Linkuri accesibilitate

Guvernul României a plătit vize SUA pentru angajați din instituții de stat. Rata de respingere ar fi scăzut sub 3%


România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor”, a anunțat joi ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. Este vorba, de fapt, doar despre vizele turistice și pentru afaceri. Două surse spun pentru Europa Liberă că rata de respingere ar fi scăzut sub 3%, un criteriu esențial pentru ca vizele să fie eliminate.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică - rata de respingere - înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris joi dimineață, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

După cum a aflat Europa Liberă, Guvernul României a decontat costul vizei pentru numeroși angajați în instituții de stat. Creșterea numărului de vize acordate a dus la scăderea ratei de respingere.

Rata de respingere reprezintă rata de refuz de acordare a vizelor de călătorie în SUA pentru cetățenii unei țări. Refuzul apare când solicitanții nu respectă condițiile impuse de Administrația SUA pentru a permite accesul pe teritoriul național.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Două surse apropiate procesului de eliminare a vizelor de turism și afaceri pentru români au declarat pentru Europa Liberă că rata de respingere ar fi coborât deja sub 3% în anul fiscal american care se încheie la 30 septembrie.

Este vorba despre anul fiscal 2024 care a început pe 1 octombrie 2023 și se încheie peste 18 zile.

Pașii birocratici

În postarea sa, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, menționa că „urmează un proces tehnic care debutează în octombrie și care se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităților americane și o vizită la nivel de experți pentru confirmarea rezultatelor pozitive pentru care s-a muncit foarte mult în ultimii aproape trei ani.”

O sursă diplomatică din România a declarat pentru Europa Liberă că, după mijlocul lunii octombrie, autoritățile române vor afla de la cele americane date exacte privind rata finală de respingere pentru anul fiscal 2024.

Apoi, după centralizarea tuturor datelor, experții americani vor analiza și toate modificările legislative pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a intra în programul Visa Waiver.

Urmează ca Departamentul Afacerilor Interne (Ministerul de Interne) din SUA să informeze Congresul american cu privire la pregătirea României.

Ultimul pas, preconizat a fi realizat anul viitor, va fi făcut de Administrația SUA, care va anunța dacă și de când vizele turistice și de afaceri pentru români vor fi sau nu eliminate.

Ambasadorul Andrei Muraru a adăugat că România își dorește „pe cât posibil, ca procedurile birocratice să fie încheiate de către partea americană până la finalul mandatului actualei administrații Biden, urmând ca intrarea efectivă în program să aibă loc anul viitor”.

Mandatul președintelui Joe Biden se încheie în luna ianuarie 2025.

Cum a reușit România să reducă rata de refuz în 2024

Rata de refuz de acordare de vize americane pentru români a fost de 12,61% în anul fiscal 2022, iar pentru anul fiscal 2023 a scăzut la sub 8%.

Pentru 2024, autoritățile române au aplicat o altă metodă: au plătit angajaților din sistemul de stat care au acceptat să ceară viză turistică de intrare în Statele Unite, inclusiv celor din sistemul de Apărare și ordine publică, contravaloarea taxei de viză.

Aceasta este de aproximativ 850 de lei.

Asta chiar dacă oamenii nu aveau de gând să plece în SUA.

Europa Liberă a întrebat ministerele Apărării, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe și alte instituții publice câtor angajați le-au plătit vizele.

Deocamdată, doar Ministerul Finanțelor a răspuns.

Instituția precizează că, până la 12 septembrie, a decontat taxa de viză pentru 99 de angajați: 13 au cerut reînnoirea vizei și 86 au aplicat pentru viză nouă de călătorie în SUA.

„Costul pentru decontarea taxelor de viză este de 84.249 lei”, explică Ministerul Finanțelor în răspunsul trimis Europei Libere.

Însă, până la 30 septembrie și alți angajați de la Finanțe sunt programați la interviuri pentru acordarea vizei în fața autorităților consulare americane din România.

Surse din administrația centrală care au dorit să rămână anonime au precizat pentru Europa Liberă că instituțiile de stat au achitat contravaloarea taxei de viză cel puțin pentru câteva zeci de mii de angajați.

Numai în sistemul de apărare și ordine publică lucrează peste 200.000 de persoane și, din informațiile Europei Libere, cel puțin în anumite unități militare, au fost recomandări clare ca angajații să ceară vize turistice de SUA pentru ca astfel, numărul celor care primesc viză să crească, iar statistic, rata de refuz să scadă.

Deși acești angajați pot avea și pașapoarte de serviciu, pentru că merg în misiuni, România a modificat legislația pentru a putea deconta vize puse pe pașapoarte turistice.

De ce s-a ales această soluție? Pentru că punerea vizei pe un pașaport turistic „nu este condiționată de participarea la o misiune sau de o invitație”, au spus pentru Europa Liberă surse din administrația centrală.

Aceleași surse au precizat pentru Europa Liberă că, în următoarele săptămâni, Guvernul va face o centralizare.

Pe lângă organizarea generală de la nivelul administrației publice menită să scadă rata de refuz, autoritățile române au realizat mulți alți pași obligatorii.

De exemplu, Ministerul Justiției a modificat Legea cetățeniei.

„Una dintre prevederile legii se referă la introducerea colectării de date biometrice în scopul sporirii integrității procesului de acordare a cetățeniei și este criteriu de aderare la programul Visa Waiver”, au explicat surse familiare procesului de includere a României în clubul statelor partenere ale SUA ai căror cetățeni pot călători fără viză.

De asemenea, a fost creat, și funcționează din vara lui 2023, Comitetul pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program.

Coordonator național pentru aderarea României la Visa Waiver este Valentin Vătăjelu, fost atașat de Afaceri Interne în Statele Unite ale Americii, timp de cinci ani, între 2018 și 2023.

Anterior, Vătăjelu a fost ofițer specialist în combaterea criminalității organizate transfrontaliere.

În toamna anului 2023, Valentin Vătăjelu a explicat la Europa Liberă că, pe lângă reducerea ratei de refuz, România trebuie să îndeplinească numeroase criterii tehnice pentru ca SUA să elimine vizele tip B pentru români.

Viza B1 este acordată pentru participarea la conferințe, convenții, programe profesionale sau de afaceri.

Viza B2 se referă la călătorii de natură recreativă - turism, vizite la prieteni sau tratament medical.

„Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice care sunt prevăzute într-un plan de acțiune trimis de partea americană”, spunea oficialul român.

„Îndeplinirea acestor criterii tehnice necesită un efort imens la nivel de guvern și de instituții, iar de la preluarea mandatului (mai 2023, n.red.) am avut cel puțin 20 de grupuri de lucru care urmăresc îndeplinirea criteriilor.”

„Acestea se referă în primul rând la schimbul de informații pentru combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere și vin la pachet cu semnarea de acorduri, legi de ratificare sau modificări legislative (…) întrucât ne-am asumat că îndeplinim aceste criterii tehnice până la sfârșitul anului fiscal 2024”, mai spunea Valentin Vătăjelu.

În paralel, Guvernul a realizat și campanii media de informare a potențialilor solicitanți de viză americană cărora le-a spus că dacă aplică pentru acces în SUA, pun „umărul la un eveniment istoric”.

„Accederea României în Programul Visa Waiver ar însemna că de acum înainte toate generațiile de români vor putea călători în SUA doar cu pașaportul”, scrie pe site-ul calificamromania.gov.ro.

Dar, dacă SUA vor permite românilor să călătorească pentru turism și/sau afaceri fără viză, șederea va fi valabilă pentru 90 de zile.

Important este și că vizele pentru alte tipuri de călătorii vor rămâne oricum în vigoare. În total, SUA acordă 18 tipuri de vize între care pentru călătorii, afaceri, pentru persoane cu abilități extraordinare, logodnicilor cetățenilor americani, de studii academice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG