Linkuri accesibilitate

Șefa Parchetului European, în fața eurodeputaților: De câte tragedii e nevoie ca să înțelegem că corupţia ucide?


Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a criticat legislația anticorupție din Grecia, care nu a permis investigarea în profunzime a tragediei de la Tempi.

Catastrofa feroviară de la Evangelismos a avut loc pe 28 februarie 2023 în satul Evangelismos, în apropiere de Valea Tempe din Tesalia, Grecia, când două trenuri s-au ciocnit din cauza semnalizării defectuoase și 57 de oameni au murit.

Şefa Parchetului european (EPPO) a prezentat marți raportul de activitate al instituției pe care o conduce în fața comisiilor reunite pentru control bugetar (CONT) şi pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European (PE), citată în presa greacă.

„De câte tragedii precum ca cea de la Tempi avem nevoie pentru a înţelege că corupţia ucide?", a spus Kovesi, care a vorbit de o „cultură a impunităţii".

Kovesi a spus că în vizita făcută recent la Atena a aflat că singura problemă de care erau oamenii preocupați era tragedia de la Tempi, care nu a putut fi investigată suficient din cauza legislaţiei naţionale.

„Pentru ca, la finalul zilei, să ne simțim în siguranță în societate, depinde de modul în care judecătorii, procurorii, avocații, polițiștii ne facem treaba și cum o percepe publicul. Dacă suntem independenți sau nu, curajoși sau fricoși”, a spus Kovesi.

Parchetul European a pus sub acuzare 23 de persoane în afacerea contractului de achiziții 717 privind sistemul de control la distanță al traficului feroviar grecesc. În schimb, EPPO nu a putut investiga foști miniștri din cauza legislației naționale, a lipsei unei legi privind responsabilitatea ministerială.

„Din păcate, nu am putut pune sub urmărire penală doi foști membri ai cabinetului”, a spus Kovesi, referindu-se la foștii miniștri greci de la Transporturi: Christos Spirtzis și Kostas Karamanlis.

Șefa EPPO a spus că „aceasta nu este o problemă personală”, adică a Parchetului pe care-l conduce, ci una națională și nu se referă nici măcar doar la Grecia, pentru că declarații similare a făcut și despre alte țări, remarcă tovima.com.

Kovesi a spus că este datoria EPPO să raporteze instituțiilor europene atunci când legislaţia naţională a unui stat membru contravine legislaţiei Uniunii Europene, cum e și cazul legislației grecești.

Ea şi-a reiterat convingerea că trebuie să se facă dreptate în legătură cu incidente traumatizante precum cel de la Tempi, un exemplu de corupţie şi ineficienţă care ucid.

În trei ani de activitate, Parchetul European a intrumentat aproximativ 2.000 de dosare, cu prejudicii totale de 20 de miliarde de euro.

În raportul prezentat marți, Kovesi a spus că infracționalitatea a ajuns la cele mai înalte cote și este aproape exclusiv produsul „gulerelor albe”. Ea a cerut mai mulți bani pentru instituția pe care o conduce.

„Vă cer să dați EPPO resurse suficiente pentru a ne face treaba bine. Am spus, de la început, că merită să investim în EPPO și am știut că mă pot baza pe voi. (...) La doi ani și jumătate după ce ne-am început activitatea, am avut mai mult de 1.900 de investigații active, cu un prejudiciu estimat cumulat de peste 19 miliarde de euro. Peste 200 din aceste investigații se bazează pe primul proiect al Next EU Generation, cu un prejudiciu estimativ de peste 1,8 miliarde de euro”, a spus Kovesi, citată de euronews.ro.

Doar în cazul României, Parchetul European a deschis 260 de investigații, cu prejudiciu total de două miliarde de euro, 29 de persoane au fost deja inculpate în România, în dosarele realizate de Parchetul European. Șapte condamnări sunt definitive.

În 2023, Parchetul European a deschis peste 1.300 de anchete legate de fraude transfrontaliere.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG