Linkuri accesibilitate

Guvernul le dă „beneficii sociale” pensionarilor cu dizabilități după ce le-a redus pensiile și cu până la 80%


Pensionarii cu dizabilități au protestat la Guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

Pensionarii cu dizabilități au protestat la Guvern

Guvernul nu mai poate modifica 5 ani legea de recalculare a pensiilor care le-a redus semnificativ pensiile persoanelor cu dizabilități, motiv pentru care le va acorda acestora o serie de beneficii sociale.

„Poziția mea, pe care o cunoașteți, este că această soluție propusă anulează un drept câștigat și îl înlocuiește cu un ajutor social, care nu are aceeași valoare sau semnificație juridică și socială ca pensia, care constituie un drept de proprietate câștigat”, spune liderul pensionarilor cu dizabilități, Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

După întâlnirea de joi dimineață, Guvernul a anunțat că premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi au agreat soluţiile şi calendarul de modificare a legislaţiei, „astfel încât veniturile persoanelor cu handicap vizual grav, precum şi ale persoanelor cu handicap grav şi accentuat să fie menţinute la un nivel care să asigure un trai decent”.

În schimb, reprezentanții pensionarilor cu dizabilități spun că pentru rezolvarea diminuării pensiilor recalculate ale pensionarilor cu dizabilități pensionați la limită de vârstă, cu procente de până la 80%, a fost analizată una dintre cele două propuneri formulate de Ministerul Muncii.

Aceasta prevede acordarea unor beneficii sociale prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, similare cu cele prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii.

Motivele invocate pentru această soluție sunt legate de imposibilitatea modificării Legii nr. 360/2023 pentru o perioadă de cinci ani, precum și de faptul că pensionarii cu dizabilități ale căror pensii au fost diminuate nu vor beneficia de indexările pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit calendarului discutat, până la sfârşitul acestei săptămâni, grupul de lucru format la nivelul Guvernului va transmite reprezentanţilor organizaţiilor cu dizabilităţi un set de propuneri de modificare a Legii nr. 448 din 6 decembrie 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, spune Guvernul.

Propunerile, spune Executivul, vor avea în vedere menţinerea nivelului veniturilor de care beneficiază în prezent şi completarea acestor venituri cu noi forme de sprijin.

În decurs de o săptămână, este aşteptat un punct de vedere cu privire la setul de propuneri, hotărârea finală urmând să fie agreată de comun acord de toate organizaţiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi.

La întâlnire, au fost prezenți patru reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor și președintele Federației Consiliul Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch.

Din partea Guvernului, au participat prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, precum și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Casei Naționale de Pensii Publice.

Asociația Nevăzătorilor din România a organizat pe 16 septembrie un miting de protest ca urmare a nemulțumirilor pensionarilor nevăzători, pensionați la limită de vârstă, față de soluția legală găsită de autorități prin legea de recalculare a pensiilor.

„Această formulă de calcul, diferită de cele utilizate în legislația anterioară, a avut ca efect diminuarea pensiilor recalculate ale pensionarilor cu dizabilități”, spune Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG