Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia pregătește un nou asalt militar asupra Ucrainei, similar celui din 2014. Kremlinul a negat intenția de agresiune militară.
Problema constă în faptul că Uniunea Europeană este dependentă de gazul rusesc, aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaz venind din est. Eventualele sancțiuni SUA la adresa Rusiei în cazul unui atac în Ucraina ar putea perturba această aprovizionare zilnică.
Efectul ar fi o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului. În ultima perioadă, creșterea facturilor la energie pentru consumatori, dar și pentru companii, a devenit un fenomen îngrijorător. Din cauza acestor majorări, au început să apară proteste în unele țări.
Oficialii Departamentului de Stat au abordat companiile pentru a discuta de unde ar putea asigura provizii suplimentare în caz de necesitate, au precizat sursele citate pentru Reuters. Răspunsul companiilor a fost că rezervele globale de gaze sunt limitate și că există puține gaze disponibile pentru a înlocui volumul mare care vine din Rusia, au subliniat sursele din industrie.
Discuțiile Departamentului de Stat cu companiile din domeniul energiei au fost conduse de Amos Hochstein, consilier pentru securitate energetică, potrivit Reuters. Hochstein este cunoscut pentru poziționările sale critice la adresa Rusiei. El a avertizat de mai multe ori că Europa nu ar trebui să se afle în situația de a nu avea gaze în cazul unor ierni grele și că livrările din Rusia au scăzut.
Reprezentanții companiilor au precizat că Departamentul de Stat nu le-a cerut să mărească producția, ci doar s-au discutat o serie de situații neprevăzute și cum ar trebui să reacționeze aliații.
Royal Dutch Shell, Conoco Phillips și Exxon au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebate dacă au fost contacte de Departamentul de Stat. Chevron Corp, Total, Equinor și Qatar Energy nu au răspuns solicitării de a comenta situația.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate nu a comentat discuțiile americane cu companiile energetice, dar a confirmat că planificarea de urgență este în curs.
Moscova a alarmat Occidentul după masarea de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni.
Președintele Biden l-a avertizat pe Vladimir Putin că o agresiune a Rusiei asupra Ucrainei ar atrage sancțiuni fără precedent și o prezență sporită a SUA în Europa. Rusia a replicat că are libertatea de a-și muta trupele pe propriul teritoriu după cum dorește și că nu intenționează să atace Ucraina.
SUA au promis că vor ajuta statele din Europa dacă va exista o penurie în domeniul energetic din cauza conflictelor sau sancțiunilor.
Sursele din industria energetică, citate de Reuters, susțin că Amos Hochstein discută cu marile companii producătoare de gaz, dar și cu țări precum Qatar pentru a vedea cum pot ajuta Statele Unite.
Experții se așteaptă ca în acest să crească exporturile de gaz natural din SUA pentru a deveni cel mai important furnizor din lume.