Linkuri accesibilitate

Președintele Conferinței de Securitate de la Munchen: „Suntem într-o situație la fel de periculoasă ca în timpul Războiului Rece”


Wolfgang Ischinger a fost prezent la București pentru lansarea cărții sale „Lumea în pericol”
Wolfgang Ischinger a fost prezent la București pentru lansarea cărții sale „Lumea în pericol”

Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen, a explicat de ce crede că în ultimul an și jumătate lumea nu a devenit un loc mai sigur.

„În prezent, situația la nivel global este cel puțin la fel de periculoasă ca în perioada Războiului Rece, poate este chiar mai periculoasă, pentru că se pare că nu mai avem un set de norme internaționale acceptate universal, iar lumea a devenit mai haotică”, a argumentat președintele Conferinței de Securitate de la Munchen, la București, cu ocazia lansării cărții sale „Lumea în pericol” (ed. Curtea Veche).

Diplomatul german a explicat că există două categorii de motive din cauza cărora lumea ajuns astăzi în această situație: „sunt motive care pot fi legate de comportamentul rușilor, dar sunt și motive care pot fi legate de comportamentul occidentalilor”.

În opinia sa, Vestul a ratat șansa de a avea o legătură mai bună cu Rusia, la începutul anilor 2000, atunci când era Putin era abia la început. În acest sens, el amintește de o vizită de atunci a președintelui rus la Berlin, în care a vorbit despre cum o să aducă Rusia mai aproape de Occident. Din acel moment și până la summitul NATO de la București, din 2008, au avut loc însă mai multe evenimente, cum ar fi intervenția americană în Irak, care a enervat Moscova și l-a determinat pe Putin să își schimbe părerea spunând că nu va mai accepta comportamentul Vestului sau continuarea extinderii NATO.

„A prezentat o listă mare de plângeri la Conferința de Securitate de la Munchen din 2007, apoi le-a repetat în 2008, la București. Cred că nu am luat aceste plângeri suficient de în serios la vremea respectivă”, a explicat Wolfgang Ischinger.

El a explicat că Uniunea Europeană, pe care o consideră cea mai puternică forță comercială din lume, trebuie să acționeze unitar, „să vorbească cu o singură voce, nu doar pe chestiuni legate de comerț și agricultură, ci și în chestiuni legate de politica externă în privința Chinei și a Rusiei. Aceasta este calea de a merge înainte”. Totodată, Wolfgang Ischinger a subliniat că „trebuie să ne luăm destinul european în propriile mâini, să încercăm să facem (din UE, n.r.) un jucător respectat pe scena internațională”.

Trebuie să continuăm să îi explicăm Rusiei că ușa este deschisă pentru cooperare. Însă așa cum știm cu toții, este nevoie de doi pentru a dansa tango

Președintele prestigioasei Conferințe de Securitate de la Munchen a atras atenția că proiectul european este, în prezent, mai periclitat decât a fost în deceniile anterioare de tendințele naționaliste și populiste ale unor partide reapărute pe scena politică în state precum Franța sau Germania. Promisiunile făcute de aceste partide național-populiste nu reprezintă însă decât „o fundătură”, „un pas înapoi către secolul al XIX-lea”.

„Cred cu tărie că ideea micului stat-națiune european care oferă securitate internă și externă și bunăstare populației sale este o idee care ar fi putut să funcționeze în secolul al IX-lea, însă în secolul XXI, nici România, nici Germania, nici Franța, chiar dacă are arme nucleare, nu se pot lupta singure cu terorismul global sau cu probleme legate de securitatea cibernetică. Este nevoie de cooperare internațională și o abordare globală, iar soluția noastră este Uniunea Europeană”, a spus Wolfgang Ischinger.

Legat de situația din regiunea Mării Negre, diplomatul german a amintit că o strategie la fel de valabilă și astăzi este cea pe care a adoptat-o NATO în 1967, în plin Război Rece. Cunoscută sub numele de raportul Hamel, practic documentul prevedea adoptarea unei strategii duale pentru organizația Nord-Atlantică: descurajare și destindere, adică asigurarea unei capacități suficiente de descurajare și, în același timp, promovarea unei destinderi în politică.

„Dacă mă întrebați pe mine, acest document fundamental reprezintă în continuare un mod inteligent de a trăi unii cu alții”, a spus Wolfgang Ischinger. El a precizat că „trebuie să continuăm să îi explicăm Rusiei că ușa este deschisă pentru cooperare. Însă așa cum știm cu toții, este nevoie de doi pentru a dansa tango” și că nu se poate face continua colaborarea dacă nu există un progres legat de evenimentele din 2014 din Crimeea. Din acest punct de vedere, mai spune diplomatul german, nu este posibil ca Rusia să fie reprimită în G7 și să se recreeze G8, pentru că ar reprezenta „o mare palmă peste fața vecinilor ucraineni”.

Născut în 1946, Wolfgang Ischinger este un diplomat german. A fost ambasadorul Germaniei în SUA și Marea Britanie, dar a fost, de pildă, și negociator la Dayton (1995), când s-a semnat tratatul de pace care a pus capăt războiului din Bosnia. Din 2008, Wolfgang Ischinger este președintele Conferinței de Securitate de la Munchen, cel mai important forum care, din 1963, îi reunește pe liderii și factorii de decizie la nivelul cel mai înalt în materie de securitate și apărare.

Cariera sa diplomatică a fost marcată de întâlniri istorice - cu Ronald Reagan, Mihail Gorbaciov, Slobodan Milosevic și Nicolae Ceaușescu - dar și de momente mai tensionate: în 1989, i-a ajutat pe fugarii din RDG să ajungă în Berlinul de Vest, iar prima sa zi ca ambasador al Germaniei în SUA a fost chiar 11 septembrie 2001.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG