Linkuri accesibilitate

3 minute | Președintele SUA în Europa, război pescăresc anglo-francez, ce faceți în delegații


Patrula de Coastă a Jandarmeriei Franceze și vasul de pescuit britanic Cornelis Gert Jan, ieri, 28 octombrie în portul Le Havre. Meandrele post-Brexit.

Încă un strop și începe week-endul, vremea e frumoasă, e de stat afară. Dacă nu v-ați născut la tropice, nu porniți centralele de apartament, gazul e scump. Dacă nu le aveți, să sperăm că va fi o toamnă lungă și o primăvară timpurie. Încălzirea centralizată e o problemă în multe orașe din țară.

Bună dimineața, dragi prieteni,

O presă internațională ce abundă astăzi în subiecte importante, semn că meteahma de a închide totul de vineri nu a cuprins planeta. În România, criza politică e departe de final.

Iată principalele știri:

  • Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se află de astăzi la Roma pentru reuniunea G20, apoi va merge la Glasgow pentru Cop26, conferința ONU dedicată mediului.
  • Deblocarea crizei guvernamentale de la București, din nou în impas. Președintele Iohannis a confirmat abordarea radicală a PNL: guvern minoritar
  • Excursia la Piramidele din Egipt a cuplului Iohannis provoacă critici vehemente; „inadecvare”, „nu îi pasă” sunt cuvintele folosite de politologi.

Președintele Biden se vede azi cu Papa Francisc

Al doilea președinte catolic din istoria Statelor Unite se întâlnește astăzi cu Papa Francisc. Întrevederea are loc în ajunul reuniunii G20 de la Roma și se pare că Papa va fi singurul interlocutor care nu îi va pune probleme liderului american.

Agenda G20, dar și cea a reuniunii Cop26, reuniunea ONU pentru reducerea emisiilor de noxe din Marea Britanie, sunt încărcate de probleme grele și umbrite de opoziția din ce în ce mai agresivă a Rusiei și Chinei față de punctele de vedere occidentale. Cu atât mai mult cu cât, scrie The Guardian, Washingtonul trebuie să-și refacă credibilitatea afectată în timpul mandatului Trump.

Președintele american, Joe Biden, și soția sa, la coborârea din avion pe aeroportul Fiumicino de la Roma, 29 octombrie 2021, Reuters.
Președintele american, Joe Biden, și soția sa, la coborârea din avion pe aeroportul Fiumicino de la Roma, 29 octombrie 2021, Reuters.

Pe de altă parte, deși reprezintă America la conferințe internaționale esențiale, Joe Biden e criticat pentru prelungirea discuțiilor legate pe buget. BBC titrează că dl. Biden a lăsat acasă un plan de cheltuieli de 2,75 mii de miliarde de dolari nevotat de Congres. În timp ce Washington Post anunță opoziția multor militari de a respecta vaccinarea obligatorie impusă de administrația sa.

După cum se știe, opoziția se manifestă și în rândul sindicatelor din România (nu există date despre armată), cu diferența notabilă că 96% din militarii americani sunt vaccinați măcar cu o primă doză.

Între timp, presa britanică, dar și cea franceză prezintă pe larg efectele neînțelegerilor dintre Marea Britanie și Franța privind cotele de pescuit reciproce în apele teritoriale.

Ambasadorul francez la Londra a fost convocat la Foreign Office după ce ieri un pescador britanic a fost blocat în portul Le Havre de Paza de Coastă franceză. Iar Parisul amenință că va bloca toate vasele britanice de pescuit aflate în apele sale teritoriale, dacă Londra nu se hotărăște să împartă mai generos licențe de pescuit vaselor franțuzești.

Nu e singura problemă enervantă pe agenda premierului britanic în ajunul reuniunii de la Glasgow. The Times își avertizează că din cauza evoluțiilor globale, trebuie să se aștepte la majorarea ratelor la bănci.

Aparenta prezență a unui Guvern la București

Ca de obicei, Europa Liberă v-a ținut ieri la curent cu informații rapide și exacte legate de evoluțiile politice. PNL negociază în paralel și cu USR, și cu PSD, dar merge până la urmă pe un guvern minoritar.

Presa dimineții publică, pe surse, posibila listă cu care generalul Ciucă va merge în Parlament. Încă un premier pe cale de a fi sacrificat. Dacă nici al treilea nu reușește, urmează alegeri anticipate.

Între timp, bătrânul și atât de comicul ex-ministru PSD al Agriculturii, Petre Daea, avertizează că în România se întrevăd germenii unei crize alimentare. Cum are dreptate în aceste zile perplexe, liderul PSD însuși, Marcel Ciolacu, are dreptate și Petre Daea. Adevărul face o scurtă prezentare a crizei economice la scară globală, aparține unui fost consilier prezidențial, Iulian Chifu.

Libertatea de a fi sincer

La final, nu știu dacă dvs. aveți ocazia să vizitați obiective turistice impresionante când sunteți în delegații de serviciu. Președintele Iohannis și-a găsit timp miercuri când l-a vizitat pe controversatul președinte al Egiptului, iar ieri dimineață au apărut și primele fotografii. Peste câteva ore, au apărut altele.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, înconjurați de gărzi de corp, pe platoul din fața Piramidelor, emblema turistică a Egiptului. Carmen Iohannis nu apare niciodată în public cu excepția vizitelor de stat. Nu participă la programe caritabile în mod public și nu trăiește la București, ci la Sibiu.
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, înconjurați de gărzi de corp, pe platoul din fața Piramidelor, emblema turistică a Egiptului. Carmen Iohannis nu apare niciodată în public cu excepția vizitelor de stat. Nu participă la programe caritabile în mod public și nu trăiește la București, ci la Sibiu.

Ca exercițiu de sinceritate, mărturisesc că atunci când am mers la sediul Europei Libere de la Praga, alături de redactorul-șef, Ionuț Benea, am făcut împreună o plimbare în centrul gotic/Art Nouveau al orașului. Dar e oare validă comparația?

Ups, nu. Deși ne ocupăm de treburile publice, nu suntem personaje cheie, în august România era verde pe scala Covid, iar criza politică era într-un viitor de neconceput.

Nu e bine să ne vedeți cearcănele acum și știu din experiență cât machiaj înghit cearcănele celor din TV și cum se întind negre pe fețele celor din presa scrisă. De ale medicilor, nu vorbesc. Nici de ale pacienților, nici de ale celor care și-au îngropat recent persoana cea mai dragă.

Despre acești oameni, mult mai importanți decât jurnaliștii și mult mai importanți decât orice oficialități vorbim în fiecare zi.

Ieri, autoritățile au dat publicității cifrele morții în rândul copiilor și tinerilor de la începutul pandemiei încoace: 15 copii de până în nouă ani, 18 copii cu vârste între 10 și 19 ani, 122 de tineri între 20 și 29 de ani 18 ani și 465 de oameni între 30 și 39 de ani.

Medicul Claudiu Ruscu și o asistentă așezând masca de oxigen pe fața unui pacient Covid în stare gravă. Bântuiți de neîncredere în autorități, mulți români nu numai că nu se vaccinează, dar ajung la spital în stadii avansate ale bolii. Așa se explică și rata mare de decese.
Medicul Claudiu Ruscu și o asistentă așezând masca de oxigen pe fața unui pacient Covid în stare gravă. Bântuiți de neîncredere în autorități, mulți români nu numai că nu se vaccinează, dar ajung la spital în stadii avansate ale bolii. Așa se explică și rata mare de decese.

Întâmplător sau nu, cu câteva ore înainte, colega mea Andreea Ofițeru răspunsese la întrebarea de ce mor atât de mulți tineri din cauza tulpinii Delta în România. Tot ea a fost recent într-un spital Covid. Vă reaminesc link-ul, poate e util să convingeți pe cineva în al 12-lea ceas să se vaccineze.

Se pare că în primii doi ani de pandemie, cei mai vocali au fost anti-vaxxerii și contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu cei de la Atena 3 sau RTV. Libertatea publică o excelentă analiză în privința a ceea ce s-a întâmplat online, Europa Liberă are în lucru pentru săptămâna viitoare o serie. Stay tunned.

Alte subiecte:

Dacă aveți comentarii și întrebări, scrieți-ne la treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG