Linkuri accesibilitate

Imagine cu blocurile distruse în Irpin, lângă Kiev. Fotografie realizată cu drona pe 29 aprilie 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Imagine cu blocurile distruse în Irpin, lângă Kiev. Fotografie realizată cu drona pe 29 aprilie 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Războiul lui Putin în Ucraina | Zelenski: Vor să transforme Donbas în ruină, ca la Mariupol. Explozii puternice la Harkov și Odesa

Rusia a folosit pentru prima dată submarinele din Marea Neagră pentru a ataca ținte din Ucraina. Ofensiva din est este în întârziere față de calendarul dorit de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat, vineri, pe Vladimir Putin de cruzime și a vorbit despre atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.

Rusia a atacat Donețk cu rachete, mortiere și au bombardat zona pentru a împiedica trupele ucrainene să se regrupeze, susține Kievul.

Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de un submarin rusesc din Marea Neagră pentru a lovi ținte militare din Ucraina. Este pentru prima dată când este folosită flota de submarine pentru atac.

O jurnalistă Europa Liberă din Ucraina a murit, vineri, din cauza bombardamentului asupra unui bloc de locuințe din Kiev. Corpul a fost găsit în vineri dimineața, printre ruinele clădirii, care a fost lovită de o rachetă rusească. Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018. Anterior, ea lucrat la principalele canale de televiziune ucrainene.

Rusia a bombardat mai multe orașe din Ucraina, dar ofensiva sa în est nu se avansează conform planului și este în întârziere, remarcă SUA.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că NATO împiedică negocierile de pace prin ajutorul militar oferit Ucrainei.

SUA nu cred că Rusia va folosi armele nucleare, în pofida recentei escaladări a situației, a spus un oficial al Pentagonului sub protecția anonimatului.

Polonia ajută Ucraina și îi oferă peste 200 de tancuri T-200, de producție sovietică, pentru a se apăra.

Toate informațiile utile despre ce s-a întâmplat vineri puteți citi în liveblogul Europa Liberă din 29 aprilie.

14:39 30.4.2022

Oficiali ucraineni: 219 copii au fost uciși în război

Rusia a continuat atacurile în estul Ucrainei, dar nu și-a atins ținta, susțin oficialii militari de la Kiev.

Potrivit Moscovei, 389 de ținte din Ucraina au fost lovite în timpul nopții, 15 depozite de arme și muniții și câteva zone unde erau concentrate trupe și echipamente militare ucrainene, informează Reuters, fără a putea verifica datele furnizate de partea rusă.

Armata lui Putin susține că a lovit cu rachete și patru depozite de muniție și combustibil.

O femeie stă lângă un tanc rusesc distrus. Imagine din nordul Ucrainei, orașul Cernigău, 23 aprilie 2022. AP Photo/Francisco Seco
O femeie stă lângă un tanc rusesc distrus. Imagine din nordul Ucrainei, orașul Cernigău, 23 aprilie 2022. AP Photo/Francisco Seco

Raportul armatei ucrainene arată că Rusia a pierdut peste 23.000 de militari începând din 24 februarie și au fost distruse 2.445 de vehicule blindate, 1.008 tancuri, 190 de avioane, 155 elicoptere, 436 de sisteme de artilerie, 8 nave și 1.700 de vehicule militare.

Potrivit oficialilor ucraineni, 219 copii au murit din cauza războiului, iar 398 au fost răniți, cele mai multe victime fiind în estul Ucrainei și în regiunea Kiev.

12:35 30.4.2022

Apel pentru salvarea soldaților și civililor din Azovstal

Soțiile a doi luptători ucraineni de la Azovstal, Mariupol, oraș din sud-estul Ucrainei, fac un apel ca evacuarea să includă și militarii. Ele se tem că forțele ucrainene vor fi torturate și ucise dacă sunt lăsate în urmă și vor fi capturate de armata Rusiei.

„Și vieților soldaților contează. Nu putem să vorbim doar despre civili", a spus, Yuliia Fedesiuk, de 29 de ani, soția lui Arseni Fedusiuk, un membru al Batalionului Azov care apără Mariupol. „Sper să poată fi salvați și soldații, nu doar morții, răniții, ci toți”.

Ea și Katerina Prokopenko, al cărui soț este comandantul Batalionului Azov, au făcut un apelul, vineri, la Roma, pentru formarea unui coridor umanitar pentru evacuarea tuturor luptătorilor din oțelăria Azovstal, din Mariupol.

Se estimează că aproximativ 2.000 de membri ai forțelor ucrainene și 1.000 de civili se află în fosta oțelărie. Condițiile de acolo au devenit însă îngrozitoare, hrana, apa și medicamentele s-au epuizat după bombardamentele rușilor.

Soldații ucraineni au cerut o misiune de salvare, în stilul Dunkirk, când militarii britanici au fost evacuați pe mare după ce fuseseră încercuiți de nemți și singura cale de salvare a fost maritimă.

Potrivit celor două, aproape 600 de soldați sunt răniți.

11:45 30.4.2022

Presa rusă: Terminal petrolier din regiunea rusă Briansk ar fi fost lovit de obuze

Părți ale unui terminal petrolier și teritoriul adiacent din regiunea rusă Briansk au fost lovite sâmbătă de obuze, potrivit relatărilor din presa de stat rusă, care-l citează pe guvernatorul regiunii.

Incidentul s-a petrecut după ce apărarea antiaeriană a Moscovei a împiedicat o aeronavă ucraineană să intre în regiune, potrivit agenției de presă RIA.

Briansk se află la mai puțin de 100 de mile de granița cu Ucraina .

„Nu există victime”, a scris RIA, citându-l pe guvernatorul, Alexandr Bogomaz. El a adăugat că o clădire logistică de la terminal a fost avariată.

La începutul acestei săptămâni, au izbucnit incendii mari la două depozite de petrol din orașul Briansk, care servește drept bază logistică pentru războiul Moscovei din Ucraina.

Analistul militar Rob Lee a spus că incendiul a fost „probabil” un rezultat al sabotajului ucrainean, potrivit imaginilor.

11:03 30.4.2022

Imagine din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie, septembrie 2019.
Imagine din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie, septembrie 2019.

Rusia a trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit DPA.

Oficialii ucraineni au transmis AIEA ultimele informaţii despre centrala nucleară, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de stafful ucrainean, a precizat într-un comunicat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Stafful ucrainean lucrează "sub o presiunea incredibilă", potrivit oficialilor ucraineni.

Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrală. Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre "aspecte confidenţiale" ale funcţionării uzinei.

Forţele rusești au ocupat centrala la 4 martie, iar Grossi şi-a exprimat, în mod repetat, îngrijorarea în legătură cu securitatea centralelor nucleare ale Ucrainei de la izbucnirea conflictului.

Trupele ruse au ocupat anterior şi fosta centrală nucleară de la Cernobâl, dar s-au retras la sfârşitul lunii martie. După retragere, au existat informaţii că unii soldaţi ruşi ar fi fost afectaţi de radiaţii în zonă. Contactul cu centrala de la Cernobâl a fost întrerupt timp de circa două luni.

Între timp, tehnicienii au actualizat sistemele de monitorizare şi au restabilit treptat transmis de la distanţă, a precizat AIEA.

Imagine din 4 martie 2022 cu atacul asupra centralei de la Zaporojie.
Imagine din 4 martie 2022 cu atacul asupra centralei de la Zaporojie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG