Linkuri accesibilitate

Cehia trimite militari în Polonia pentru protecția graniței cu Belarus


Soldați polonezi patrulează la frontiera cu Belarus, pe râul Bug, din estul Poloniei, în 7 decembrie 2021.

Guvernul de la Praga a aprobat trimiterea a până la 150 de militari în Polonia pentru a ajuta la oprirea migranților care încearcă să intre în Uniunea Europeană prin Belarus. Polonia acuză Minsk-ul că a orchestrat și că susține în continuare criza de la graniță.

Potrivit ministrului Apărării Lubomir Metnar, planul, care urmează să fie aprobat și de Parlament, prevede că militarii cehi ar urma să stea în Polonia timp de 180 de zile. Ei se for alătura forțelor trimise în ajutor și de alți membri ai NATO, precum Estonia și Marea Britanie.

Alături de Polonia, Slovacia și Ungaria, Republica Cehă face parte din Grupul de la Vișegrad, care a exprimat o poziție fermă împotriva migrației.

Uniunea Europeană spune că Belarus se folosește de migranți pentru a declanșa și menține o adevărată criză politică și umanitară la granița cu Polonia, Letonia și Lituania, state membre ale Uniunii Europene și NATO.

Liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenko ar răspunde astfel sancțiunilor aplicate împotriva regimului său în urma reprimării brutale a protestelor civice și a opoziției.

La mijlocul lunii noiembrie, sute de migranți încercau să forțeze granița Poloniei și să ajungă în Uniunea Europeană prin Belarus. Unii dintre ei au fost returnați în țările de origine iar presiunea asupra graniței UE s-a diminuat în ultimele zile. Există însă în continuare încercări de trecere ilegală a frontierei.
La mijlocul lunii noiembrie, sute de migranți încercau să forțeze granița Poloniei și să ajungă în Uniunea Europeană prin Belarus. Unii dintre ei au fost returnați în țările de origine iar presiunea asupra graniței UE s-a diminuat în ultimele zile. Există însă în continuare încercări de trecere ilegală a frontierei.

Minskul neagă acuzațiile că a creat criza pentru a destabiliza Uniunea Europeană, dar, de săptămâni întregi, mii de migranți sunt îndrumați către graniță. În timpul tensiunilor recente de la graniță, migranți au povestit nu doar că forțele din Belarus i-au ajutat să ajungă la graniță, dar le-au și furnizat materiale folosite pentru a forța gradul de sârmă ghimpată de la frontieră.

Numărul încercărilor de trecere ilegală în Polonia a scăzut în ultimele zile. Polițiștii de frontieră ai țării raportând doar 51 de astfel de încercări pe 7 decembrie, foarte puțin în comparație cu se se întâmpla la jumătatea lunii noiembrie, când câteva sute de oameni au încercat să treacă granița într-o singură zi.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a impus cea de-a cincea serie de sancțiuni la adresa regimului din Belarus. Acestea au vizat persoane și entități considerate „responsabile” pentru „atacul hibrid” la adresa UE.

Lituania a fost prima țară UE care a acuzat, încă, din iunie, Belarus, că pune la cale un război hibrid în care folosește migranții din Irak, Afganistan sau Siria. Ulterior, Polonia a acuzat Kremlinul că s-ar afla în spatele acestei crize. Țările europene de la granița cu Belarus plănuiesc construirea de ziduri pentru a limita posibilitățile de acces ale migranților

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG