Linkuri accesibilitate

Peste 1.900 de magistrați cu experiență ar putea pleca "intempestiv" din sistem prin pensionare anticipată


Prim-ministrul Ludovic Orban va angaja joi răspunderea Guvernului pe 3 proiecte de lege
Prim-ministrul Ludovic Orban va angaja joi răspunderea Guvernului pe 3 proiecte de lege

Guvernul argumentează necesitatea prorogării termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților prin faptul că în instanțe există 1.282 de judecători pensionabili cu o vechime între 20-25 de ani și în parchete sunt 653 de procurori în această situație. Lor li se adaugă 454 de judecători și 87 de procurori care au o vechime de peste 25 de ani în magistratură.

Amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate cu un an este una dintre măsurile pentru care Guvernul Orban vrea să își angajeze răspunderea, în timp ce Parlamentul a votat, miercuri, în regim de urgență, prorogarea termenului până în 2022. Guvernul va decide, într-o ședință programată joi, dacă mai menține acest punct în proiectul de angajare a răspunderii.

„(...) Sistemul judiciar, prin aplicarea acestei scheme de pensionare anticipată, ar putea fi părăsit intempestiv, de aproximativ 1.900 de magistrați cu experiență, ceea ce ar avea consecințe negative în cel mai înalt grad asupra bunei funcționări a instanțelor și parchetelor, eficienței și calității actului de justiție, putându-se ajunge la blocarea efectivă a activității acestora, cu afectarea drepturilor justițiabililor și a societății în general – prelungirea duratei proceselor, cu consecințe grave asupra respectării dreptului la un proces echitabil într-un termen optim și previzibil”, precizează Guvernul în expunerea de motive a proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020 pentru care își va angaja răspunderea.

Datele luate în calcul de Guvern se bazează pe o statistică a Consiliului Superior al Magistraturii, care arată situația judecătorilor la data de 25 septembrie 2019, și pe informațiile comunicate Ministerului Justiției de Parchetul General, din luna octombrie.

Potrivit evidenței CSM, dintre cei 1.282 de judecători pensionabili cu o vechime între 20 și 25 de ani, 58 sunt la Înalta Curte de Casație și Justiție, 348 sunt la curțile de apel, 519 la tribunale și 357 la judecătorii. Lor li se adaugă 454 de judecători pensionabili cu vechime de peste 25 de ani, astfel: 48 de la ÎCCJ, 136 – curțile de apel, 188 de la tribunale și 82 – judecătorii.

Potrivit Ministerului Public, în total, 740 de procurori au peste 20 de ani vechime în funcție și se pot pensiona la termen sau anticipat. Dintre aceștia, 653 de procurori au o vechime de peste 20 de ani și 87 au peste 25 de ani vechime în magistratură.

Parlamentul reunit va avea joi, începând cu orele 12.00, trei şedinţe succesive pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG