Linkuri accesibilitate

România așteaptă relaxată valul IV: aglomerație la mare și pe stadioane, optimism la Guvern


Pe stadion, ca și pe plajă sau în alte locuri publice din România, pandemia a fost dată uitării.
Pe stadion, ca și pe plajă sau în alte locuri publice din România, pandemia a fost dată uitării.

Avertismentele privind iminența valui IV nu-i impresionează pe români, care se înghesuie la mare, la munte sau pe stadion, fără a mai ține cont de distanțarea fizică. Dinspre Guvern vin mesaje derutante: „Situația e foarte bună”, spune premierul. „Vine valul IV”, spune ministrul Sănătății.

Epidemiologii trag însă un semnal de alarmă și avertizează că acțiunile sau inacțiunile din această perioadă vor influența în mod direct gravitatea cu care valul IV va afecta România spre sfârșitul anului. Numărul de cazuri noi din unele țări europene, cum ar fi Spania, Franța sau Marea Britanie, a crescut în ultima perioadă.

Abordarea diferă de la țară la țară, unele state – cum sunt britanicii – jucând în continuare pe cartea relaxărilor în timp ce francezii, mai precauți, au impus reguli noi, cum ar fi obligativitatea vaccinării cadrelor medicale.

Tot în Franța, cine vrea să intre în restaurante sau să meargă cu trenul trebuie să demonstreze că a fost vaccinat sau să prezinte un test negativ.


România își continuă planul stabilit la începutul verii chiar dacă acesta era prezentat atunci ca fiind dependent de campania de vaccinare, care s-a dovedit un eșec.

Vor fi „relaxări, nu restricții”, e mesajul venit dinspre Palatul Victoria, prin vocea prim-ministrului Florin Cîțu, care a anunțat marți că Executivul lucrează la un nou act normativ prin care anumite restricții – pe care nu le-a nominalizat – vor fi ridicate sau relaxate. Ar fi vorba de mai multe relaxări pentru evenimentele în aer liber, a spus Cîțu, care a subliniat că nu „scăpăm de mască în interior deocamdată”.

„Eu zic că suntem într-o situație foarte bună. Monitorizăm, avem și condiții la intrarea în țară pe care nu le modificăm, deși există cereri. Suntem precauți în continuare”, a declarat marți prim-ministrul.

Un mesaj nu la fel de optimist a venit marți de la ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

„Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul, dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte țări, de exemplu în Marea Britanie avem 45.000 de infectări pe zi, având în vedere că și incidența infecțiilor cu tulpina Delta este în creștere la noi în țară, da, estimăm că vom avea o creștere a ratei de infectare.”

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă despre valul patru de COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:26 0:00

Despre posibila administrarea a unei a treia doză de vaccin, ministrul a precizat că autoritățile române așteaptă recomandările venite de la forurile europene. „Ce știm cu siguranță este că vaccinarea cu doză completă asigură protecție împotriva cazurilor severe și a riscului de mortalitate”.

Mihăilă a prezentat și o simulare a posibilului număr de cazuri pe zi la care s-ar putea aștepta România. Ea a folosit ca variabile rata de vaccinare din Marea Britanie și situație epidemiologică din România din martie – când eram în valul trei. „Dacă am avea o rată de vaccinare ca în Marea Britanie”, spune ministru, ne-am putea aștepta la 4.000 de cazuri noi pe zi și la 4 decese pe zi. Marea Britanie și-a vaccinat însă 70% din populație cu cel puțin o doză, în timp ce în România acest procent este de sub 30%.

Cum ne pregătim pentru un eventual val patru?

Răspunsul, devenit un truism, este vaccinarea, spune premierul. Problema României e numărul foarte mic de persoane vaccinate – un sfert din români au primit cel puțin o doză – iar asta se va resimți cu siguranță în cifrele valului IV, spun specialiștii. România ocupă penultimul loc la nivel european privind vaccinarea populației, doar vecinii bulgari înregistrând cifre mai slabe.

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, e de părere că noul val va afecta România în a doua jumătate a lunii august iar varianta preponderentă va fi Delta.

„Acum suntem în sezonul de concedii, oamenii își cresc mobilitatea și numărul de contacte și va crește în mod firesc numărul de infecții. În momentul în care varianta Delta va deveni dominantă, eu aștept – nu sper - să se întâmple asta în a doua parte a lunii august, sigur că această creștere de infecții va fi și mai puternic exprimată. Toate actele noastre au consecințe. Și nerespectarea măsurile crește numărul de infecții, creșterea mobilității crește numărul de infecții”, a spus Popovici pentru Europa Liberă.

Emilian Popovici.
Emilian Popovici.

Iar una dintre armele pe care fiecare țară ar trebui să le aibă pregătite pentru lupta cu valul IV este procentul vaccinărilor.

„Cu cât avem un procent mai mic de vaccinați, cu intensitatea valului patru va fi mai mare. Trebuie să se înțeleagă foarte bine că procentul celor vaccinați scade transmisibilitatea. Eu am spus în repetate rânduri, dacă ai sub 30% vaccinați, scazi transmisibilitatea cu 30%. Dacă ai 60%, o scazi cu 60%. Majoritatea țărilor europene au de la 60% în sus acoperire vaccinală, noi suntem încă la un nivel semnificativ mai scăzut. Deci nu întâmplător acele țări au acoperire vaccinală de peste 60% pentru că varianta Delta are transmisibilitate crescută cu 60% față de variantele anterioare”, a mai spus Popovici.

Aglomerație pe litoral

În tot acest timp, sute de mii de persoane s-au înghesuit pe litoral weekendul trecut. Oamenii nu au mai respectat nicio formă de distanțare socială – le-ar fi fost, de altfel, fizic imposibil - spre bucuria operatorilor din turism care nu au văzut atâția oameni nici în vremurile bune de dinainte de pandemie.

„Peste 95% (gradul de ocupare) în anumite zone. Sub 80% nu exsita. Este cel mai bun weekend de până acum. Cred că sunt peste 150.000 de oameni care au venit pe litoral. Încă nu e vârful, vom ține așa până de Sfânta Maria, când așteptăm peste 200.000 de persoane”, a spus pentru Observator Mohammad Murad, președintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Aglomerații sunt și în marile orașe. În București, la meciul Rapid – Chindia Târgoviște, suporterii s-au înghesuit la peluze ca în vremurile bune pentru a sărbători întoarcerea echipei din Giulești în Liga 1.

Am solicitat informații de la Poliția Capitalei și Jandarmerie pentru a afla dacă toată lumea a respectat regulile însă până la această ora redactării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG