Linkuri accesibilitate

Polonia | Migranții riscă să fie expulzați imediat în temeiul unei noi legi votate în Parlament


Forțele de securitate poloneze blochează migranții la granița cu Belarus în Usnarz Gorny, 1 septembrie 2021.
Forțele de securitate poloneze blochează migranții la granița cu Belarus în Usnarz Gorny, 1 septembrie 2021.

Parlamentul polonez a aprobat, joi, un amendament la legea privind cetăţenii străini, care permite polițiștilor de frontieră să expulzeze imediat migranții care trec ilegal frontiera. Legea mai permite refuzarea unei cereri de azil fără nicio analiză sau explicație, potrivit BBC.

Parlamentul a dat, de asemenea, undă verde proiectului guvernului de a construi un zid pentru împiedicarea migranţilor să treacă graniţa, proiect estimat la 353 de milioane de euro. Noul amendament introdus în lege trebuie acum semnat de președintele polonez Andrzej Duda, un aliat al guvernului.

Organizațiile pentru drepturile omului acuză Polonia că dorește să legalizeze expulzarea migranților. Polonia și Uniunea Europeană l-au acuzat pe președintele autoritar din Belarus, Alexandr Lukașenko, că a facilitat un aflux de mii de migranți spre Letonia, Lituania și Polonia.

Uniunea Europeană spune că astfel Lukașenko încearcă să destabilizeze statele membre învecinate ca o formă de represalii împotriva sancțiunilor impuse regimului său.

Potrivit noului amendament, un cetăţean străin arestat la frontiera UE imediat după ce a trecut ilegal va fi obligat să părăsească teritoriul polonez şi i se va interzice temporar intrarea în Polonia şi în spaţiul Schengen pentru o perioadă de „şase luni până la trei ani”.

Autorităţile poloneze şi-au rezervat dreptul „de a lăsa fără examinare” o cerere de protecţie internaţională depusă de un cetăţean străin arestat imediat după trecerea ilegală a frontierei (…) dacă acesta nu a sosit direct dintr-un teritoriu în care viaţa şi libertatea îi sunt ameninţate”.

Conform dreptului internațional, oricui dorește protecție internațională trebuie să i se ofere acces la procesul de azil, chiar dacă a trecut o frontieră ilegal.

Deși este interzisă trimiterea oamenilor înapoi în țara în care viața sau bunăstarea lor ar putea fi în pericol, organizațiile pentru drepturile omului au acuzat Polonia că îi respinge pe migranți de luni de zile.

Cel puțin șase migranți au fost găsiți morți lângă graniță, iar temperaturile scad acum sub limita de îngheț peste noapte. Din august, au existat mai mult de 16.000 de încercări de a traversa ilegal granița dinspre Belarus, comparativ cu doar 120 tot anul trecut, a declarat agenția de frontieră din Polonia.

Statele membre ale UE, Lituania și Letonia, au înregistrat, de asemenea, creșteri masive ale migranților din țările din Orientul Mijlociu și din Asia care încearcă să intre ilegal din Belarus de la începutul verii.

Polonia se află în centrul unor mari controverse în ultima perioadă, iar relațiile cu Uniunea Europeană sunt conflictuale. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională din Polonia a decis că unele articole din tratatele Uniunii Europene sunt incompatibile cu legea fundamentală națională.

„Eforturile Curții de Justiție a Uniunii Europene de a interveni în sistemul polonez de justiție încalcă principiul statului de drept, al primatului Constituției poloneze, precum și principiul păstrării suveranității în procesul de integrare europeană”, a stabilit, joi, Curtea Constituțională (Tribunalul Constituțional) din Polonia, în cea mai recentă evoluție a conflictului legal dintre UE și Varșovia.

„Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii”, a răspuns Comisia Europeană într-o declarație de presă.

Comisia Europeană și-a exprimat „îngrijorarea serioasă” cu privire la decizie.

Vineri, săptămâna trecută, miniștrii de externe francezi și germani au avertizat Polonia, spunând că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă și necondiționată la valori și reguli comune" și că acesta nu este „doar un angajament moral. Este, de asemenea, un angajament legal".

Decizia Curții Constituționale a alimentat temerile că Polonia se îndreaptă spre un „Polexit”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, a declarat însă marți, la Budapesta, că Polonia nu vrea să părăsească Uniunea Europeană, acuzându-i pe politicienii de opoziţie că răspândesc ceea ce el numeşte a fi minciuni despre un posibil „Polexit”, potrivit Reuters.

XS
SM
MD
LG