizat la Sibiu și sosește astăzi la Blaj, unde va beatifica 7 episcopi greco-catolici români, martiri, care au murit în închisorile comuniste. Papa va ține o slujbă pe Câmpia Libertății, apoi va merge în cartierul „Barbu Lăutaru”, din Blaj, unde locuiește comunitatea de romi greco-catolici.
Episcopii martiri beatificaţi de Papa Francisc vor fi cinstiţi şi înscrişi în calendarul Bisericii Greco-Catolice chiar de astăzi, 2 iunie.
Facebook Forum