Apărută din dorința lui Liviu Dragnea, Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice și în activitate unor lideri ai acestor partide nu mai face nimic de peste 6 luni. În acest an, nu a avut nici măcar o ședință de lucru.
Cu toate acestea, cei din PSD nu vor să renunțe la ea, dimpotrivă au stabilit termenul până la care să dea un raport. Au prelungit activitatea Comisiei până la 1 iunie, în pofida inactivității acesteia.
„Sunt șanse foarte mari să destructurăm acest sistem paralel. Nu Iohannis conduce statul paralel. El e o păpușă, un beneficiar. Se pare că Pahonțu este” sau „atâta timp cât Pahonțu e la SPP, eu nu am încredere în serviciu”, sunt doar două enunțuri făcute de Liviu Dragnea la adresa șefului SPP, pe care l-a catalogat în mai multe rânduri drept un „personaj veninos”.
Planul PSD este să apară un raport care să pună în discuție menținerea lui Lucian Pahonțu în fruntea SPP. Liviu Dragnea a declarat că și-ar dori ca, în viitor, și șeful acestui serviciu să fie votat de Parlament și să nu fie numit direct de președinte.
Înființată anul trecut, Comisia specială privind SPP nu a reușit până acum să îl audieze pe directorul Lucian Pahonțu. Surse din conducerea comisiei au declarat pentru Europa Liberă că acest lucru s-ar putea realiza în partea a doua a lunii mai.
Președintele Comisiei, Daniel Butunoi (PSD), a declarat pentru Europa Liberă că în acest an SPP a fost ocupat cu venirea Papei, cu Summit-ul de la Sibiu, dar și cu președinția Consiliului Uniunii Europene. De aceea, termenul până la care să funcționeze Comisia a fost prelungit cu două luni.
„Până la 1 iunie vom finaliza un raport. Sperăm să ajungem la o concluzie dacă SPP a fost implicat în activatea unor partide. Am studiat mai mult documente și am început să schițăm un proiect”, a declarat pentru Europa Liberă senatorul Butunoi.
Admite că ședințele au lipsit în acest an.
„Nu am ținut nici o ședință în acest an pentru că au fost foarte multe documente de studiat și nu am făcut nici o ședință de plen a comisiei”, a adăugat președintele Comisiei.
Membru al Comisiei de anchetă, senatorul PSD Pavel Marian a afirmat pentru Europa Liberă că nu a fost în acest an la ședințele comisiei, ci a trimis mereu înlocuitori.
Deputat USR: Este moftul președintelui PSD
Deputatul Bogdan Rodeanu (USR) susține că nici în acest moment nu se știe ce se dorește de la această comisie.
„Anul acesta nu au avut loc ședințe ale Comisiei, au fost vreo două tentative care s-au anulat după aceea. Termenul a fost prelungit cu 60 de zile. Această atitudine continuă exact subiectul inițial: nu se știe ce anchetăm, nu se știe cum anchetăm nu se știe ce se dorește de la această, o comisie plecată de la moftul președintelui PSD”, a spus pentru Europa Liberă deputatul USR.
Pahonțu, invitatul din mai
Cei din Opoziție se așteaptă ca în luna mai să fie invitat la Comisie și generalul Pahonțu.
“M-aș bucura să îl avem invitat în cadrul Comisiei pe domnul Pahonțu”, este poziția deputatului Rodeanu.
Vicepreședintele Comisiei de anchetă, liberalul Victor Paul Dobre, a precizat pentru Europa Liberă că este „puțin probabil” să existe un raport până nu este chemat directorul SPP la Comisie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat anul trecut că SPP este un corp de profesioniști, care fac o muncă foarte “bună și grea”. El a catalogat comisia de anchetă drept “o aflare în treabă politicianistă”.
Legea prevede că președintele țării numește șeful SPP la propunerea CSAT. Parlamentul nu are nici un rol în desemnarea directorului Serviciului de Protecție și Pază, dar acest lucru s-ar putea modifica în viitor.