Linkuri accesibilitate

Vaccinarea - doza III | Cât de probabilă e în România și de ce nu o recomandă OMS


Campania de vaccinare din România pare a se îndrepta către un eșec. În acest context, administrarea unei a treia doze de vaccin încă din toamna aceasta pare improbabilă.
Campania de vaccinare din România pare a se îndrepta către un eșec. În acest context, administrarea unei a treia doze de vaccin încă din toamna aceasta pare improbabilă.

Israel a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID adulților a căror imunitate e grav afectată, în timp ce SUA au respins cererea Pfizer de autorizare. România așteaptă; și spune că vitală e vaccinarea generală, nu administrarea celei de-a treia doze. Iată de ce.

Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, admite că există „o probabilitate destul de mare să fie necesară o a treia doză la un moment dat./.../ Atâta timp cât virusul rămâne o problemă globală mare, atâta timp cât baza de mutație este mare și se selectează variante noi, nu putem exclude posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză”.

Cercetătorul Cătălin Țucureanu spune că nu există încă dovezi pentru a stabili că doza trei e necesară după o anumită perioadă de timp.
Cercetătorul Cătălin Țucureanu spune că nu există încă dovezi pentru a stabili că doza trei e necesară după o anumită perioadă de timp.

Chiar dacă doza trei va fi, probabil, necesară într-un anumit orizont de timp, Cătălin Țucureanu explică, într-o discuție de pe platforma ROVaccinare, că este prea devreme pentru această decizie deoarece „studiile clinice sunt încă în derulare” iar singura certitudine este că până la șase luni eficacitatea vaccinului este foarte mare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, e de părere că dacă varianta Delta va ridica probleme serioase - posibil din a doua jumătate a lunii august - acest lucru nu va însemna automat administrarea dozei trei. Aceasta este legată de momentul în care studiile vor arăta că cele două doze inițiale nu mai asigură protecția.

Emilian Popovici spune că cel mai important lucru este ca un procent cât mai mare din populație să se vaccineze înainte ca varianta Delta a coronavirusului, mult mai transmisibilă, să devină dominantă în România.
Emilian Popovici spune că cel mai important lucru este ca un procent cât mai mare din populație să se vaccineze înainte ca varianta Delta a coronavirusului, mult mai transmisibilă, să devină dominantă în România.

În problema legată de protecția post-vaccinală un rol foarte important îl pot avea variantele circulante. În momentul în care discutăm de o scădere a eficacității vaccinului cu până la 30% în cazul variantei Delta, sigur că proiecțiile se pot schimba față de cele avute înainte de apariția și răspândirea acestei variante. Dar și aceste lucruri, tot studiile vor trebui să le dovedească pentru că au mai fost aprecieri de scăderi de eficacitate care apoi s-au confirmat doar parțial”, spune Emilian Popovici.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Varianta Delta în luna august

Emilian Popovici precizează că, potrivit estimărilor, varianta Delta ar putea deveni dominantă în România a doua parte a lunii august. „Nu avem motive să ne așteptăm la o evoluție prea bună pentru că această variantă are o transmisibilitate mai mare cu zeci de procente față de variantele precedente. Acum există un echilibru între numărul de persoane vaccinate sau care au dobândit protecție post-infecțioasă și variantele circulante la ora asta. Dar în momentul în care varianta Delta, cu o transmisibilitate semnificativ crescută va deveni dominantă, acest echilibru se poate rupe. Și atunci sigur că evoluția ar putea fi spre o creștere, poate chiar semnificativă, a numărului de infecții”.

Din această perspectivă, soluția este intensificarea vaccinării, nu speranța unei soluții reprezentate de doza trei pentru cei deja vaccinați, e de părere specialistul.

Cătălin Țucureanu precizează că decizia de a administra a treia doză poate fi luată în momentul în care va deveni evident că vaccinarea nu mai protejează suficient față de varianta inițială sau față de o variantă nouă a virusului.

SUA respinge, deocamdată, doza trei propusă de Pfizer

În Statele Unite, autoritățile din domeniul sănătății au fost ferme: a treia doză nu e necesară. Acestea s-au întâlnit, luni, cu reprezentanții companiei Pfizer, care anunțaseră că vor cere autorizare pentru a treia doză. Pfizer insistă că a treia doză ar putea spori semnificativ gradul de imunizare față de coronavirus și ar putea ajuta la limitarea răspândirii variantei Delta.

Cele două doze care se administrează acum funcționează, a spus consilierul prezidențial pentru sănătate al președintelui Biden, Anthony Fauci, trebuie doar să aflăm pentru cât timp, a precizat acesta la CNN. Anterior, într-un interviu pentru radioul public din SUA, NPR, Fauci făcuse un nou apel la vaccinare.

„Virușii nu suferă mutații dacă nu se pot replica și putem opri replicarea lor vaccinând suficiente persoane, astfel încât virusul să nu aibă unde să se îndrepte”. - Anthony Fauci

Aceasta este și strategia autorităților din România. Pe fondul unui ritm de vaccinare mult sub așteptări, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, insistă că nu a treia doză este vitală, ci vaccinarea cât mai multor oameni. În discuția acestuia cu cercetătorul în imunologie și vaccinologie, Cătălin Țucureanu, pe platforma ROVaccinare, Valeriu Gheorghiță explică că ar exista două situații în care se pune problema unei a treia doze:

  • când scade eficiența oferită de vaccinurile actuale pentru variantele virale aflate în circulație;
  • când apare o variantă virală care nu mai este suficient de bine gestionată de vaccinarea cu vaccinurile actuale;

Problema României

În ciuda unui început promițător, problema României este acum ritmul scăzut de vaccinare. Numărul noilor îmbolnăviri pare sub control, cu 51 de cazuri noi marți, în 13 iulie, și 14 decese. Îngrijorările specialiștilor au însă de-a face cu prezența în România a variantei Delta, mai contagioasă, cu restricțiile tot mai limitate și mai puțin respectate și cu sosirea toamnei, când pe fondul unei vaccinării departe de cea care asigură imunitatea colectivă există un risc ridicat de înmulțire a cazurilor de COVID-19.

Luni, în 12 iulie, s-au vaccinat în România doar 12.082 de persoane (7.395 cu prima doză), față de vârful de vaccinare anunțat festiv de președintele Klaus Iohannis în 6 mai, când s-au vaccinat 100.454 de persoane (41.358 cu prima doză). Nici noua campanie de informare, bazată pe emoție, anunțată de premierul Florin Cîțu în 27 mai, nu a ajutat.

Numărul vaccinărilor nu a mai depășit 100.000 din 15 mai și a scăzut constant, după cum arată graficele graphs.ro.

Până în 12 iulie, în România s-au vaccinat cu schema completă 4.662.084 de persoane.
Până în 12 iulie, în România s-au vaccinat cu schema completă 4.662.084 de persoane.

Evident că cea mai bună strategie este să vaccinezi cât mai multe persoane cu schemă completă pentru a reduce circulația virusului. Pentru că atunci nu îți mai pui probleme despre scăderea protecției la anumite categorii de populație”, spune cercetătorul Cătălin Țucureanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Unele dintre țările care iau în considerarea administrarea unei a treia doze, potențial chiar din toamna anului acestuia, intenționează să țintească persoanele foarte vulnerabile sau persoanele foarte expuse - vârstnici, persoane cu anumite boli sau lucrători din domeniul sanitar”, aceasta chiar dacă nu există încă date suficiente care să indice toamna aceasta drept termenul pentru începerea administrării dozei trei, adaugă cercetătorul.

Turcia și Rusia administrează deja o a treia doză de vaccin, iar Israelul, una dintre poveștile de succes ale vaccinării, a început, luni, administrarea dozei trei persoanelor cu probleme imunitare serioase, potrivit Washington Post, ca o primă fază a unui experiment care vizează oportunitatea administrării dozei trei persoanelor în vârstă sau vulnerabile.

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a intervenit, luni, în discuțiile cu privire la oportunitatea administrării dozei trei, cu o perspectivă practică: a te gândi la a treia doză în condițiile în care există țări sărace, cu acces limitat la măcar o singură doză, ar fi motivat doar de „lăcomie”. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat companiile producătoare să furnizeze vaccin pentru țările sărace, nu să ofere a treia doză acolo unde imunizarea e doar o problemă de opțiune, nu de acces la vaccin.

Și Uniunea Europeană, principalul negociator al achizițiilor de vaccin disponibile statelor membre, pare să ia în considerare doza trei. Euractiv.com citează surse europene care spun că o a treia doză are un „grad ridicat de probabilitate”, poate chiar în 2021, chiar dacă Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) afirmă că încă nu există dovezi științifice care confirme că aceasta ar fi necesară.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG