Linkuri accesibilitate

Belarus. A doua prelungire a mandatului de arestare pentru Kolesnikova


Belarus - Maria Kolesnikoca, la unul din protestele de anul trecut, înainte să fie arestată după tentativa eșuată a autorităților de a o deporta cu forța
Belarus - Maria Kolesnikoca, la unul din protestele de anul trecut, înainte să fie arestată după tentativa eșuată a autorităților de a o deporta cu forța

Autoritățile belaruse au prelungit miercuri mandatul de arestare al Mariei Kolesnikova, figură a opoziției belaruse acuzată că a adus atingere securității naționale.

Consiliul de coordonare al opoziției politice din Belarus a anunțat miercuri că anchetatorii i-au prelungit mandatul Mariei Kolesnikova până pe 8 martie.

Kolesnikova este membru cheie al Consiliului de coordonare, un organism înființat de opoziția politică din Belarus pentru a facilita transferul de putere în țară după alegerile prezidențiale din august, despre care opoziția spune că au fost fraudate iar Occidentul a refuzat să accepte.

Belarusul este zguduit de proteste de stradă de la votul din 9 august, în urma căruia Lukașenko și-a adjudecat o victorie contestată în alegeri și al șaselea mandat consecutiv. De atunci, el conduce reprimarea brutală a protestelor, arestarea și maltratarea protestarilor pașnici și numeroase expulzări ale jurnaliștilor străini.

Kolesnikova a fost ridicată de pe stradă în septembrie trecut de bărbați mascați alături de doi membri ai echipei acesteia.

Cei trei au fost conduși la graniță, unde li s-a ordonat să treacă în Ucraina. Numai că ofițerii de securitate nu au reușit să o deporteze pe Maria Kolesnikova după ce femeia și-a rupt pașaportul în bucăți mici odată ajunsă în spațiul dintre cele două granițe. Cei doi asociați ai ei au trecut granița în Ucraina iar Kolesnikova a fost condusă la Minsk, arestată și acuzată că a adus atingere securității naționale prin intermediul presei și internetului.

Pentru acuzațiile care i-au fost aduse, Kolesnikova ar putea fi condamnată la o pedepsă cu închisoarea de până la cinci ani.

XS
SM
MD
LG