După ce și angajații unității medicale de psihiatrie au sesizat procurorii de la Anticorupție, astăzi procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au mai primit o plângere penală legată de subiectul investigat de Europa Liberă, prin care expuneam sacoșele cu cârnați de Pleșcoi trimise de conducerea spitalului în schimbul unei evaluări pozitive, după cum afirmă un avertizor de integritate din spital și rezultă din filmările Europa Liberă.
Procurorii anticorupție trebuie să verifice ce era în pungile care au intrat în Ministerul Sănătății și să documenteze „traseul șpăgii”, a anunțat deputatul USR Emanuel Ungureanu, miercuri, la ieșirea de la DNA.
Acesta a depus la sediul Parchetului Anticorupție o plângere penală în legătură cu imaginile publicate de Europa Liberă, în care angajați ai Spitalului de Psihiatrie Săpoca intră cu mai multe pungi în sediul Ministerului Sănătății.
„Știți povestea pungilor cu șpăgi. Nu știm dacă erau doar cârnați în acele pungi care au plecat de la Spitalul Săpoca din Buzău cu funcționari din acel spital, cu angajați, cu șofer, cu mașina instituției către Ministerul Sănătății, unde domnul Rafila nu era în acea zi pentru că se afla într-o excursie de lux în Elveția, dar se aflau alți funcționari care așteptau acele pungi cu bunătăți, poate și cu plicuri cu bani”, a acuzat acesta.
Reamintim că Europa Liberă a primit informații și imagini din partea unui avertizor de integritate în ziua de 23 mai, atunci când eram informați că mai multe sacoșe în care se aflau cârnați de Pleșcoi erau cadouri de la conducerea Spitalului Săpoca pentru unii funcționari din minister.
Ulterior, aceleași surse susțin că șefii spitalului s-au lăudat că au primit 10 la evaluarea ministerului.
„Ce s-a întâmplat cu acele pungi, unde au ajuns șpăgile, nu este clar. Ne vom clarifica după ce procurorii își vor face treaba. Și procurorii, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să se fi autosesizat până astăzi, mai ales că avertizoarea de integritate mi-a mărturisit că a trimis detalii cu numărul mașinii Spitalului Săpoca ce a venit cu șpăgile către Ministerul Sănătății. Deci, procurorii primiseră un mail în acest sens”, a mai declarat Ungureanu la ieșirea de la DNA.
După apariția imaginilor publice, ministrul Sănătății a precizat că nu era în țară în momentul în care angajații spitalului intrau cu sacoșe în minister și nu are informații despre ce se afla în ele.
Operațiunea „Cârnații de Pleșcoi” a avut loc pe 23 mai, în ziua în care conducerea Spitalului Săpoca trebuia să prezinte Ministerului Sănătății o nouă organigramă, dar și documente privind evaluarea activității managerului Gabriela Piriu. Șefa a fost acuzată de sindicatele din spital de ilegalități și abuzuri, acuzații transformate și în plângeri făcute la DNA. Pe 29 mai, același avertizor de integritate a spus că directoarea Gabriela Piriu s-a lăudat colegilor că a primit 10 la evaluarea de la Ministerul Sănătății.
De altfel, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat verificări privind acuzațiile din acest caz.
”Toată această poveste legată de cârnații de Pleșcoi care ar fi intrat în Ministerul Sănătății trebuie investigată și o vom face. Discutăm de o afirmație a cuiva, ea trebuie probată, și dacă este probată bineînțeles că avem mecanismele să o sancționăm sau să o raportăm instituțiilor competente. Eu nu am în momentul de față nici un element legat de așa ceva, eu eram plecat din țară când s-a întâmplat. Am văzut la televizor imagini, erau niște pungi introduse de cineva, conținutul pungilor îmi este necunoscut”, a declarat, la Digi 24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Marți, 6 iunie, conducerea Spitalului Săpoca ne-a trimis un punct de vedere la informațiile publicate de Europa Liberă. Nu am primit niciun răspuns din cele solicitate, ci doar critica potrivit căreia am primit informații eronate și am relatat „tendențios”.
„În referire la solicitarea dumneavoastră, va comunicăm următoarele. Situația sesizată de dumneavoastră este una de natură tendențioasă care poate deteriora imaginea publica a spitalului nostru, generând neîncredere la nivelul opiniei publice.
Considerăm că se datorează unui schimb de informații incorecte, lipsite de imparțialitate, nedorindu-se altceva decât utilizarea mass-media ca instrumentul unor persoane cu un scop bine definit în timp, persoane care, sub masca iluzorie a avertizorului de integritate nu fac altceva decât să își consolideze anumite poziții care le sunt puse în pericol de schimbări de natură organizatorică ce au loc la nivelul instituției! Informațiile prezentate sunt total incorecte, iar cronologia și veridicitatea acestora nu sunt nicidecum cele ce v-au fost sesizate!”
Dacă vom primi și răspunsurile punctuale care să explice concret de ce au fost introduse aceste pungi în minister, vom reveni numaidecât cu actualizări privind subiectul.