Maria Kolesnikova este unul dintre liderii opoziției din Belarus și membru al Consiliului de coordonare al opoziției. Ea a fost șefa de campanie a candidatului Viktor Babarika, între timp arestat și condamnat de autocratul Lukașenko.
Premiul de 60.000 de euro a fost acordat în cadrul unei ceremonii speciale la deschiderea sesiunii plenare de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg.
Kolesnikova a devenit unul dintre cele trei simboluri feminine ale opoziției belaruse și a luptei poporului din Belarus pentru libertăți civile și politice și drepturi fundamentale.
Ea a fost răpită la Minsk în septembrie 2020 de persoane mascate și înarmate care au dus-o la granița cu Ucraina, unde i-au impus să treacă granița.
Numai că fragila muziciană și-a rupt pașaportul bucățele pentru a împiedica exilarea ei forțată. Ulterior, a fost reținută, iar în septembrie 2021 a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru activitatea sa politică.
Acceptând premiul în numele ei, sora Mariei, Tațiana Komici, a mulțumit comisiei de premiere și a spus că sora ei ar dori să dedice premiul tuturor cetățenilor din Belarus care luptă pentru drepturile lor.
„Acest premiu este un semn de solidaritate al întregii lumi democratice cu oameni din Belarus. Este, de asemenea, un semn pentru noi, belarușii, că suntem sprijiniți de comunitatea internațională și că suntem pe drumul cel bun”.
Prezentând premiul, președintele APCE, Rik Daems, care a prezidat comisia de selecție, a declarat: „Ridicându-se împotriva unui regim care a ales forța și brutalitatea împotriva protestelor pașnice și legitime, doamna Kolesnikova a arătat că este gata să-și riște propria siguranță pentru o o cauză mai mare decât interesul personal, dând dovadă de adevărat curaj.”
El a adăugat: „într-adevăr, curajos este cuvântul care cred că îi descrie cel mai bine pe toți cei trei candidați selectați. La fel ca dl Havel, toți și-au manifestat dorința de a-și sacrifica propria siguranță, bunăstarea și, în cele din urmă, propria libertate, pentru o cauză mai mare - protecția drepturilor omului pentru toți. Acesta poate fi un premiu, dar are un preț mare. ”
Ceilalți doi candidați selectați au fost Reporters Sans Frontières, principalul ONG internațional care lucrează pentru apărarea libertății mass-media și apărătorul burundian al drepturilor omului, Germain Rukuki, ambii primind diplome.
Reporters Sans Frontières a fost reprezentat de directorul său general Christophe Deloire.
Din motive de securitate, Germain Rukuki nu a putut fi în persoană la Strasbourg, dar a fost reprezentat de sora sa Scholastique Rukuki, care a primit diploma în numele său.
Premiul pentru drepturile omului Václav Havel este acordat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în parteneriat cu Biblioteca Václav Havel și Fundația Charta 77, „pentru a onora acțiunile remarcabile ale societății civile în apărarea drepturilor omului în Europa și nu numai” și se compune dintr-o sumă de 60.000 de euro, un trofeu și o diplomă.
De la crearea sa, Premiul a fost acordat activistului pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită Loujain Alhathloul (2020), împreună cu Ilham Tohti și Inițiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului (2019), Oyub Titiev (2018), Murat Arslan (2017), Nadia Murad (2016), Ludmilla Alexeeva (2015), Anar Mammadli (2014) și lui Ales Bialiatski (2013).