Linkuri accesibilitate

Pintea acuză fapte penale în blocajul cardurilor de sănătate: „Raportul va fi depus la DNA”


ROMANIA - Sorina Pintea
ROMANIA - Sorina Pintea

Sorina Pintea a anunțat că birocrația excesivă din Casa Națională de Asigurări de Sănătate e de vină pentru că sistemul informatic al cardurilor de sănătate a fost lăsat fără mentenanță. Ministrul acuză fapte de natură penală și susține că raportul corpului de control va fi trimis procurorilor DNA.

„CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar pentru că Ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile şi, din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cu cei ai Siveco, firma care a implementat sistemul informatic al cardurilor de sănătate.

„Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală”, a mai spus Sorina Pintea.

Sistemul cardurilor de sănătate se află în blocaj de aproape o lună, medicii neputând să îl acceseze, lucru care provoacă dificultăți și întârzieri în relația cu pacienții.

Pintea a anunțat că luni va fi demarată o procedură de achiziție de urgență, pentru servicii de mentenanță a acestui sistem informatic, care până acum nu au fost achiziționate de CNAS.

„Se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată. Menţionez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută, în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziţie pentru contractul de mentenanţă nu este finalizată. Nu poţi lăsa sistemele de bază informatice cele mai complexe din România fără mentenanţă. Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcţionează, dar eu cred că aceasta nu este o soluţie”, a mai spus Pintea, conform Mediafax.

„De ani de zile CNAS şi spun Casa deşi ştiu foarte clar care sunt direcţiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcţia legală şi normală, uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului şi îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care nişte proceduri care puteau fi finalizate chiar cu toate contestaţiile din lume au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă, sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea acestui sistem”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG