Linkuri accesibilitate

Imagine cu blocurile distruse în Irpin, lângă Kiev. Fotografie realizată cu drona pe 29 aprilie 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Imagine cu blocurile distruse în Irpin, lângă Kiev. Fotografie realizată cu drona pe 29 aprilie 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Războiul lui Putin în Ucraina | Zelenski: Vor să transforme Donbas în ruină, ca la Mariupol. Explozii puternice la Harkov și Odesa

Rusia a folosit pentru prima dată submarinele din Marea Neagră pentru a ataca ținte din Ucraina. Ofensiva din est este în întârziere față de calendarul dorit de Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a acuzat, vineri, pe Vladimir Putin de cruzime și a vorbit despre atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.

Rusia a atacat Donețk cu rachete, mortiere și au bombardat zona pentru a împiedica trupele ucrainene să se regrupeze, susține Kievul.

Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de un submarin rusesc din Marea Neagră pentru a lovi ținte militare din Ucraina. Este pentru prima dată când este folosită flota de submarine pentru atac.

O jurnalistă Europa Liberă din Ucraina a murit, vineri, din cauza bombardamentului asupra unui bloc de locuințe din Kiev. Corpul a fost găsit în vineri dimineața, printre ruinele clădirii, care a fost lovită de o rachetă rusească. Vira Hirich, născută în 1967, a început să lucreze pentru RFE/RL în februarie 2018. Anterior, ea lucrat la principalele canale de televiziune ucrainene.

Rusia a bombardat mai multe orașe din Ucraina, dar ofensiva sa în est nu se avansează conform planului și este în întârziere, remarcă SUA.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că NATO împiedică negocierile de pace prin ajutorul militar oferit Ucrainei.

SUA nu cred că Rusia va folosi armele nucleare, în pofida recentei escaladări a situației, a spus un oficial al Pentagonului sub protecția anonimatului.

Polonia ajută Ucraina și îi oferă peste 200 de tancuri T-200, de producție sovietică, pentru a se apăra.

Toate informațiile utile despre ce s-a întâmplat vineri puteți citi în liveblogul Europa Liberă din 29 aprilie.

08:41 30.4.2022

Lavrov: SUA și NATO să nu mai livreze armament Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, dacă "sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană".

"Dacă SUA şi NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, înainte de orice, ele trebuie să se trezească şi să nu mai livreze arme şi muniţii regimului de la Kiev", a adăugat el.

08:58 30.4.2022

Președintele Zelenski: Rusia poate distruge Donbas, să fie o ruină ca Mariupol

Ultima redută din Mariupol, un oraș care înainte de război avea 400.000 de locuitori, este oțelăria Azovstal. În ea se adăpostesc câteva mii de persoane. Imagine cu fumul din Azovstal, 25 aprilie 2022.
Ultima redută din Mariupol, un oraș care înainte de război avea 400.000 de locuitori, este oțelăria Azovstal. În ea se adăpostesc câteva mii de persoane. Imagine cu fumul din Azovstal, 25 aprilie 2022.

Președintele Ucrainei susține că Rusia bombardează Donbasul pentru a distruge orice formă de viață și că atacurile brutale demonstrează că se acționează la fel ca la Mariupol, un oraș transformat într-o ruină.

Pentru Lisichansk, Severodoneţk, Popasna, Kramatorsk, Sloviansk, Marinka şi alte oraşe şi comunităţi din Donbas pe care trupele ruse vor să le transforme în ruine, absolut totul se decide în acest război", a susţinut preşedintele ucrainean, citat de News.ro.

Zelenski a mulțumit SUA pentru ajutorul oferit care urmează să fie folosit în defensiva împotriva Rusiei.

Potrivit acestuia, forțele rusești distrug în mod deliberat producția, depozitarea și transportul de combustibil.

Rusia ne-a blocat şi porturile, aşa încât nu există soluţii imediate de a reumple deficitul. Dar oficialii guvernamentali promit că într-o săptămână, maximum două, va fi găsit un sistem de a aproviziona Ucraina cu combustibil care să prevină un deficit. Este o sarcină grea după atacul rusesc cu rachete la rafinăria Kremenciuk. Dar oficialii guvernamentali împreună cu distribuitorii, comercianţii şi reţelele de combustibil trebuie să o îndeplinească, indiferent cât ar fi de grea. Sunt sigur că o vor face. Trebuie să luăm de la Uniunea Europeană atât combustibil cât au nevoie cetăţenii noştri acum", a afirmat Zelenski.

Zelenski a adăugat că în zonele temporar ocupate din regiunea Herson, Rusia încearcă să impună rubla.

09:27 30.4.2022

Ministerul Agriculturii din Ucraina: Rusia a furat sute de mii de tone de cereale

Agricultorii ucraineni încearcă să își cultive câmpurile în pofida războiului, dar situația este dificilă din cauza minelor aflate pe teren și a luptelor din zonă. Imagine cu Vladimir, un fermier local, 5 aprilie 2022.
Agricultorii ucraineni încearcă să își cultive câmpurile în pofida războiului, dar situația este dificilă din cauza minelor aflate pe teren și a luptelor din zonă. Imagine cu Vladimir, un fermier local, 5 aprilie 2022.

Armata rusă a furat sute de mii de tone de cereale în zonele din Ucraina pe care le ocupă, a spus, sâmbătă, un oficial din ministerul Agriculturii de la Kiev, potrivit Reuters.

Taras Vysotski și-a exprimat îngrijorarea că alte 1.5 milioane de tone de grâu care sunt depozitate în teritoriile ocupate ar putea fi, de asemenea, furate de Rusia.

Ministrul de Externe al Rusia a acuzat Rusia, joi, că fură grâul din teritoriile ocupat, iar acțiunea forțelor rusești ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea alimentară mondială.

11:03 30.4.2022

Imagine din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie, septembrie 2019.
Imagine din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie, septembrie 2019.

Rusia a trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit DPA.

Oficialii ucraineni au transmis AIEA ultimele informaţii despre centrala nucleară, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de stafful ucrainean, a precizat într-un comunicat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Stafful ucrainean lucrează "sub o presiunea incredibilă", potrivit oficialilor ucraineni.

Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrală. Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre "aspecte confidenţiale" ale funcţionării uzinei.

Forţele rusești au ocupat centrala la 4 martie, iar Grossi şi-a exprimat, în mod repetat, îngrijorarea în legătură cu securitatea centralelor nucleare ale Ucrainei de la izbucnirea conflictului.

Trupele ruse au ocupat anterior şi fosta centrală nucleară de la Cernobâl, dar s-au retras la sfârşitul lunii martie. După retragere, au existat informaţii că unii soldaţi ruşi ar fi fost afectaţi de radiaţii în zonă. Contactul cu centrala de la Cernobâl a fost întrerupt timp de circa două luni.

Între timp, tehnicienii au actualizat sistemele de monitorizare şi au restabilit treptat transmis de la distanţă, a precizat AIEA.

Imagine din 4 martie 2022 cu atacul asupra centralei de la Zaporojie.
Imagine din 4 martie 2022 cu atacul asupra centralei de la Zaporojie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG