Polițiștii au intervenit la apartamentul din Alba-Iulia în care un bărbat și băiatul său de doar un an au fost găsiți spânzurați, după aproximativ trei ore de când au fost sesizați de către mama copilului, îngrijorată de mesajele primite de la fostul său partener.
Polițiștii au invocat faptul că au spart ușa apartamentului abia după câteva ore întrucât nu au primit acceptul proprietarului locuinței unde locuia tatăl copilului.
Aceștia ar fi avut însă acoperire legală, potrivit Legii 192 din 2019; situația nu ar fi părut însă însă să degenereze, au transmis reprezentanții Poliției.
Desfășurarea evenimentelor
Mama copilului a sunat la 112 în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 1:00. Era îngrijorată pentru micuțul de un an, care se afla cu tatăl său, în vârstă de 27 de ani. Cei doi foști parteneri locuiau despărțiți de câteva luni.
Femeia a apelat 112 după mai multe mesaje trimise de tatăl copilului.
Polițiștii au intervenit efectiv în apartament, unde bărbatul locuia în chirie, abia după trei ore, prin spargerea ușii.
Anterior, au evitat să facă acest lucru, după ce au contactat proprietarul apartamentului, iar acesta nu și-ar fi dat acordul pentru spargerea locuinței, urmând să se deplaseze el, din Turda, în Alba-Iulia.
Ușa locuinței era închisă pe interior, iar polițiștii au spart ușa, descoperirea fiind terifiantă: tânărul de 27 de ani și copilul acestuia au fost găsiți morți, spânzurați.
Cum motivează Poliția intervenția după trei ore
De ce a durat trei ore până ca polițiștii să intre forțat în apartament? Este întrebarea care a intrigat opinia publică după producerea tragediei.
Distanța între momentul apelului și momentul intervenției a intrigat opinia publică și amintește de tragedia din Caracal din 2019, unde a durat aproape 20 de ore până când polițiștii să ajungă la locul de unde tânăra Alexandra, de 15 ani, sunase de 3 ori pentru a cere intervenția Poliției, transmițând că a fost răpită și violată.
Polițiștii au transmis că după apelul femeii la 112 „s-au făcut verificări pentru a se stabili în primul rând la ce adresă se află bărbatul” și că „nu s-a conturat o stare de pericol”, scrie Hotnews.ro.
Mai exact, aceștia ar fi contactat telefonic bărbatul, iar acesta ar fi comunicat calm, menționând că totul este în regulă, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Alba.
A închis însă brusc și nu a mai răspuns la telefon. Polițiștii s-au deplasat atât la domiciliul său cât și la locul unde locuia în chirie, iar dinăuntru nu s-ar fi auzit zgomot.
„Iniţial, bărbatul a răspuns la telefon şi a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-şi disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon şi nici la uşa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie”, au transmis reprezentanții IPJ Alba, într-un comunicat citat de Libertatea.ro.
A fost contactat proprietarul apartamentul unde bărbatul de 27 ani stătea în chirie, care s-a deplasat din Turda la Alba-Iulia.
„A venit, s-a încercat deschiderea ușii, dar era blocată pe interior și în cele din urmă a fost spartă ușa, în jurul orei 5.00, dar trebuie ținut cont de faptul că s-a schimbat ora, deci în jurul orei 4.00, de fapt”, a spus purtătoarea de cuvânt a poliției, Luminița Prodan.
În cele din urmă, polițiștii au decis să spargă ușa, unde au descoperit scena terifiantă.
Contra-exemplul pentru intervenția „întârziată”
Argumentul că polițiștii nu au putut intra forțat de la bun început în apartament întrucât nu aveau acordul proprietarului nu ar sta în picioare, a declarat avocata Elenina Nicuț, citată de Adevărul.
Legea 192 din 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice menționează la punctul 13 situațiile în care polițiștii pot pătrunde, „în orice mod”, într-o locuință, fără consimțământul persoanei fizice sau juridice.
Între astfel de situații se află cea de „a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol”.
De asemenea, este permisă intrarea polițistului inclusiv prin folosirea forței, „în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu”.
De altfel, publicația Alba24 a relatat un caz petrecut tot în Alba-Iulia, în 2021, în care un polițist și un jandarm au intrat forțat într-o locuință, după ce au fost sesizați că un bărbat și-ar putea lua viața, reușind să preîntâmpine tragedia.
Mesaje pe social media înainte de tragedie
Potrivit Adevărul, bărbatul ar fi postat pe o rețea de socializare, cu puțin timp înainte de tragedie, mai multe mesaje prin care deplângea faptul că băiatul său e în grija fostei partenere și a noului ei partener.
„Experienţa în familie a fost cel mai plăcut sentiment trăit vreodată, până când mi s-a furat posibilitatea să văd băiatul cum creşte şi se dezvoltă...”, a scris acesta.
Polițiștii au deschis un dosar in rem și investighează acum „pista” crimei care ar fi fost comisă de bărbat, urmată de cea a sinuciderii. Dacă suspiciunile se confirmă, dosarul va fi clasat.