„Începând cu data de 09.02.20241 și până la mijlocul lunii septembrie, fondurile alocate pentru suportarea de către ordonatorul principal de credite a cheltuielilor pentru taxa de viză SUA, respectiv pentru decontarea acesteia către angajații Ministerului Afacerilor Interne, în condițiile legii, sunt de 15.450 mii lei”, a răspuns MAI la o întrebare a Europei Libere.
Cât privește numărul persoanelor din minister pentru care au fost decontate aceste sume, numărul lor este de 18.106.
„În vederea consolidării Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, beneficiază de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condiţiile legii, pentru orice tip de viză SUA, pe orice tip de paşaport, pe bază de documente justificative, fără a fi necesară o invitaţie sau fără efectuarea unei misiuni”, arată sursa citată.
Guvernul a decontat taxa de viză ca să scadă rata de refuz
România și-a stabilit obiectivul de a se alătura programului de scutire de viză în cursul anului 2025.
Pentru a scădea rata de respingere sub pragul de 3%, România a derulat în ultimul an o campanie de informare publică prin care a încurajat cetățenii români eligibili să solicite sau să îşi reînnoiască vizele de călătorie în SUA.
Rata de refuz a vizelor pentru călătorii români în Statele Unite a scăzut în 2023 la 8,79%, cel mai mic nivel din istoria relației bilaterale România-SUA, aflându-se într-o descreștere accelerată în ultimii ani, față de 17,03% în 2021 și 12,61% în 2022.
Inclusiv Executivul s-a implicat în eforturile de scădere a ratei de refuz a vizelor printr-o hotărâre de guvern care deconta taxa de viză pentru angajații din administrația centrală care obțin, până pe 30 septembrie 2024, reînnoirea vizei de intrare în SUA.
Taxa de viză este de aproximativ 850 de lei și a fost plătită pentru aplicații ale unor cetățeni care nu aveau de gând să plece în SUA, a aflat Europa Liberă.
Europa Liberă a întrebat ministerele Apărării, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe și alte instituții publice câtor angajați le-au plătit vizele.
Ministerul Apărării Naționale a decontat în 2024 contravaloarea taxei de viză pentru un număr de peste 8.500 solicitări, în valoare de aproximativ 7.300.000 lei.
Ministerul Afacerilor Externe a decontat în 2024, până la data de 12 septembrie, 64.121 lei pentru un număr de 75 de angajați ai ministerului care au solicitat decontarea taxelor pentru depunerea dosarului de viză pentru Statele Unite.
Surse din administrația centrală care au dorit să rămână anonime au precizat pentru Europa Liberă că instituțiile de stat au achitat contravaloarea taxei de viză cel puțin pentru câteva zeci de mii de angajați.
Numai în sistemul de apărare și ordine publică lucrează peste 200.000 de persoane și, din informațiile Europei Libere, cel puțin în anumite unități militare, au fost recomandări clare ca angajații să ceară vize turistice de SUA pentru ca astfel, numărul celor care primesc viză să crească, iar statistic, rata de refuz să scadă.
Pe lângă organizarea generală de la nivelul administrației publice menită să scadă rata de refuz, autoritățile române au realizat mulți alți pași obligatorii.
De exemplu, Ministerul Justiției a modificat Legea cetățeniei. De asemenea, a fost creat, și funcționează din vara lui 2023, Comitetul pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program.
Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice, mai ales schimbul de informații privind securitatea frontierelor, combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, precum și a migrației ilegale.
Potrivit legislației americane, o condiție cheie pentru ca o țară să fie desemnată parte a programului de scutire de vize este ca rata de refuz a vizelor de tip B acordate cetățenilor țării respective să fie sub 3% în timpul unui an fiscal american.
După încheierea anului fiscal (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) în Statele Unite, urmează un proces tehnic care începe în luna octombrie și care se întinde câteva luni.
În aceste timp, autoritățile din SUA vor evalua toate condițiile de intrare in programul Visa Waiver. La finalul lunii octombrie va avea loc o vizită la nivel de experți americani la București.
Bucureștiul a îndeplinit ultimul criteriu tehnic pentru a intra în Programul Visa Waiver
Conform evaluării Ambasadei României din SUA, Bucureștiul a îndeplinit ultimul criteriu tehnic pentru a intra în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru Statele Unite a scăzut sub 3 la sută.
După o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, ambasadoarea Statelor Unite la București a spus că „mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”.
Dacă decizia Departamentului de Securitate Internă al SUA va fi favorabilă, programul ar putea deveni operațional „cândva în 2025”, a subliniat Kathleen Kavalec.
„Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne mai târziu în această toamnă, pentru a revizui respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior. (...) Dacă toate condiţiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a mai declarat diplomatul american, potrivit Agerpres.
Kavalec a adăugat că datele referitoare la rata de refuz a vizelor sunt de obicei publicate nu mai târziu de ianuarie.
Întrebată care sunt acei paşi pe care România trebuie să-i facă, ea a precizat: „Există o serie de paşi referitori la securitate şi schimbul de informaţii şi am semnat câteva acorduri în acest sens, care vor trebui implementate”.
Katheleen Kavalec a subliniat că acest program este doar pentru vize turistice şi de afaceri, și că Visa Waiver nu se aplică vizelor de student sau altor tipuri de muncă.
Guvernul a anunțat că a implementat toate măsurile tehnice necesare invitării României în Programul Visa Waiver.
„Principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024.”
Ciolacu a mulțumit ambasadoarei SUA și celor implicați în procesul de diminuare a ratei de refuz și a spus că „Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor pașilor procedurali care mai trebuie efectuați în atingerea acestui obiectiv major”.
Potrivit Guvernului, România a realizat următoarele criterii tehnice de securitate:
1. Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei - MAI, împreună cu DHS, a stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).
2. Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global) - La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.
3. Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române - În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991. Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie.
4. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie - Legea nr. 174/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, adoptată în iunie 2024, a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.
5. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA - Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea, la București, a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți.
Ce oferă programul Visa Waiver
Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
În prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA prin programul Visa Waiver.
Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.
Astfel, prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.