Linkuri accesibilitate

Ponta : „Nu susținem guvernul, vrem anticipate”. Orban: ”Până la urmă ne înțelegem”


Victor Ponta
Victor Ponta

Liderul Pro România, Victor Ponta, a precizat, joi, după discuțiile cu premierul desemnat Ludovic Orban, că „discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul”, precizând că le-a cerut liberalilor să prezinte bugetul pe 2020.

Victor Ponta a punctat că „discuția a fost scurtă, însă nu era cazul de mai mult”, pentru că Pro România are „un obiectiv mai mare - vrem să apărăm interesele electoratului de stânga, care a fost trădat de conducerea PSD. Discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul. Nici vorbă de așa ceva”.

Liderul Pro România a mai spus că le-a cerut liberalilor să prezinte proiectul de buget pe anul 2020: „Era prezent și domnul Cîțu. Am spus că ne așteptăm ca viitorul guvern, în primul rând, să ne spună cum arată bugetul pe 2020, că, așa, vorbele-s vorbe, dar când te uiți pe cifre știi exact cum stăm la anul”.

Ulterior, Ludovic Orban a declarat că speră că „la final” se vor înțelege cu Pro România. El a precizat că bugetul pentru 2020 este „în linii mari” creionat.

Premierul desemnat a precizat că Ponta nu a cerut niciun portofoliu.

Pe de altă parte, Victor Ponta a mai precizat că Pro România susține și crede că „e un lucru bun” să se organizeze alegeri parlamentare anticipate simultan cu cele locale sau la o săptămână diferență deoarece, în acest fel, se pot îndeplini toate procedurile parlamentare.

„Cei care vă spun, de la USR, că se pot face alegeri anticipate în ianuarie-februarie, ori nu știu despre ce vorbesc, ori vă păcălesc. Nu se pot face, pentru că ai niște proceduri. Dar se pot face odată cu cele locale sau la o săptămână diferență, și ar fi și bine pentru România, să nu stăm tot anul 2020 în criză, în alegeri”, a mai spus Victor Ponta.

PNL va purta, joi, un alt rând de discuții cu partidele, în vederea sprijinului noului Executiv. Ludovic Orban, premierul desemnat, se va întâlni, în decursul zilei de joi, și cu liderii UDMR și ALDE.

Ludovic Orban a demarat negocierile cu partidele pentru a obține susținerea la votul de învestitură și a admis că la discuții are lista provizorie a viitorului guvern pe masă. Sunt luate în calcul mai multe variante, în funcție de partidele care vor fi sau nu cooptate la guvernare.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, marți, pentru postul de premier pe liderul PNL, Ludovic Orban. El trebuie să formeze un cabinet de miniștri și apoi să negocieze în Parlament susținerea din partea unei majorități politice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG