Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Salarii de mii de euro din bani publici la Pro România. Victor Ponta s-a angajat consilier juridic


Fostul premier nu a mai prins un loc în Parlament după alegerile din 2020, dar s-a angajat la Pro România, partid pe care îl conduce. Imagine generică cu Victor Ponta.
Fostul premier nu a mai prins un loc în Parlament după alegerile din 2020, dar s-a angajat la Pro România, partid pe care îl conduce. Imagine generică cu Victor Ponta.

Victor Ponta s-a angajat la propriul partid în poziția de consilier juridic. Câștigă lunar câteva mii de euro din banii publici primiți ca subvenție. Președintele Pro România și-a răsplătit cu salarii de mii de euro foști și actuali colaboratori, printre care și Geanina Pușcașu.

Modul în care partidele folosesc banii primiți din subvenția încasată de la bugetul de stat rămâne în continuare lipsit de transparență. Informațiile ajung cu întârziere în spațiul public, iar partidele nu răspund solicitărilor formulate în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informațiile de interes public.

În spatele lipsei de transparență, liderii politici utilizează banii publici cum doresc. Controlul Autorității Electorale Permanente nu sancționează un astfel de comportament în privința finanțelor partidului.

În acest context, premierul Cîțu a decis să mențină și în acest an, care nu este unul electoral, subvenția partidelor politice la peste 250 de milioane de lei. Aproape 90 de milioane de lei au fost acordați la rectificarea bugetară adoptată de Guvern, contrar promisiunilor făcute de premierul Cîțu.

Europa Liberă a consultat un document al Autorității Electorale Permanente din care reiese că Victor Ponta, președintele Pro România, s-a angajat la propriul partid în calitate de consilier juridic. Salariul brut pe care îl primește în această calitate este de peste 25.000 de lei lunar (5.000 de euro). Victor Ponta apare că lucrează opt ore în fiecare zi pentru salariul net de 15.000 de lei.

Pe lista angajaților Pro România se regăsește și Geanina Pușcașu, fosta consilieră a premierului Ponta. Ea este încadrată drept consultant în management, iar salariul lunar brut este 21.000 de lei (peste 4.000 de euro). Geanina Pușcașu s-a remarcat și în timpul campaniei de la europarlamentare din 2019, când a împrumutat partidul cu 1,5 milioane de lei (300.000 de euro). Potrivit declarațiilor, ea s-a împrumutat pentru suma dată Pro România. AEP a restituit suma cheltuită de partid la europarlamentare, deoarece formațiunea a depășit pragul de 3%.

Geanina Pușcașu a fost implicată alături de Victor Ponta în Asociația Black Sea Regional Cooperation Projects 2020, un ONG care avea ca adresă locuința Geaninei Pușcașu. Victor Ponta și Geanina Pușcașu au înființat în acest an o firmă care are ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management. Potrivit jurnalul.ro, Victor Ponta este unic asociat, iar Geanina Pușcașu este administrator unic al SC VP Projects Adviser SRL.

Cel mai mare salariu din banii publici îl încasează secretarul general al Pro România, Alin Văcaru. Potrivit documentului consultat de Europa Liberă, secretarul general primește un salariu brut lunar de peste 45.000 de lei (9.000 de euro). Un salariu de peste 44.000 de lei este trecut și în dreptul lui Adrian Botilcă, informatician la Pro România. Văcaru nu a putut fi contactat pentru a-și exprima un punct de vedere.

Sabina Chiaburu apare cu un salariu brut de peste 27.000 de lei, fiind consilier organizație politică, iar economistul partidului, Alin Constantin, are 21.000 de lei salariul brut. Șoferul partidului are un salariu brut lunar de peste 6.800 de lei.

Pro România nu a intrat în Parlament anul trecut, astfel că subvenția s-a diminuat. Partidul încasează bani publici datorită aleșilor locali, peste 1,4 milioane de lei în acest an.

Europa Liberă a dezvăluit cum Pro România a achiziționat în acest an o mașină Tesla în valoare de peste 133.000 de euro. De asemenea, după campania de anul trecut, există un proces cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru aproape un milion de euro. Într-un proces civil, Amma Print solicită Pro România să-i plătească 8 milioane de lei după ce ar fi livrat 40.000 de geci în campanie. Trezorierul partidului a recunoscut pentru Europa Liberă că gecile au fost primite fără contract și factură.

Conform ultimei situații prezentate pe site-ul AEP, conturile Pro România sunt blocate, în luna iulie neefectuându-se nici o tranzacție din cont, cu excepția plății salariilor.

Surse din Autoritatea Electorală Permanentă au declarat pentru Europa Liberă că există o poprire pe conturile Pro România, de aceea, în luna iulie, apar doar cheltuielile legate de salarizare.

Salariu pentru președintele UDMR

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a decis ca președintele partidului să primească un salariu lunar. Potrivit declarației de avere, Kelemen Hunor a avut venituri salariale de la UDMR în valoare de 147.778 de lei. Și soția sa este angajata Uniunii, iar în dreptul său apare suma de 86.090 de lei pentru anul trecut.

Președinții PNL, USR PLUS, PSD și AUR nu încasează bani de la partid sub formă de salariu.

Care sunt bugetele de salarii ale partidelor în 2021

Partidele comunică lunar Autorității Electorale Permanente bugetul pentru salarii, fără a preciza nominal cine încasează sumele respective. Singurul partid care are toate cheltuielile trecute transparent pe site este USR PLUS, iar Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid care nu folosește banii primiți din subvenție pentru a-și plăti angajații. La USR PLUS, fondul de salarii a fost separat până la fuziune între USR și PLUS.

PSD

  • Ianuarie – 519.190 lei
  • Februarie – 535.290 lei
  • Martie – 523.891 lei
  • Aprilie – 573.696 lei
  • Mai – 542.980 lei
  • Iunie – 559.153 lei
  • Iulie – 544.416 lei

PNL

  • Ianuarie - 174.956 lei
  • Februarie – 167.892 lei
  • Martie – 175.349 lei
  • Aprilie – 188.446 lei
  • Mai – 174.725 lei
  • Iunie – 174.832 lei
  • Iulie – 167.899 lei

USR

  • Ianuarie – 401.978 lei
  • Februarie – 399.763 lei
  • Martie – 410.002 lei
  • Aprilie – 436.327 lei
  • Mai – 644.888 lei (fuziunea cu PLUS)
  • Iunie – 628.476 lei
  • Iulie – 620.085 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG