Linkuri accesibilitate

Explainer | Cum îți recuperezi banii dacă ai RCA la Euroins, care expiră pe 7 decembrie


Falimentul Euroins este al treilea în ultimii opt ani de pe piața asigurărilor din România.
Falimentul Euroins este al treilea în ultimii opt ani de pe piața asigurărilor din România.

Sute de mii de polițe RCA cumpărate de la compania Euroins expiră săptămâna aceasta. Dacă te numeri printre șoferii care au o astfel de asigurare auto obligatorie, începând din 8 decembrie trebuie să ai una nouă. De asemenea, îți poți recupera o parte din bani.

Asigurările auto obligatorii de la Euroins mai sunt valabile doar până în data de 7 decembrie inclusiv, după ce compania bulgară a intrat în faliment în luna iunie a acestui an.

Din totalul de 2,7 milioane de polițe RCA (răspundere civilă auto) încheiate la Euroins, peste 841.000 mai erau valabile la finalul lunii noiembrie, potrivit unui răspuns furnizat de lichidatorul judiciar pentru Hotnews.

Acum, acești șoferi trebuie să încheie o nouă asigurare auto obligatorie.

Recomandarea autorităților din domeniu este încheierea din timp a noilor polițe RCA, pentru ca șoferii să nu rămână fără asigurare în caz că au nevoie cât durează activarea celei noi.

De asemenea, alte câteva mii de asigurări de credite şi garanţii din clasa 15 încheiate la Euroins urmează să expire în 5 februarie anul viitor.

Am asigurare auto valabilă la Euroins. Cum recuperez banii?

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) le transmite șoferilor care se află în această situație că își pot recupera banii pe perioada de asigurare care va rămâne neacoperită începând din 8 decembrie.

Cererea pentru restituirea diferenței de bani poate fi depusă online pe pagina dedicată: portal.fgaromania.ro, după care va fi emis automat numărul de înregistrare al cererii.

Cu acest număr, fiecare utilizator va putea verifica pe site-ul FGA stadiul de soluționare al cererii de plată, însă perioada de restituire nu va fi una scurtă.

Timpul de completare a cererii este de 30 de minute, iar cel care o completează trebuie să aibă la îndemână toate informațiile cerute, precum datele din cartea de identitate ori cele din contractul încheiat cu Euroins sau contul bancar în care vor fi restituiți banii.

FGA atrage atenția că cererile vor fi soluționate în ordinea primirii acestora și că nu există posibilitatea de a le urgenta sau de a le prioritiza.

Instituția menționează că, pentru polițele de asigurare care au expirat înainte de 7 decembrie, nu mai este necesar un demers suplimentar.

Pe de altă parte, oficialii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au dat un exemplu de sumă ce poate fi recuperată: pentru o poliță RCA cumpărată pe un an înainte de retragerea autorizației, adică la jumătatea lunii martie, perioada rămasă neacoperită este de trei luni.

Pentru o asigurare care a costat 1.000 de lei, de exemplu, șoferul își va recupera un sfert, adică 250 de lei. Suma de bani va scădea proporțional cu perioada rămasă.

În plus, Fondul de Garantare a Asiguraților mai precizează că, tot până pe data de 7 decembrie, va primi dosarele de daună în caz de accident. Cererile în acest caz pot fi depuse din secțiunea formular daune.

Falimentul Euroins

Compania de asigurări Euroins, parte din grupul bulgar Eurohold, avea o cotă de piață de 27% în cazul polițelor RCA, înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să-i retragă autorizația de funcționare, în luna martie a acestui an.

ASF a susținut în primăvara acestui an că retragerea autorizației a fost cauzată de nerespectarea regulamentelor din domeniu, nu din cauza problemelor economice. De altfel, Euroins a susținut că nu avea probleme de solvabilitate.

Firma avea cea mai mare cotă din piața asigurărilor auto obligatorii. Principalii competitori la momentul respectiv erau Groupama (21,5%) și Allianz Țiriac (18,4%).

Lichidatorul judiciar CITR a estimat că falimentul Euroins ar putea costa până la 5 miliarde de lei (1 miliard de euro).

Euroins este a doua mare companie de asigurări care intră în faliment în mai puțin de doi ani. City Insurance a intrat în insolvenţă în 2021, iar falimentul a fost declarat anul trecut.

Însă, acesta este al treilea faliment din ultimii opt ani din piața asigurărilor, după precedentul Astra Asigurări.

Firma Euroins a fost înființată în anul 1994, sub denumirea de Asitrans, iar în 2007 a fost cumpărată de grupul Eurohold.

În 2013, ASF a decis să interzisă temporar vânzarea de asigurări RCA și a propus un plan de măsuri, pentru ca în octombrie 2015 să fie deschisă procedura de redresare financiară, care s-a încheiat în martie 2017.

În 2020, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost pentru câteva luni administrator temporar până când compania a numit un nou consiliu de administrație.

Problemele au continuat, iar ASF a retras autorizaţia de funcţionare în luna martie a acestui an, după doi ani de controale, sancțiuni și amenzi pe care le-a aplicat Euroins, iar FGA a preluat din nou administrarea societății.

Eurohold Bulgaria a transmis la acea vreme că preluarea Euroins de către Fondul de Garantare a fost una „ostilă” și a acuzat „acțiuni ilegale ale autorității române de supraveghere financiară”.

Tribunalul București a declarat falimentul Euroins în luna iunie.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG