Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat DNA-ul pădurilor. Întâlnirea între Klaus Iohannis și Dan Barna a schimbat votul PNL. UDMR s-a opus


DNA-ul Pădurilor a fost votat în Senat, chiar dacă a avut aviz negativ din partea CSM-ului și Guvernului.

Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a primit votul final în Senat, după ce proiectul a trecut și de Camera Deputaților. Subiectul a fost discutat la finalul săptămânii trecute de președintele Klaus Iohannis cu liderul USR, Dan Barna, ceea ce a dus la repoziționare a PNL, care a votat inițiativa în Senat. În Camera Deputaților, liberalii s-au abținut la vot, legea fiind susținută de USR PSD, ProRomânia, PMP și ALDE. UDMR a votat împotriva, susținând că DNA-ul pădurilor nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul a fost depus înaintea declarării stării de urgență, el fiind semnat de 42 de senatori și deputați de la USR, PNL, PSD, PMP și ProRomânia. Inițiativa legislativă aparține însă celor de la USR, ceilalți parlamentari doar semnând pentru susținerea ei.

„Organele de cercetare penală nu au cercetat nici o infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Direcție ar trebui să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General.

Inițiativa a primit un aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, dar și din partea Guvernului.

Liberalii nu au susținut proiectul în Camera Deputaților, ci s-au abținut în momentul votului. Proiectul USR a găsit sprijin la PSD, ProRomânia, PMP și ALDE.

Cum s-au poziționat partidele în Senat

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul USR, Dan Barna, iar în timpul discuțiilor despre prelungirea stării de alertă s-a abordat și proiectul legislativ votat astăzi în Senat.

„I-am cerut președintelui Klaus Iohannis să sprijine mai multe proiecte ale USR aflate în diverse faze de adoptare, printre care legea privind înființarea Direcției de investigare a Infracțiunilor de Mediu – DNA-ul Pădurilor”, a declarat Dan Barna pentru Europa Liberă.

După discuțiile purtate la Palatul Cotroceni, poziția PNL s-a schimbat și în Senat. Liberalii au votat inițiativa USR, chiar dacă în Camera Deputaților a existat un schimb dur de replici între reprezentanții celor două partide pe marginea acestui subiect.

PNL în mod clar susține o astfel de inițiativă legislativă”, a anunțat senatorul liberal Ioan Chirteș repoziționarea partidului său.

Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat de la tribuna Senatului că „este un moment istoric, un vot pentru viitorul copiilor și nepoților”.

„Propunerea legislativă de astăzi vine într-un context în care în perioada de coronavirus s-a furat mai mult ca niciodată din pădurile României. Expresia a fura ca în codru a căpătat proporții inimaginabile”, a motivat liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, susținerea pentru proiectul celor de la USR.

UDMR s-a abținut la vot, dar reprezentanții Uniunii au spus în timpul dezbaterilor că inițiativa legislativă nu ar trebui votată

„A vota împotriva recomandărilor CSM ar fi o greșeală. Nu cred că soluția cea mai bună e înființarea unei astfel de structuri. Problema poate fi rezolvată printr-o eficientizare a Parchetelor”, a afirmat senatorul UDMR, Tanczos Barna, care a adăugat că votul de astăzi a fost dat „sub presiunea populismului”.

Liderului grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a ținut să precizeze că liberalii și-au schimbat punctul de vedere datorită modificărilor aduse în Comisia Juridică din Senat față de proiectul votat în Camera Deputaților. Cu toate acestea, Daniel Fenechiu a menționat că anumite atribuții ale noii structuri se suprapun cu cele ale DNA și DIICOT.

Senatorii ProRomânia, ALDE și PMP au votat proiectul privind DNA-ul pădurilor.

Ce s-a schimbat în Senat față de Camera Deputaților

În Comisia Juridică din Senat au fost aduse mai multe amendamente față de forma votată în Camera Deputaților.

  • Forma din Camera Deputaților

Direcție de Investigare a Infracțiunilor de Mediu funcționează cu următorul număr minim de posturi:

10 posturi de procuror

5 posturi de specialiști

25 personal auxiliar de specialitate, economic și administrativ

25 de ofițeri și agenți

Numărul minim de posturi al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu poate fi mărit prin hotărâre a Guvernului, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii

  • Forma votată în Senat:

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu funcționează cu următorul număr maxim de posturi

295 de posturi de procurori, dar nu mai puțin de 10 posturi

40 de posturi de specialiști, dar nu mai puțin de 5 posturi

270 personal auxialiar de specialitate, economic și administrativ, nu mai puțin de 25 de posturi

290 de ofițeri și agenți de poliție judiciar, dar nu mai puțin de 25 de posturi ocupate prin detașare sau concurs

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va beneficia de sprijinul unui număr de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi detașați sau desemnați în primii cinci ani de la înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.

Atribuțiile Direcției privind Infracțiunile de Mediu

  • Efectuarea urmăririi penale pentru infracțiuni prevăzute în competența direcției
  • Conducerea, supravegherea și controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziția procurorului de ofițerii și agenții de poliție judiciară care au primit avizul din partea procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
  • Sesizarea instanțelor judecătorești pentru luarea măsurilor prevăzute de lege pentru judecarea cauzelor, precum și exercitarea căilor de atac conform legii în cauzele privind infracțiunile date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
  • Participarea la ședințele de judecată în cauzele în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu au sesizat instanțele de judecată
  • Conducerea, supravegherea și controlul activităților de ordin tehnic în cadrul urmăririi penale, efectuate de specialiști în domeniul informatic, domeniul silvic, al calității apei, al calității aerului, al calității solului, al gestionării deșeurilor, al emisiilor industriale, precum și în alte domenii care țin de protecția mediului, din dispoziția procurorilor direcției
  • Studierea cauzelor care generează săvârșirea infracțiunilor de mediu
  • Constituirea și actualizarea bazei de date vizând infracțiunile ce sunt date în competența Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu
  • Solicitarea și acordarea asistenței judiciare internaționale în cauzele care privesc infracțiuni date în competența direcției prin prezenta lege

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este condusă de un procuror-șef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului General, el urmând să fie ajutat de doi procurori șefi adjuncți, precum și de doi consilieri.

Anual se va constitui un depozit în valoare de cel puțin 1.000.000 de lei pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante la dispoziția procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, iar modul său de gestionare și de utilizare se va stabili prin ordin al procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.

În inițiativa legislativă depusă de USR, plafonul era de două milioane de lei, dar el a fost redus la votul din Parlament.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG