Noi dovezi ale crimelor de la Bucea
Trupurile a trei bărbați care prezentau semne evidente de tortură și care au fost împușcați de la mică distanță au fost descoperite, sâmbătă, într-o nouă groapă comună de lângă Bucea. Victimele aveau ochii acoperiți, mâinile legate și un găluș în gură, informează AFP citând poliția din Kiev. În Bucea au fost descoperite peste 700 de victime ale rușilor, după ce orașul a fost eliberat.
Fiecare victimă avea un glonț în tâmplă, iar semnele de pe corp arătau că au fost torturate mai mult timp, susține sursa citată.
Rușii nu au recunoscut niciodată atrocitățile și crimele din Bucea și au susținut mereu că reprezintă o înscenare din partea Ucrainei.
În localitatea Bucea, aflată în nord-vestul Kievului, armata rusă este acuzată a ucis peste 900 de civili. Unii dintre civilii morți prezintă semne de gloanțe la ceafă, semn că soldații ruși i-au executat sumar și fără pic de milă, ca mai apoi să se descotorosească de trupurile lor în gropi comune.
Procurorul general al Ucrainei a numit 10 soldați ruși care ar fi implicați în încălcări ale drepturilor omului în timpul ocupației de o lună a suburbiei Bucea de lângă Kiev.
Irina Venediktova a declarat pentru televiziunea germană că anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la invazia Rusiei, care au inclus acuzații de „ucidere a civililor, bombardarea infrastructurii civile, tortură” și „crime sexuale”.
Mai mulți anchetatori din Uniunea Europeană strâng probe după masacrul de la Bucea.
Șapte soldați ucraineni și șapte civili au fost eliberați, sâmbătă, într-un schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat vicepremierul Ucrainei. Printre ei se află și o femeie soldat care este însărcinată în luna a cincea.
Schimbul nu a fost confirmat de Rusia, iar numărul prizonierilor ruși eliberați nu a fost anunțat.
Ucrainenii susțin că Rusia are mai mulți prizonieri de-a lungul frontierei pe care îi folosește ca ostatici. Potrivit datelor furnizate de partea ucraineană, există aproximativ 1.000 de astfel de ostatici, iar jumătate sunt femei.
Armata rusă a atacat în cursul zilei de sâmbătă orașul Odesa, iar o rachetă a distrus pista de decolare a aeroportului. Nu au fost înregistrate victime, dar atacul face parte din strategia Rusiei de a distruge infrastructura.
Tot în cursul zilei de sâmbătă a fost atacat și orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, iar o fabrică a fost distrusă de bombardament.
Analiștii remarcă că Rusia se pregătește să atace puternic estul Ucrainei, Donbas fiind ținta, mai ales că se apropie ziua de 9 Mai, iar forțele rusești trebuie să raporteze un victorie importantă.
Ministrul britanic al Apărării a declarat că Rusia este nevoită să-și regrupeze și reorganizeze forțele în nord-estul Ucrainei după ce ofensiva nu respectă calendarul dorit de Moscova. Informațiile din teren arată că trupele rusești nu au un moral ridicat.
20 de civili au scăpat din Mariupol
Douăzeci de civili, femei și copii, au fost evacuați din oțelăria Azovstal, ultima fortăreață din Mariupol, oraș în sud-estul Ucrainei, care nu a fost cucerită de forțele rusești.
Soțiile soldaților din Azovstal au cerut ca și militarii să fie evacuați.
„Și vieților soldaților contează. Nu putem să vorbim doar despre civili", a spus, Yuliia Fedesiuk, de 29 de ani, soția lui Arseni Fedusiuk, un membru al Batalionului Azov care apără Mariupol. „Sper să poată fi salvați și soldații, nu doar morții, răniții, ci toți”.
Ea și Katerina Prokopenko, al cărui soț este comandantul Batalionului Azov, au făcut un apelul, vineri, la Roma, pentru formarea unui coridor umanitar pentru evacuarea tuturor luptătorilor din oțelăria Azovstal, din Mariupol.
Se estimează că aproximativ 2.000 de membri ai forțelor ucrainene și 1.000 de civili se află în fosta oțelărie. Condițiile de acolo au devenit însă îngrozitoare, hrana, apa și medicamentele s-au epuizat după bombardamentele rușilor.